Waarom zijn mijn benen en voeten gevoelloos?

By Jennifer Huizen

Een persoon kan zich verdoofd voelen in zijn benen en voeten doordat hij in een houding zit die te veel druk uitoefent op de zenuwen of de doorbloeding vermindert. Langdurige of onverklaarbare gevoelloosheid kan echter een teken zijn van een onderliggende medische aandoening.

Langdurige gevoelloosheid of een tintelend gevoel in de benen en voeten kan te wijten zijn aan aandoeningen zoals multiple sclerose (MS), diabetes , perifere vaatziekte of fibromyalgie . De sensatie kan worden gevoeld in het hele been, onder de knie of in verschillende delen van de voet.

In dit artikel bekijken we enkele redenen waarom een ​​persoon gevoelloosheid in de benen en voeten zou kunnen ervaren, samen met symptomen en behandelingen.

Oorzaken van gevoelloosheid in benen en voeten

Vrouw zat op een bankje met gekruiste benen die gevoelloosheid in benen en voeten kunnen veroorzaken

Lang oversteken van de benen kan gevoelloosheid en tintelingen in de benen en voeten veroorzaken.

Vaak worden de benen van een persoon tijdelijk verdoofd door hun houding. Chronische of langdurige gevoelloosheid in de voeten en benen is echter bijna altijd een teken van een onderliggende medische aandoening.

Aandoeningen geassocieerd met voeten en been gevoelloosheid omvatten:

Houding

Houdingsgewoonten die druk uitoefenen op de zenuwen of de bloedstroom in de onderste ledematen verminderen, zijn de meest voorkomende oorzaak van tijdelijke gevoelloosheid in de benen en voeten. Veel mensen zeggen dat hun been “in slaap is gevallen”, en de medische term is voorbijgaande (tijdelijke) paresthesie.

Gewoonten die ervoor zorgen dat de voeten en benen in slaap vallen, zijn:

 • de benen te lang kruisen
 • zitten of knielen voor lange periodes
 • zittend op de voeten
 • het dragen van broeken, sokken of te strakke schoenen

Letsel

Verwondingen aan de romp, wervelkolom, heupen, benen, enkels en voeten kunnen de zenuwen onder druk zetten en ervoor zorgen dat de voeten en benen gevoelloos worden.

suikerziekte

Sommige mensen met diabetes ontwikkelen een vorm van zenuwbeschadiging die diabetische neuropathie wordt genoemd . Diabetische neuropathie kan gevoelloosheid, tintelingen en pijn in de voeten veroorzaken en, indien ernstig, ook de benen.

Problemen met de onderrug en ischias

Problemen in de onderrug, zoals een panne of een hernia van de tussenwervelschijven, kunnen compressie van de zenuwen naar de benen veroorzaken, wat leidt tot gevoelloosheid of sensorische stoornissen.

Ischias is de naam voor irritatie van de heupzenuw, die loopt van de onderrug naar de benen. Als deze zenuw geïrriteerd of samengedrukt raakt, kan een persoon gevoelloosheid of tintelingen in zijn benen of voeten ervaren.

Tarsal-tunnelsyndroom

Het Tarsal-tunnelsyndroom treedt op wanneer een zenuw die langs de achterkant van het been loopt en langs de binnenkant van de enkel en in de voet wordt samengedrukt, geperst of beschadigd.

De tarsaltunnel is een smalle ruimte aan de binnenkant van de enkel. Mensen met het tarsaltunnelsyndroom hebben de neiging zich gevoelloos te voelen, te branden, te tintelen en pijn te doen in hun enkels, hielen en voeten.

Perifere slagaderziekte

Perifere slagaderziekte (PAD) zorgt ervoor dat de perifere bloedvaten in de benen, armen en maag smaller worden, waardoor de hoeveelheid bloed die ze kunnen pompen afneemt en de bloedstroom afneemt. De benen zijn een van de meest voorkomende delen van het lichaam die worden geraakt door PAD.

De meeste mensen met PAD ervaren pijn en krampen in hun benen en heupen wanneer ze lopen of naar boven gaan. Sommige mensen met PAD ervaren ook beenverlamming en zwakte.

Symptomen van PAD verdwijnen meestal na enkele minuten rust.

Tumoren of andere abnormale gezwellen

Tumoren, cysten , abcessen en goedaardige (niet-kankerachtige) gezwellen kunnen druk uitoefenen op de hersenen, het ruggenmerg of een deel van de benen en voeten. Deze druk kan de bloedtoevoer naar de benen en voeten beperken, waardoor gevoelloosheid ontstaat.

Alcoholgebruik

De toxines in alcohol kunnen zenuwbeschadiging veroorzaken die gepaard gaat met gevoelloosheid, vooral in de voeten.

Chronisch of overmatig alcoholgebruik kan ook leiden tot zenuwbeschadiging die gevoelloosheid veroorzaakt. Dit type zenuwbeschadiging is gekoppeld aan verlaagde niveaus van B- vitamines , zoals B1 (thiamine), B9 ( foliumzuur ) en B12, veroorzaakt door overmatige alcoholinname.

fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronische of langdurige aandoening die wijdverspreide lichaamspijn, pijn en gevoeligheid veroorzaakt. Sommige mensen met fibromyalgie ervaren ook gevoelloosheid en tintelingen in de handen en voeten.

De meeste mensen met fibromyalgie ervaren een verscheidenheid aan symptomen, waaronder:

 • stijfheid en pijn zonder duidelijke reden, vooral in de ochtend of na het slapen
 • chronische uitputting
 • geheugenproblemen en moeite met helder denken, soms fibro-mist genoemd
 • rustelozebenensyndroom

Bijna iedereen met fibromyalgie ervaart symptomen in meer dan één deel van hun lichaam gedurende ten minste 3 maanden per keer. Als gevoelloosheid in de benen en voeten niet gepaard gaat met andere symptomen of niet langdurig is, is het onwaarschijnlijk dat het wordt veroorzaakt door fibromyalgie.

Multiple sclerose

Mensen met multiple sclerose (MS) ervaren sensorische zenuwbeschadiging die gevoelloosheid in een klein deel van hun lichaam of hele ledematen kan veroorzaken. Hoewel gevoelloosheid geassocieerd met MS vaak slechts een korte periode duurt, kan het lang genoeg duren om uit te schakelen.

Stokes en mini-slagen

Slagen of mini-slagen kunnen hersenbeschadiging veroorzaken die van invloed kan zijn op hoe de geest zenuwsignalen interpreteert en verwerkt. Een beroerte of ministoot kan soms tijdelijke of langdurige gevoelloosheid veroorzaken in delen van het lichaam.

symptomen

Gevoelloosheid is slechts een van de vele symptomen die gepaard gaan met tijdelijke en chronische gevoelloosheid.

Veel mensen met gevoelloosheid in hun benen en voeten ervaren extra symptomen tegelijkertijd of met tussenpozen, zoals:

 • tintelingen
 • brandend
 • het kietelen
 • jeuk
 • een kruipend gevoel onder de huid

Behandeling

De juiste behandeling van gevoelloze benen en voeten is volledig afhankelijk van de oorzaak.

geneesmiddel

Medische opties voor langdurige gevoelloosheid in de benen en voeten omvatten:

 • Antidepressiva . Sommige antidepressiva , zoals duloxetine en milnacipran, zijn goedgekeurd voor de behandeling van fibromyalgie.
 • Corticosteroïden . Sommige corticosteroïden kunnen helpen chronische ontstekingen en gevoelloosheid te verminderen die gepaard gaan met aandoeningen zoals MS.
 • Gabapentine en pregabaline . Medicijnen die zenuwsignalering blokkeren of veranderen, kunnen helpen de gevoelloosheid te verminderen die gepaard gaat met aandoeningen zoals fibromyalgie, MS en diabetische neuropathie.
Advertisement
Advertisement
⬇⬇Abonnez-vous à la chaîne Youtube⬇⬇ ➡Pour ceux qui ne comprennent pas la fibromyalgie n'ignorez pas ces symptômes mortels de la fibromyalgie La costochondrite, cause de douleurs thoraciques chez les patients atteints de fibromyalgie Le mystère de la fibromyalgie est enfin résolu! II Fibromyalgie La fatigue liée à la fibromyalgie est plus que la simple fatigue

Leave a Reply

Your email address will not be published.