Fibromyalgie en cognitieve problemen

Cognitieve vermoeidheid beheren

Fibromyalgie en cognitieve problemenPijn wordt algemeen beschouwd als het primaire symptoom van fibromyalgie, maar ik heb het gevoel dat er nog eenzelfde, zo niet erger, pijn is. Dit symptoom is vermoeidheid.

Nu weet ik dat iedereen verschillende niveaus van pijn, vermoeidheid en alle andere symptomen heeft, dus dit kan van persoon tot persoon verschillen. Maar het probleem met pijn is dat je het tot op zekere hoogte kunt pushen en nog steeds dingen kunt doen. Er zijn pijnstillers die kunnen helpen de hoeveelheid pijn die we voelen te verminderen of op zijn minst te verminderen. Er zijn zalven en actuele lotions die helpen bij pijn. Warmte en / of koude kunnen helpen bij de pijn.

Maar wat helpt vermoeidheid?

Een normaal persoon (iemand zonder fibromyalgie) zou waarschijnlijk aanraden een dutje te doen of ‘s nachts wat meer te slapen, maar ik weet zeker dat we allemaal weten dat dit niet altijd helpt. Waarom is dat? Simpel gezegd, onze hersenen werken niet zoals ze zouden moeten.

Er zijn vier stadia van slaap. De eerste is wanneer je ogen gesloten zijn, maar je gemakkelijk wakker kunt worden. De tweede is een lichte slaap. De derde is het stadium van diepe slaap. Het is tijdens deze fase dat ons lichaam, onder andere, het immuunsysteem herstelt en herstelt. De kamer is het belangrijkst voor een goede nachtrust, de REM-fase. Dat is wanneer onze hersenen dromen.

Mensen met fibromyalgie hebben voortdurend barst van hersenactiviteit, waardoor ze de laatste twee stadia van de slaap niet kunnen bereiken die essentieel zijn voor een goede nachtrust. Dat is waarom, zelfs als we lang slapen, we nog steeds moe en moe worden.

Dit probleem veroorzaakt niet alleen het gevoel van vermoeidheid, maar beïnvloedt ook onze cognitieve vaardigheden, het vermogen om te denken en zelfs te leren. Het is een van de factoren in een ander vaak voorkomend symptoom van fibromyalgie dat cognitieve vermoeidheid, vaak hersennevel of fibro-mist genoemd.

Een andere factor van cognitieve vermoeidheid is dat we vaak niet genoeg zuurstof krijgen in verschillende delen van onze hersenen. Het lijkt in een mist te lopen. Het is alsof je weet dat er iets op afstand is, maar je kunt gewoon niet begrijpen wat het is. Het voelt als in ons hoofd.

De gevolgen van cognitieve vermoeidheid

Dit soort vermoeidheid of mist voorkomt onze herinnering. Dit maakt concentratie erg uitdagend. En dit beïnvloedt ons vermogen om informatie te verwerken.

Stel je voor dat je een goed opgeleide volwassene bent met een geweldig vocabulaire. Maar plotseling, midden in een gesprek, kun je de eenvoudigste woorden niet meer onthouden. Het lijkt erop dat een woord dat je regelmatig gebruikt, uit je geheugen is gewist.

Je worstelt om een ​​ander woord te vinden dat werkt, maar je kunt er geen bedenken. Jij blijft daar omdat je niet weet hoe je verder moet gaan met je gesprek, omdat je geen woorden meer kunt onthouden. Ondertussen kijkt de persoon met wie je praat naar je, in een poging erachter te komen wat er in de wereld mis is met jou.

Stel je voor dat je in een supermarkt bent. Plots heb je geen idee wat je daar kunt kopen. Je wandelt van de ene gang naar de andere, je kunt je niet herinneren wat je of je familie eet. Je koopt uiteindelijk een aantal dingen, wetende dat je waarschijnlijk veel hebt gemist en dat je over een dag of twee terug zult moeten komen. Je realiseert je dan dat je naar huis moet gaan. Het lijkt allemaal ver weg en een beetje mistig, maar je moet je zo goed mogelijk concentreren om veilig te zijn.

Zie ook

Stel je voor dat je aan het werk bent. Je bent midden in een taak die je al vele malen hebt gedaan, maar je kunt niet bedenken wat je moet doen of hoe je het moet doen. Je begint fouten te maken. Je probeert jezelf te dwingen je te concentreren en je werk te voltooien, maar je hersenen voelen zich helemaal leeg. Je voelt dat alles om je heen in slow motion gaat.

Er komt iemand binnen die tegen je praat, maar die klinkt zo ver weg. Het duurt even voordat je uit de trancestaat bent waarin je bent, zodat je kunt horen wat ze zeggen. Maar zelfs dan zijn de woorden die ze gebruiken niet logisch voor jou. Niet omdat ze iets vreemds zeggen, je kunt gewoon niet verwerken wat ze zeggen.

Voor de meeste mensen met fibromyalgie, ben ik er zeker van dat deze niet moeilijk voor te stellen scenario’s zijn. Ik weet zeker dat de meeste, zo niet alle, ooit een soortgelijke situatie hebben doorgemaakt. Ik denk zelfs dat het waarschijnlijk veilig is om te zeggen dat de meesten van ons zich regelmatig in dit soort situaties bevinden.

Het ding dat cognitieve vermoeidheid zo moeilijk maakt, is dat, in tegenstelling tot pijn, er geen pil is die je kunt nemen om het symptoom te verwijderen. Een verwarmingspad helpt niet. Topische zalven en lotions werken niet. Dus wat kunnen we doen?

cafeïne

Voor mij is cafeïne een tweesnijdend zwaard. Als ik helemaal geen cafeïne meer gebruik, heb ik het heel moeilijk om ‘s morgens te werken. Maar als ik te veel heb, zal dit van invloed zijn op mijn vermogen om ‘s nachts te slapen. Gezien het feit dat ik al moeite heb om een ​​stevige nachtrust te hebben, wil ik natuurlijk niets doen om het nog erger te maken.

Ik heb gemerkt dat als ik ‘s morgens één, misschien twee, half-cafeïnevrije / normale halve kopjes koffie heb, dit me helpt om meer alert te zijn, maar het belet mijn vermogen om’ s nachts te slapen niet. En ik drink na de middag nooit cafeïne. Koffie drinken na 12.00 uur vraagt ​​gewoon om problemen.

Cafeïne beïnvloedt iedereen anders, dus zelfs een kleine ochtend kan te veel van je zijn. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te vinden wat goed voor je is.

Sommigen drinken liever thee. Sommigen zweren vroeg in de ochtend aan een strekoefening. Het belangrijkste is om te ontdekken wat je zal helpen om wakker te worden en de dag te beginnen.

lijsten

Ik herinner me dat ik mijn moeder voor de gek maakte omdat ik lijsten en aantekeningen over ALLES maakte. Er waren altijd plaknotities overal waar je keek. Maar hier maak ik nu lijsten en aantekeningen over ALLES!

Ik heb echter een andere manier om dit te doen – ik vind het gemakkelijker om lijsten en digitale annotaties bij te houden. Ik vond het gebruik van een applicatie waarmee je lijsten kunt maken, notities en herinneringen zeer nuttig. Ik heb er toegang toe op mijn telefoon, wat ik altijd bij me heb. Maar ik heb ook toegang tot de site vanaf mijn computer, tablet, overal waar ik online kan.

Ik maak ook goed gebruik van de kalender op mijn telefoon om alles en alles te volgen dat ik had gepland of moest doen. Ik heb herinneringen ingesteld voor belangrijke gebeurtenissen, meestal meerdere herinneringen, van de vorige dag.

Deze kalender is ook bij mijn e-mailaccount gevoegd, zodat mijn man en ik e-mailherinneringen over die evenementen kunnen ontvangen. Dit waren redders voor mij!

Werk als je meer alert bent

Dit is misschien helemaal niet mogelijk, vooral als je een werkschema hebt ingesteld van 9 tot 5. Maar ontdek waar mogelijk wanneer je meer alert bent en helder kunt denken en je werk kunt doen.

Misschien ben je een ochtendmens. Als dat zo is, sta dan op en doe ‘s ochtends zoveel mogelijk. Als je op mij lijkt, zijn ochtenden niet de beste tijd voor jou. Dus, neem langzaam de dingen aan en als je je een beetje wakker voelt, ga er dan naar toe.

Misschien heb je geen vaste tijd van de dag die het beste is. In dat geval, doe wat je kunt, wanneer je kunt.

Oefening – fysiek en mentaal

Oefening zou helpen bij vermoeidheid. Natuurlijk is het veel gemakkelijker om te praten dan om te doen als je pijn hebt en uitgeput bent! Maar langzame, zachte oefeningen, misschien slechts enkele stukken, kunnen u helpen wakker te worden en u te helpen een betere nachtrust te krijgen. Meer dan dat, oefening kan helpen de mist in je geest op te lossen en je in staat stellen om met iets meer duidelijkheid te denken.

Naast fysieke oefening, hebben we mentale oefeningen nodig. Soms moet je je ontspannen en iets doen dat weinig of geen aandacht vereist. Maar het is ook erg belangrijk om de tijd te nemen om uw denkvaardigheden te versterken.

Lees iets dat u zal helpen iets nieuws te leren. Probeer een nieuwe low impact hobby. Praat met iemand over hun interesses en ervaringen en kijk of ze u iets kunnen leren.

Probeer over uw dag te schrijven, maar in plaats van alleen dezelfde woorden te gebruiken die u normaal gebruikt, trekt u het woordenboek online en kijkt u of u geen nieuwe woorden leert. Wanneer je een woord leest of hoort waar je niet bekend mee bent, zoek het dan, probeer het te gebruiken in het gesprek.

Deze kleine dingen helpen onze geest actief te houden en kunnen tot op zekere hoogte de effecten van cognitieve vermoeidheid helpen tegengaan.

Ik weet dat sommigen het misschien niet eens zijn met mijn beoordeling dat pijn niet het ergste symptoom is van fibromyalgie. Het is zeker de meest voorkomende en meest bekende. Maar ik ben van mening dat fysieke en mentale vermoeidheid veel moeilijker is om op te lossen en verlichting te krijgen.

Dat betekent niet dat we de handdoek in de ring moeten gooien en opgeven. Wij zijn strijders en we bewijzen dat we alles kunnen overwinnen. Met enkele aanpassingen in onze schema’s en gewoonten, kunnen we op zijn minst enige verlichting vinden van de cognitieve effecten van fibro.

Advertisement
Advertisement
⬇⬇Abonnez-vous à la chaîne Youtube⬇⬇ ➡Pour ceux qui ne comprennent pas la fibromyalgie n'ignorez pas ces symptômes mortels de la fibromyalgie La costochondrite, cause de douleurs thoraciques chez les patients atteints de fibromyalgie Le mystère de la fibromyalgie est enfin résolu! II Fibromyalgie La fatigue liée à la fibromyalgie est plus que la simple fatigue

Leave a Reply

Your email address will not be published.