De eerste tekenen van lupus kunnen veel lijken op reumatoïde artritis of fibromyalgie. Wat je moet weten

Fibromyalgie, Lupus of beide? 
Ontdek hoe uw arts onderscheid kan maken tussen fibromyalgie en lupus.

 

9

ADTECH AD US 
P: Mijn huisarts, vermoedend dat ik lupus zou kunnen hebben, verwees me naar een reumatoloog, die fibromyalgie diagnosticeerde. Is het mogelijk om symptomen van lupus te hebben, maar heeft het echt fibromyalgie?

A: Om na te gaan of een patiënt lupus, fibromyalgie of beide heeft – wat heel goed mogelijk is – is een grondige medische geschiedenis, lichamelijk onderzoek en laboratoriumonderzoek vereist. De diagnose lupus en fibromyalgie kan moeilijk zijn, omdat de ziekte symptomen vertoont.

Tijdens de medische geschiedenis beschrijven patiënten met fibromyalgie vaak vermoeidheid en gegeneraliseerde spierpijn of spierpijn die vaak verergerd wordt door een gebrek aan goede slaap. Lupus-patiënten kunnen ook vermoeidheid en spierpijn hebben, maar de eerste symptomen kunnen een uitslag op de wangen en een neus zijn die erger wordt met zonlicht, nierproblemen, kortademigheid of een bloedstolsel, beroerte of hartaanval

Het lichamelijk onderzoek van een persoon met fibromyalgie vertoont gewrichten die normaal bewegen en niet opzwellen. Mensen met fibromyalgie hebben echter vaak zachte delen van de spieren en het indrukken van die gebieden veroorzaakt ongemak. Onderzoek van een persoon met lupus kan gewrichtspijn, stijfheid, zwelling of abnormale beweging onthullen.

In de meeste gevallen leiden de medische geschiedenis en lichamelijk onderzoek van de patiënt tot een diagnose; Laboratoriumtesten bevestigen meestal de diagnose. Een bloedonderzoek dat het niveau van antinucleaire antilichamen (ANA) positieven meestal met lupus meet, maar ook positief in die met gemengde bindweefselziekte, reumatoïde artritis (RA), scleroderma en het syndroom van Sjögren zijn. Daarom zal een reumatoloog een aantal andere speciale tests om de lupus bevestigen uit te voeren. Bij mensen met fibromyalgie zijn alle bloedtesten meestal normaal.

Een adequate diagnose is belangrijk omdat de behandelingen voor lupus en fibromyalgie anders zijn. Wanneer een persoon fibromyalgie en lupus heeft, moeten corticosteroïden of disease modifying antirheumatic drugs (DMARD’s), zoals methotrexaat, worden voorgeschreven om lupus-gerelateerde schade aan inwendige organen te voorkomen. Fysiotherapie, counseling en antidepressiva kunnen helpen bij het verbeteren van spierpijn, slaap- en stemmingsveranderingen die gepaard gaan met fibromyalgie.

Advertisement
Advertisement
⬇⬇Abonnez-vous à la chaîne Youtube⬇⬇ ➡Pour ceux qui ne comprennent pas la fibromyalgie n'ignorez pas ces symptômes mortels de la fibromyalgie La costochondrite, cause de douleurs thoraciques chez les patients atteints de fibromyalgie Le mystère de la fibromyalgie est enfin résolu! II Fibromyalgie La fatigue liée à la fibromyalgie est plus que la simple fatigue

Leave a Reply

Your email address will not be published.