25 ‘gewoonten’ van mensen met fibromyalgie

Door: Paige Wyant 
Wanneer u fibromyalgie of “fibro” ontwikkelt, kunt u een aantal veranderingen in uw levensstijl aanbrengen om uw ziekte beter op te vangen. Of het nu chronische pijn, vermoeidheid, hersenmist of depressie is, de symptomen kunnen bijna elk aspect van uw leven beïnvloeden. Om deze veranderingen te beheersen, kunnen veel mensen “gewoonten” oppikken of routine-gedrag vertonen dat hen helpt door de fysieke en emotionele uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd.

We hebben onze Machtige gemeenschap gevraagd om enkele van de gewoonten die ze hebben ontwikkeld – goed of slecht – te delen tijdens het leven met fibromyalgie. Sommige hiervan kunnen u ook bekend voorkomen. Laat ons weten hoe je omgaat met fibro in de comments hieronder.

Beeldresultaat voor 25 'gewoonten' van mensen met fibromyalgie

Dit is wat de community ons heeft verteld:

1. “Ik heb de gewoonte ontwikkeld om mijn gezondheidsproblemen met niemand te delen, uit angst voor spot, veroordeling of ongeloof. Het is zo erg geworden dat het niet alleen [met] vrienden en familie is, maar soms vermijd ik artsen over enkele van mijn problemen te vertellen. “

2. “Ik draag geen make-up (dit kan een positief of negatief resultaat zijn), maar wanneer je meerdere keren per dag in bed gaat, is het niet de moeite waard om het op te doen om het gewoon weer weg te vegen. Erin slapen is niet goed. “

3. “Ik heb de slechte gewoonte om mijn tanden te slijpen, op mijn tong te bijten of mijn kaak op te sluiten als ik me concentreer of pijn heb. Ik zal niet beseffen dat ik het doe totdat ik de pijn in mijn gezicht later merk. ‘

4. “Geen wekker, geen ochtendafspraken en mijn telefoon op zwijgen gezet tijdens mijn normale slaapuren. (Ik moet zo nu en dan een ochtendafspraak maken met een wekalarm, maar mijn algemene regel is om ze te vermijden. “

5. “Op dit punt zou ik boos zijn een gewoonte noemen. Ik heb het gevoel dat ik ‘chronisch’ boos ben. Het lijkt alsof niemand het begrijpt en iedereen verwacht van mij dat ik een normale 20-jarige ben. Ik heb fibromyalgie en chronische vermoeidheid gehad sinds ik vier jaar oud was … je zou denken dat ze het nu allemaal wel zouden krijgen. Dus ik ben boos. “

6. “Constant de deuren controleren als ik naar buiten ga of naar bed, omdat ik niet zeker weet of ik ze op slot heb gedaan.”

7. “Als ik een ‘goede’ dag heb,  overdrijf ik het  altijd . Elke keer. Ik doe mezelf zoveel mogelijk doen voordat ik letterlijk instort. Ik heb zoveel dagen waar ik alleen maar in bed kan liggen, dus wanneer die ongrijpbare eenhoorn van een goede dag met milde pijn rond komt, kan ik het niet laten om alles te doen wat ik normaal mis. Maar ik betaal het de volgende dag altijd duur, en soms zelfs een hele week. ‘

8. “Ik ben constant bezig met het bewaren van stappen. Ik heb er maar zoveel in mij (energie) en kan geen extra stappen betalen als ik de dag wil doorstaan. Ik heb er een hekel aan er voortdurend over na te denken in plaats van gewoon te genieten van de dingen die komen. ‘

9. “Met mijn fibromyalgie heb ik bijna constante migraine symptomen. Dus ik heb de gewoonte ontwikkeld om mijn ogen te bedekken als ik iemand de verlichting zie aanpassen of als ik een kamer binnenkom met bewegingsgeactiveerde lichten. Anders kunnen de veranderingen in de verlichting pijnlijk of overweldigend zijn. Ik krijg rare dingen van mensen die mij niet kennen. ‘

10. “‘Inpakken” voor een snelle trip. Ik moet ervoor zorgen dat ik water, medicijnen, een klein hoofdkussen, een boek, een koptelefoon, babydoekjes (mijn medicijn maakt me bezweet) en elk type munt (medicijnen maken me misselijk). Kleine uitstapjes kunnen snel grote deals worden. Ik moet op elke situatie voorbereid zijn. Mijn familie verwijst nu naar mijn tas als de ‘Mary Poppins-tas’. “

11. “[Ik heb de gewoonte om] te zeggen: ‘Ik ben OK, gewoon moe’ als iemand vraagt ​​of er iets aan de hand is. Gewoon ‘I’m OK’ als iemand vraagt ​​hoe ik in het algemeen ben. “

12. “Een kussen plaatsen tussen mijn knieën en / of achter mijn nek, onder mijn arm, enz. Mijn knieën raken elkaar, mijn nek tegen de bank of het bed of mijn huid raakt een tafel aan kan zo pijnlijk zijn dat ik niet kan comfortabel worden, dus ik heb overal kussens. “

13. “Een slechte gewoonte die ik heb opgedaan door jarenlange medische stigmatisering is het minimaliseren van mijn pijn en het feit dat ik het niet heb over ‘kleine symptomen’ totdat ik ze ‘belangrijk genoeg’ vind. Omdat ik niet gezien wil worden als overdreven of als hypochonder. “

14. “Een planner in mijn tas houden. Alles wordt daar geschreven (voor het geval ik mijn telefoon verlies) en vervolgens een Post-it-notitie op de achterkant van mijn telefoon met hoogtepunten / afspraken voor de week. “

15. “Zelfzorg. Vóór mijn diagnose dacht ik niet echt aan de impact die zelfzorg had. Nu kunnen de kleinste daden van zelfzorg de grootste impact op mij hebben, zowel fysiek als mentaal. En met fibro gaat mentale welzijn hand in hand met het op afstand houden van lichamelijke symptomen. “

16. “Telkens wanneer ik per ongeluk iemand aanraakt, bied ik onmiddellijk mijn excuses aan en vraag ik of ze in orde zijn. Mensen lachen me om dit uit, want ‘natuurlijk’ heb ik ze geen pijn gedaan, maar het komt omdat kleine toevallige aanrakingen me pijn kunnen doen  ,  dat ik er gewoonlijk voor moet zorgen dat ik niemand per ongeluk pijn doe. ‘

17. “Een kleintje dat ik vandaag heb opgemerkt: ik probeer iets te dragen, mijn telefoon meestal, en [wanneer] naar binnen en naar buiten gaan en normale lichtschakelaars in- en uitschakelen, ik zal mijn telefoon gebruiken om het te doen in plaats van mijn hand want het doet pijn aan mijn hand. “

18. “Ik manipuleer constant mijn gewrichten. Ik knak, knetter, plop elke ochtend en ik ben constant bezig met mijn nek te rollen en triggerpoints naar beneden te duwen. “

19. “Ik ben doodsbang om plannen te maken. Er zijn zo vaak dat ik op het laatste moment moet annuleren. Mensen worden boos of denken dat ik het verzin. Ik merk dat ik gestrest raak bij het bedenken van plannen. ‘

20. “[Ik heb de gewoonte om] te isoleren. Ik ben een heel gelukkige en sociale persoon, maar ik merk dat ik steeds meer tijd alleen doorbreng. En ik vind het niet overdreven gezond. Het is gewoon een coping-vaardigheid die is veranderd in een slechte gewoonte. Ik wil niet dat mijn comfortzone steeds kleiner wordt. “

21. “Niet zeggen, ‘Nee’ wanneer ik echt niet iets zou moeten doen omdat ik het gevoel heb dat ik mensen teleurstel.”

22. “Voorbereid zijn op de slechte dagen, weken van tevoren. Boeken, films, tv-shows, volle koelkast, medicijnen opgehaald, schoongemaakt, etc. “

23. “Wanneer mijn vriend of iemand me gaat aanraken of knuffelen, balken mijn vuisten zich onmiddellijk en mijn armen komen omhoog om mijn bovenlichaam te bedekken, zodat ze dat niet kunnen. Ik noem het mijn vechtershouding. Het is niet doelgericht en het gebeurt zonder bewuste gedachte. Ik denk dat het komt omdat ik al zoveel pijn heb gedaan en de manier waarop mijn lichaam mij beschermt tegen meer pijn, omdat slechts een simpele aanraking in het verkeerde gebied de pijnmeter naar de top kan brengen. “

24. “Stimulatie – stimulatie is de sleutel. Ik heb veel tijd besteed aan het maken van eenvoudige klusjes door het hele huis en merkte op hoelang het herstel duurde en hoe langzaam ik kon berekenen hoe lang ik redelijkerwijs elke activiteit kan doen voordat ik moet rusten zonder dat het een uitbarsting veroorzaakt. Ik stel zelf timers in als ik huishoudelijk werk doe om me eraan te herinneren om te stoppen en een pauze te nemen. ‘

25. “[Ik neem] wekelijkse Epsom zoutbaden met aromatherapie om me te helpen fysiek te ontspannen en geestelijk te decomprimeren.”

Advertisement
Advertisement
⬇⬇Abonnez-vous à la chaîne Youtube⬇⬇ ➡Pour ceux qui ne comprennent pas la fibromyalgie n'ignorez pas ces symptômes mortels de la fibromyalgie La costochondrite, cause de douleurs thoraciques chez les patients atteints de fibromyalgie Le mystère de la fibromyalgie est enfin résolu! II Fibromyalgie La fatigue liée à la fibromyalgie est plus que la simple fatigue

Leave a Reply

Your email address will not be published.