De 10 meest voorkomende tekenen van fibromyalgie

Door: Emily Lockhart

Veroorzaker van wijdverspreide pijn bij naar schatting 5,8 miljoen mensen in de Verenigde Staten, Fibromyalgia is een musculoskeletale aandoening die de manier waarop het brein pijn veroorzaakt, versterkt en vaak de pijnreceptoren van het lichaam in hyperdrift achterlaat.

De aandoening veroorzaakt wijdverspreide pijn – en op zijn beurt vermoeidheid, slaapgebrek en depressie – en begint meestal een vorm van ernstig lichamelijk trauma te volgen, zoals een ongeluk, een operatie of massale psychologische stress.

Fibromyalgiepatiënten klagen over een groot aantal symptomen die gepaard gaan met pijn in het hele lichaam. Hier zijn de tien meest voorkomende symptomen van fibromyalgie …

1. Pijn

Pijn is het definitieve symptoom van fibromyalgie, maar het kan zich op verschillende manieren presenteren, en in verschillende delen van het lichaam. Sommige mensen klagen over constante stekende pijn in hun hele lichaam, terwijl anderen een saaiere vorm van voortdurende pijn ervaren. Als alternatief kan fibromyalgiepijn worden gelokaliseerd in een of meer delen van het lichaam, of het lijkt zich te clusteren rond meerdere “pijncentra”.

Een van de meest irritante dingen over fibromyalgie is dat de pijn die het veroorzaakt geen duidelijke oorzaak heeft. Toch zeggen sommige patiënten dat ze enkele herkenbare pijntriggers ervaren. Ten eerste kunnen veranderende weersomstandigheden (stijgende druk, dalende druk, veranderingen in vochtigheid) de pijn intenser maken, of “de pijn wakker maken” na een latente periode. Anderen ervaren een scherpe toename van hun fibromyalgiepijn als ze te maken hebben met professioneel of emotioneel stressvolle situaties, wat suggereert dat de pijn een sterke psychologische component kan hebben.

 

2. Gevoeligheid voor aanraking

Er zijn twee medische termen die betrekking hebben op de verhoogde gevoeligheid voor aanraking die de meeste fibromyalgiepatiënten ervaren: hyperesthesie en hyperalgesie. Hyperesthesie beschrijft een verhoogde gevoeligheid voor de sensorische input van aanraking; als u bijvoorbeeld onder een lichte deken staat, voelt u zich misschien onder een zwaar loodgewicht. Hyperalgesie, aan de andere kant, beschrijft een toename van de pijnsensatie; Je kunt bijvoorbeeld je teen op een tafelpoot steken, om vervolgens urenlang of dagenlang een excellerende en bonzende pijn te voelen.

In extreme gevallen kunnen zowel hyperesthesie als hyperalgesie zo uitgesproken en ernstig worden dat de patiënt functioneel niet in staat is om deel te nemen aan routinematige activiteiten. Sommige fibromyalgiepatiënten beschrijven een soort van cyclus geassocieerd met deze symptomen. Gevoeligheid zal oplaaien en de symptomen zullen verslechteren, dan zal het verminderen en de patiënt zal in staat zijn om terug te keren naar hun normale activiteiten … totdat de cyclus helemaal opnieuw begint.

 

 

3. Omgevingsgevoeligheid

Mensen met fibromyalgie ervaren meestal sensorische afwijkingen die verder gaan dan gevoeligheid voor aanraking. Ze worden vaak sterk beïnvloed door omgevingsinvloeden – zelfs degenen die voor de meeste andere mensen minder belangrijk lijken. Zulke symptomen hebben meestal betrekking op de zintuigen van geur, geluid en zicht van de patiënt.

Een persoon met fibromyalgie kan bijvoorbeeld extreem gevoelig zijn voor sigarettenrook of zich misselijk voelen wanneer hij in een pasgeschilderde kamer stapt. Chemisch gebaseerde reinigingsproducten lijken ook dit soort gevoeligheden te activeren, tot het punt waarop de patiënt ze niet kan gebruiken of zich in een gebied bevindt waar ze recentelijk werden gebruikt. Geluiden in een gemiddeld volumebereik kunnen extreem luid lijken en kunnen zelfs hoofdpijn en andere extreme reacties veroorzaken. Verlichtingsniveaus beïnvloeden meestal het gezichtsvermogen van de patiënt; lichten kunnen ondraaglijk helder lijken, zelfs wanneer ze zich op een normaal niveau bevinden, en zelfs als de patiënt zich in een vertrouwde omgeving bevindt.

 

4. Spier en gewrichtsstijfheid

Fibromyalgie kan ook gevoelens van stijfheid in spieren en gewrichten veroorzaken. Hoewel het normaal is om dit soort sensaties te ervaren na perioden van zware fysieke activiteit, ontwikkelen mensen met fibromyalgie spieren en gewrichtstijfheid zonder direct aanwijsbare reden. Zoals fibromyalgiepijn kan deze stijfheid door het hele lichaam gegeneraliseerd worden, of het kan een of meer gelokaliseerde spier- of gewrichtsgroepen beïnvloeden.

Sommige fibromyalgiepatiënten zeggen dat hun spier- en gewrichtstijfheid ‘s ochtends het eerste erger is, of nadat ze gedurende langere tijd onbeweeglijk of stil hebben gezeten. Dit is op zichzelf al redelijk normaal, vooral bij oudere mensen. Mensen met fibromyalgie ervaren echter geen significante opluchting nadat ze zijn opgestaan ​​en weer in beweging komen. In sommige gevallen kan fibromyalgie de beweging eerder verergeren dan spier- en gewrichtstijfheid verlichten. Zelfzorgmedicijnen bieden meestal ook geen langdurige verlichting.

 

5. Spierspasmen

Kleine spierspasmen zijn iets dat de meeste mensen van tijd tot tijd ervaren. Echter, fibromyalgiepatiënten hebben de neiging om extreme spasmen te ervaren, zelfs nadat medisch onderzoek geen fysieke oorzaak van het wortelstelsel heeft ontdekt. Spieren lijken spontaan spasmen in te gaan; soms worden een of meer specifieke spieren keer op keer aangetast. In andere gevallen vindt de patiënt het onmogelijk om te voorspellen waar de volgende spasmen zullen toeslaan, omdat dit bijna overal en op vrijwel elk moment kan gebeuren.

Over het algemeen volgen de spierspasmen van fibromyalgie echter een patroon. Ze beïnvloeden een bepaalde spiergroep keer op keer en de meest intense spasmen komen ‘s nachts voor. Deze spasmen kunnen intens genoeg en pijnlijk genoeg zijn om de slaap te verstoren. Dergelijke spasmen gebeuren ook met weinig tot geen waarschuwing, en ze kunnen nog steeds gebeuren, zelfs als de patiënt extra zorg besteedt om uit te rusten en gespannen spieren of spiergroepen te belasten.

 

6. Uitputting

Chronische vermoeidheid en uitputting komen ook voor bij een groot percentage van fibromyalgiepatiënten. Artsen geloven dat het twee hoofdoorzaken heeft. Ten eerste lijkt het fibromyalgiesyndroom zelf patiënten van energie te draineren, zelfs als ze zichzelf niet fysiek of mentaal te veel inspannen. Met andere woorden, vermoeidheid en uitputting zijn kernsymptomen van de aandoening en komen om geen enkele andere reden voor.

Een groeiend aantal onderzoekers is echter van mening dat de vermoeidheid en uitputting symptomen kunnen worden verergerd of zelfs veroorzaakt door slaapstoornissen. De pijn en spierspasmen veroorzaakt door fibromyalgie zorgen ervoor dat de meeste patiënten de slaap verliezen. Na verloop van tijd kan deze chronische slaapgebrek leiden tot voortdurende gevoelens van vermoeidheid, wat een vicieuze cirkel wordt wanneer de patiënt probeert te slapen en niet vanwege de pijn. Ongeacht de oorzaak, de chronische vermoeidheid en uitputting veroorzaakt door fibromyalgie zullen uiteindelijk een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem en de energieniveaus van de patiënt doen dalen.

 

7. Problemen met concentreren

Geheugen en concentratie lijken ook te worden beïnvloed door fibromyalgie, hoewel onderzoekers er niet helemaal zeker van zijn of dit deel uitmaakt van het chronische vermoeidheids- en uitputtingssyndroom van de aandoening, of dat het verschillende oorzaken heeft. Wat bekend is, is dat het kortetermijngeheugen van de patiënt merkbaar kan worden aangetast. Patiënten hebben moeite informatie te bewaren, herinneren aan nieuw geleerde feiten en vaardigheden, en hebben de neiging om het erg moeilijk te vinden om hun concentratie voor een langere periode te behouden.

Sommige patiënten klagen over een doordringend gevoel van mentale traagheid of vertroebeling. Deze aandoening heeft zijn eigen bijnaam verdiend: “fibro-fog.” De cognitieve stoornissen geassocieerd met fibromyalgie worden hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door aanhoudend slaapverlies, maar sommige onderzoekers weten niet zeker of het zo gemakkelijk kan worden verklaard. Er zijn aanwijzingen dat de aandoening daadwerkelijk het vermogen van de hersenen om normaal te functioneren zou kunnen remmen door de synaptische routes te verstoren.

 

8. Chronische hoofdpijn

Veel fibromyalgiepatiënten melden blijvende hoofdpijn of migraine, die zeer ernstig en invaliderend kan zijn. Hoofdpijnpijn presenteert zich meestal als een gevoel van constante druk of kloppend effect op de schedel en / of de slapen. Het komt ook vaak voor dat hoofdpijnpijn zich verder naar het lichaam, nek, schouders en zelfs bovenrug lijkt te verspreiden.

Sommige mensen die lijden aan fibromyalgie beweren dat hun hoofdpijn vaak wordt veroorzaakt door omgevingsgevoeligheden. Zoals eerder vermeld, kunnen felle lichten, sterke geuren en luide geluiden allemaal veel intenser lijken voor een fibromyalgiepatiënt. Vaak rapporteert een patiënt zich prima, totdat hij een van deze omgevingstriggers tegenkomt, waarna hoofdpijn begint. Die hoofdpijn kan niet uren of zelfs dagen verdwijnen, zelfs niet nadat de patiënt zich in een triggervrije omgeving begeeft. In sommige gevallen kan hoofdpijn met fibromyalgie hoofdpijn sterk genoeg zijn om voortdurende slaapstoornissen te veroorzaken.

 

9. Darmproblemen

Fibromyalgie kan ook darmstoornissen veroorzaken, waardoor de patiënt het risico loopt een aandoening te ontwikkelen die bekend staat als irritable bowel syndrome of IBS. In feite hebben fibromyalgie en IBS een zeer hoge comorbiditeit, wat suggereert dat er inderdaad een definitieve link is tussen beide. Vanuit een algemeen standpunt zorgen de spierstijfheid en gegeneraliseerde pijn veroorzaakt door fibromyalgie er vaak voor dat patiënten moeite hebben met het passeren van de stoelgang. In de loop van de tijd wordt de aangetaste fecale materie nog moeilijker te zuiveren, wat kan leiden tot afhankelijkheid en overmatig gebruik van laxeermiddelen, wat zelf verdere complicaties kan veroorzaken.

In andere gevallen ervaren patiënten eerder diarree dan constipatie of een drang om de darmen te evacueren, zelfs als de darmen leeg zijn. Zoals met de meeste andere symptomen van deze mysterieuze toestand zijn onderzoekers niet helemaal zeker van de oorzaak. Behandeling van darmstoornissen is dus palliatief en gericht op het verlichten van de meest dringende symptomen.

 

10. Depressie
Vanuit een emotioneel en psychologisch oogpunt hebben mensen met fibromyalgie een verhoogd risico op het ontwikkelen van chronische depressie. Naar alle waarschijnlijkheid komt deze depressie voort uit het moeten omgaan met constante pijn, verlies van slaap, gebrek aan energie en gedwongen worden om activiteiten op te geven die de patiënt ooit heeft genoten. Net als bij hoofdpijn met fibromyalgie weten onderzoekers niet zeker of de spreekwoordelijke kip of het spreekwoordelijke ei op de eerste plaats komt; depressie is misschien niet het resultaat van de wil van een patiënt die na verloop van tijd verslijt, maar eerder, dat ze onafhankelijk veroorzaakt kunnen worden door veranderingen in de chemie van de hersenen.

Voor patiënten is het goede nieuws dat fibromyalgie goed lijkt te reageren op bepaalde antidepressiva. Deze medicijnen helpen niet alleen de symptomen van depressie te verlichten, maar ze lijken ook de constante pijn, spierstijfheid, spierspanningen en andere fysiologische symptomen van het syndroom te kalmeren. Uw arts kan ze voorschrijven, zelfs als u geen symptomen van depressie heeft ontwikkeld.

Advertisement
Advertisement
⬇⬇Abonnez-vous à la chaîne Youtube⬇⬇ ➡Pour ceux qui ne comprennent pas la fibromyalgie n'ignorez pas ces symptômes mortels de la fibromyalgie La costochondrite, cause de douleurs thoraciques chez les patients atteints de fibromyalgie Le mystère de la fibromyalgie est enfin résolu! II Fibromyalgie La fatigue liée à la fibromyalgie est plus que la simple fatigue

Leave a Reply

Your email address will not be published.