Een mogelijke verlichting van fibromyalgie – virale onderdrukking

DOOR STELLA JONES

Mensen die lijden aan fibromyalgie zijn zeer goed bekend met de implicaties dat hun ziekte niet echt is. Maar gelukkig is er nu veel onderzoek gedaan op dit gebied en onderzoekers werken aan het vinden van steeds meer behandelingen voor deze ziekte. Onlangs is er een nieuw medicijn gevonden dat een snelle status heeft gekregen van de Amerikaanse FDA bij de behandeling van fibromyalgie.

Dit medicijn wordt IMC-1 genoemd en is een vorm van virale onderdrukking. Dit medicijn heeft de fase 2 proof of concept-onderzoeken in een dubbelgelijnde, placebo-gecontroleerde studie al met succes afgerond. De theorie achter deze IMC-1 is dat er misschien een verband is tussen fibromyalgie en het herpesvirus dat verborgen ligt in lichaamsweefsel. De behandeling ervan is meestal gebaseerd op de potentiële effectiviteit van verschillende combinaties van virale onderdrukkingsmedicijnen die worden gebruikt om herpes te onderdrukken.

Deze studie werd uitgevoerd bij 143 vrouwen uit 12 klinieken in de VS. Al deze vrouwen werden in het verleden gediagnosticeerd met primaire fibromyalgie, met gebruikmaking van de criteria vermeld door het College of Rheumatology 2010. Deze vrouwen werden periodiek geëvalueerd gedurende 16 weken. Om nu naar de fase 3-proeven te gaan, werkt IMC nu samen met de FDA om aan de vereisten te voldoen.

Onderzoekers merkten ook op dat veel van de symptomen van fibromyalgie vergelijkbaar zijn met de andere ziekten die verband houden met het herpesvirus. Wijdverbreide chronische pijn, slaapproblemen, stemmingsproblemen en overweldigende vermoeidheid zijn de meest voorkomende en ongemakkelijke fibromyalgiesymptomen. Frequente hoofdpijn, prikkelbare darmsyndroom en cognitieve problemen zoals fibro-mist worden ook gevonden bij veel fibromyalgiepatiënten.

Hoewel er miljoenen Amerikanen zijn die aan fibromyalgie lijden totdat de onderzoekers en de wetenschappelijke gemeenschap weinig risicofactoren hebben gehad die deze chronische aandoening veroorzaken. Omdat er geen bloedtest beschikbaar is die de diagnose van fibromyalgie kan bevestigen en de mogelijkheden om het te laten behandelen, zijn ook beperkt. De reden waarom de FDA IMC-1 versneld heeft verleend, is het gebrek aan effectieve behandelingen voor fibromyalgie. Fast track-aanduiding moedigt de ontwikkeling van het medicijn aan voor ziekten die niet over verschillende behandelingsmogelijkheden beschikken.

Meestal worden pijnstillers, antidepressiva en specifieke medicijnen zoals Lyrica (pregabaline) gebruikt bij de behandeling van fibromyalgie. Oefening, voeding en slaaphygiëne worden ook aanbevolen voor fibromyalgiepatiënten, maar veel van de patiënten hebben een snellere en effectievere verlichting nodig. De nieuwe behandeling is virale onderdrukking met medicijnen als celecoxib (Celebrex) en famciclovir (Famvir) en dat kan het spel veranderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *