Fibromyalgie kan de chronische ontstekingsziekte van de wervelkolom en het bekken maskeren

Fibromyalgiesymptomen kunnen volgens nieuw onderzoek de aanwezigheid van chronische ontstekingsziekten maskeren die de gewrichten van het bekken en de wervelkolom beïnvloeden.

De studie, getiteld “Prevalentie van axiale spondyloartritis bij patiënten met fibromyalgie: een onderzoek naar magnetische resonantie beeldvorming met toepassing van de beoordeling van spondylo-artritis International Society Classification Criteria,” werd gepubliceerd in het tijdschrift Arthritis Care & Research. Het benadrukt het belang van een waakzaam beheer van fibromyalgiesymptomen door artsen en patiënten, rekening houdend met de mogelijke onderliggende aanwezigheid van ontstekingsaandoeningen.

In tegenstelling tot andere reumatologische ziekten, is fibromyalgie niet-inflammatoir van aard, en recente rapporten suggereren dat het wordt veroorzaakt door ongecontroleerde hyperactivering van de pijn-geassocieerde zenuwrespons.

Fibromyalgiepatiënten kunnen een breed spectrum aan symptomen vertonen, waaronder chronische nachtelijke rugpijn, ochtendstijfheid en verstoorde slaap. Dit zijn echter ook symptomen van een inflammatoire aandoening die axiale spondyloartritis (SpA) wordt genoemd.

SpA is een chronische inflammatoire aandoening waarbij de wervelkolom, het bekken en de omliggende gewrichten zijn betrokken. Hoewel SpA en fibromyalgie zeer verschillende ziekten zijn, kunnen ze elkaar overlappen en vergelijkbare symptomen hebben.

Met het doel om de incidentie van SpA bij fibromyalgiepatiënten te bepalen onderging een totaal van 99 patiënten met fibromyalgie een MRI-evaluatie (magnetic resonance imaging) voor de identificatie van structurele veranderingen die vaak voorkomen bij chronische SpA-ontsteking, zoals boterosie en wervelkolomdeformaties (sclerose).

Ongeveer 8% van de patiënten vertoonde symptomen van ontsteking in bekkengewrichten, terwijl respectievelijk 17% en 25% boterosie en sclerose vertoonden. Ondanks de frequentie van deze symptomen, werd slechts 10% van de fibromyalgiepatiënten positief gediagnosticeerd met SpA, volgens de beoordeling van criteria voor de classificatie van SpondyloArthritis International Society.

“Bij het naderen van het klinische dilemma van het onderscheid tussen ‘pure’ fibromyalgie en die gevallen met een onvermoede onderliggende ontstekingsziekte, moet de arts proberen te vertrouwen [op] klinisch oordeel en op beschikbare diagnostische hulpmiddelen,” de auteurs van de studie, van medische centra in Tel Aviv, Israël, schreef.

Door bloedtests die de niveaus van een eiwit geassocieerd met ontsteking evalueren, bekend als CRP, ontdekten de auteurs dat de diagnose van SpA positief geassocieerd was met verhoogde CRP-niveaus en beperkingen in de fysieke functie. Dit resultaat suggereert dat CRP kan worden gebruikt als diagnostisch hulpmiddel voor SpA bij fibromyalgiepatiënten.

 

“Deze resultaten onderstrepen het belang van het herkennen van de overlap tussen inflammatoire en gecentraliseerde pijn bij elke patiënt en vragen om verhoogde klinische waakzaamheid in het proces van differentiële diagnose,” concludeerden de auteurs.

 

Via-https: //fibromyalgianewstoday.com/2017/05/17/fibromyalgia-can-mask-spa-chronic-inflammatory-disease-study-suggests/

Advertisement
Advertisement
⬇⬇Abonnez-vous à la chaîne Youtube⬇⬇ ➡Pour ceux qui ne comprennent pas la fibromyalgie n'ignorez pas ces symptômes mortels de la fibromyalgie La costochondrite, cause de douleurs thoraciques chez les patients atteints de fibromyalgie Le mystère de la fibromyalgie est enfin résolu! II Fibromyalgie La fatigue liée à la fibromyalgie est plus que la simple fatigue

Leave a Reply

Your email address will not be published.