Hoe wordt fibromyalgie gediagnosticeerd?

Hoe wordt fibromyalgie gediagnosticeerd? In tegenstelling tot sommige andere aandoeningen is fibromyalgie niet zichtbaar met röntgenfoto’s of MRI’s. Het kan niet worden gevonden in een biopsie of worden gemeten via bloed- of urinetests. Hoewel fibromyalgie gepaard gaat met symptomen, zijn veel van hen ook vaak voor andere aandoeningen. In sommige gevallen kunnen de symptomen van fibromyalgie gelijktijdig optreden met andere symptomen van andere huidige aandoeningen. Dit alles zorgt voor een verwarrend scenario dat het buitengewoon moeilijk maakt voor artsen die fibromyalgie proberen te diagnosticeren.

doctor

Wat zijn de obstakels voor de diagnose van fibromyalgie?

Zelfs nu wordt fibromyalgie vaak gediagnosticeerd op basis van alleen de subjectieve meldingen van de patiënt. Vóór 1980 was er zelfs geen naam voor fibromyalgie. Patiënten die fibromyalgiesymptomen rapporteerden, werden gediagnosticeerd met alles van reumatoïde artritis tot depressie.

In 1980 bundelde een groep artsen eindelijk hun krachten en deed uitgebreid onderzoek naar twee groepen patiënten. Hun bevindingen vormden uiteindelijk de kern van de diagnostische criteria van het American College of Rheumatology. Het eerste obstakel voor het diagnosticeren van fibromyalgie is overwonnen, waardoor het een naam kreeg en het herkende als een specifieke fysieke conditie.

Een andere reeks obstakels voor de diagnose van fibromyalgie is het onvoorspelbare gedrag van de symptomen zelf. Patiënten met fibromyalgie weten dat ze op een dag een veelvoud van symptomen kunnen hebben, en de volgende dag voelen ze zich volkomen normaal, zonder symptomen. Stel je de frustratie voor om te proberen de vragen van de arts te beantwoorden over de frequentie van symptomen en te moeten proberen uit te leggen dat er geen rijm of reden lijkt te zijn voor hun ontstaan ​​en verdwijning. Deze “come and go” aard van de symptomen maakt het frustrerend en genant voor de patiënt en een uitdaging voor de arts.

Nog een uitdaging voor de diagnose van fibromyalgie is dat de symptomen van patiënt tot patiënt onverklaarbaar variëren. De symptomen en reacties op de symptomen zijn meestal puur subjectief, afhankelijk van de patiënt. Dit maakt het erg moeilijk om te komen met een basislijst van symptomen en stadia van fibromyalgie waar patiënten en hun artsen op kunnen baseren. Bovendien kunnen reeds bestaande onderliggende aandoeningen – of wat soms fibromyalgie-nabootsers worden genoemd – zowel de ernst als de aanwezigheid van symptomen beïnvloeden, waardoor het moeilijk is om te scheiden welke symptomen gerelateerd kunnen zijn aan fibromyalgie en die te wijten kunnen zijn aan een geheel andere aandoening.

Wat is het diagnostische proces voor fibromyalgie?

Vanwege al deze obstakels kan het diagnosticeren van fibromyalgie lang duren. Patiënten en artsen moeten tijdens het diagnostisch proces geduldig, ijverig en grondig zijn. Dit zal helpen ervoor te zorgen, niet alleen dat de diagnose correct is, maar dat de behandeling correct is en effectief zal zijn.

Op het moment dat u voor het eerst uw fibromyalgiesymptomen met de arts bespreekt, kan de diagnose van fibromyalgie beginnen. Omdat er geen specifieke tests zijn die de aanwezigheid van fibromyalgie kunnen vaststellen, blijft uw zorgvuldige melding van de symptomen de belangrijkste manier waarop uw arts uw diagnose van fibromyalgie stelt.

Welke symptomen worden gebruikt om fibromyalgie te diagnosticeren?

De bovengenoemde richtlijnen uiteengezet in het American College of Rheumatology beschrijven een van de criteria voor fibromyalgie-diagnose als wijdverbreide pijn in het lichaam gedurende minimaal drie maanden. Wijdverbreide pijn wordt beschouwd als pijn die optreedt aan beide zijden, boven en onder.

Een ander veel voorkomend symptoom dat is uiteengezet in de richtlijnen van het American College of Rheumatology voor het diagnosticeren van fibromyalgie is huidgevoeligheid. Fibromyalgie-patiënten hebben vaak een verhoogde pijngevoeligheid over hun huid. Een manier waarop uw arts dit kan testen, is door met zijn vingers, met wisselende mate van druk, op verschillende delen van uw huid te drukken. Het is jouw taak om te proberen te rapporteren hoeveel pijn je ervaart als hij deze eenvoudige, niet-invasieve test in het kantoor van de dokter uitvoert. Het is gemakkelijk om je voor te stellen hoe moeilijk het is om een ​​niveau van pijn of gevoeligheid te koppelen aan een test die zo subjectief is.

Welke tests worden gebruikt om fibromyalgie te diagnosticeren?

Hoewel er geen enkele test is die uitsluitend diagnostiseert voor fibromyalgie, zou u moeten verwachten dat uw arts u wat testen wil laten doen. Deze tests zullen niet alleen helpen bij het diagnosticeren van fibromyalgie, maar ze zullen uw arts ook helpen bij het uitsluiten van andere, vergelijkbare aandoeningen die de oorzaak kunnen zijn van uw fibromyalgiesymptomen, zoals een auto-immuunziekte, bloedarmoede of andere. Om te begrijpen hoe fibromyalgie wordt gediagnosticeerd, volgen hier enkele van de tests die uw arts kan gebruiken:

  • Bloedtesten
  • Urine testen
  • Ziektetest van Lyme
  • Schildklierziektetest
  • Slaaptest
  • Vitaminetekorttest

Hoe de beste kansen op een juiste diagnose van fibromyalgie te verzekeren

Inmiddels heb je je gerealiseerd dat fibromyalgie de diagnose is van een lang en soms moeizaam proces tussen jou en je arts. Om uw beste kansen op een correcte diagnose van fibromyalgie te garanderen, zult u uw fibromyalgiearts zorgvuldig moeten kiezen.

De arts moet iemand zijn met wie u een respectvolle verstandhouding hebt. Tijdens uw bezoek zou u moeten voelen dat er naar u geluisterd en vertrouwd wordt. Je moet je nooit gehaast of betutteld voelen terwijl je jezelf uitdrukt.

Begrijp dat uw arts mogelijk ogenschijnlijk niet-gerelateerde tests moet uitvoeren om andere aandoeningen uit te sluiten, waaronder aandoeningen die psychologisch of neurologisch van aard kunnen zijn. Deze tests helpen de arts alleen door hun eliminatieproces sneller een definitieve diagnose te stellen.

Overweeg om een overzicht van uw symptomen bij te houden om de herinnering aan de timing en de ernst van de symptomen beter te kunnen melden wanneer u aan de arts rapporteert.

In veel opzichten zijn u en uw arts pioniers voor toekomstige patiënten en artsen die moeten omgaan met fibromyalgie. Begrijpen dat hoe fibromyalgie wordt gediagnosticeerd geen accurate wetenschap is, helpt jullie beiden om geduldig te zijn en alert te zijn op symptomen en reacties op de behandeling. Uw vooruitgang zal uiteindelijk degenen die in de toekomst aan fibromyalgie lijden helpen om een ​​snellere diagnose te krijgen.

Advertisement
Advertisement
⬇⬇Abonnez-vous à la chaîne Youtube⬇⬇ ➡Pour ceux qui ne comprennent pas la fibromyalgie n'ignorez pas ces symptômes mortels de la fibromyalgie La costochondrite, cause de douleurs thoraciques chez les patients atteints de fibromyalgie Le mystère de la fibromyalgie est enfin résolu! II Fibromyalgie La fatigue liée à la fibromyalgie est plus que la simple fatigue

Leave a Reply

Your email address will not be published.