Kan een eenvoudig oogexamen de cursus in kaart brengen voor het diagnosticeren en beheren van fibromyalgie?

Kan een eenvoudig oogexamen de cursus in kaart brengen voor het diagnosticeren en beheren van fibromyalgie?

Kan een routinematig, niet-invasief en goedkoop oogonderzoek de diagnose fibromyalgie (FM) helpen stellen en misschien helpen bij het begeleiden van het management van de ziekte? Dat is een vraag die onderzoekers uit Spanje hebben onderzocht en die hebben vastgesteld dat het misschien wel waar is.

Kan een eenvoudig oogexamen de cursus in kaart brengen voor het diagnosticeren en beheren van fibromyalgie?

Met behulp van optische coherentietomografie (OCT) – een niet-invasieve beeldvormingstest die gebruik maakt van lichtgolven om dwarsdoorsnede-afbeeldingen van uw netvlies te maken – ontdekten onderzoekers dat de retinale zenuwvezellaag (RNFL) bij mensen met fibromyalgie is verouderd in vergelijking met controles.

Ze bestudeerden 116 mensen met fibromyalgie in vergelijking met 144 controles en publiceerden hun peer-reviewed studie, “Fibromyalgie is gecorreleerd met retinale zenuwvezelverdunning,” in het nummer van PLOS One van deze maand 

“De belangrijkste bevinding in het huidige onderzoek naar RNFL-parameters bij patiënten met FM was de aanwezigheid van axonale schade in de oogzenuw van FM-patiënten, zelfs in de vroege stadia van de ziekte. Onze resultaten lieten zien dat zelfs patiënten met milde FM (Fibromyalgia Impact Questionnaire <60) subklinische RNFL-atrofie vertoonden in de temporele sectoren, “schreef Elena Garcia-Martin, hoofdauteur van de studie, en collega’s.

“Het vermogen om de oogzenuw te evalueren als een indicator van de ziekte is een belangrijke vooruitgang”, voegde ze eraan toe.

De onderzoekers ontdekten ook verschillen tussen fibromyalgie subgroepen. In het bijzonder hadden degenen met biologische fibromyalgie, die wordt gekenmerkt door lage depressie en angst, maar met hoge pijn, een significante afname van de retinale zenuwvezellaag in de temporale inferieure en temporale superieure gebieden vergeleken met diegenen die lijden aan depressieve of atypische fibromyalgie.

“Oftalmologische tests zijn nieuwe, niet-invasieve en kosteneffectieve hulpmiddelen dan die kunnen worden gebruikt om de diagnose van FM te vergemakkelijken en kunnen de kosten in verband met de diagnose van deze ziekte verminderen,” schreven ze.

Verdere evaluatie van de retinale zenuwvezellaag bij fibromyalgielijders is voorspeld om het begrip van de ziektetiologie te verbeteren, en onderzoeken met grotere steekproefgroottes zouden grotere verschillen tussen fibromyalgiesubgroepen moeten detecteren.

“Langere termijnstudies zijn nodig om de klinische toepassing van RNFL-metingen bij FM-patiënten te beoordelen als 1) een diagnostisch hulpmiddel, 2) om ziekteprogressie te volgen, 3) om patiënten met slechtere prognose of met een hoger risico op verlies van kwaliteit van leven te identificeren en 4) om de effectiviteit van de behandeling te meten, “concludeerden ze.

Misschien zal in de toekomst een bezoek aan de oogarts deel uitmaken van de diagnostische en disease management-strategie voor mensen met fibromyalgie.

Advertisement
Advertisement
⬇⬇Abonnez-vous à la chaîne Youtube⬇⬇ ➡Pour ceux qui ne comprennent pas la fibromyalgie n'ignorez pas ces symptômes mortels de la fibromyalgie La costochondrite, cause de douleurs thoraciques chez les patients atteints de fibromyalgie Le mystère de la fibromyalgie est enfin résolu! II Fibromyalgie La fatigue liée à la fibromyalgie est plus que la simple fatigue

Leave a Reply

Your email address will not be published.