Mijn verbeterde versie van de lepelentheorie voor diegenen onder ons met chronische pijn en depressie

Ongeveer een week geleden probeerde ik uit bed te komen. Ik schreeuwde het uit terwijl ik probeerde rechtop te zitten en ongelooflijke pijn galmde door mijn ruggengraat. Mijn onderrug verlamde mijn bewegingen en tranen welden in mijn ogen. Tegen de tijd dat ik rechtop ging zitten en het me gelukt was om mijn benen uit bed te slingeren – niet dat ik tegenwoordig wat dan ook ‘slingerde’ – ik was buiten adem, huilde stilletjes en smachtte om gewoon weer te gaan liggen. Het kostte me 10 minuten om op te staan ​​en dat deed ik met de hulp van mijn man. Ik was aan het zweten en klaar om weer naar bed te gaan. De dag was echter net begonnen.

Een paar jaar geleden stelde iemand me voor aan de lepelentheorie toen ik me probeerde te verontschuldigen en uitlegde waarom ik niet nog een evenement kon bijwonen, een uitstapje dat al een tijdje gepland was. Toen ik “The Spoon Theory” las van Christine Miserandino, werd ik getroffen door twee dingen: hoeveel ik kon relateren aan de dingen die ze zei en tegelijkertijd hoe ontoereikend de metafoor van lepels was in mijn leven. Het is jaren geleden en ik heb nog steeds moeite met mijn gecompliceerde relatie met de lepelentheorie. Ik bleef terugkomen op het feit dat ik wou dat ik “lepels” had waarvan ik kon aftrekken. Mijn energie- en bekwaamheidsniveaus zijn echter meer als een zeef, omdat ik voortdurend droog ben. Ik heb jarenlang mijn brein op een geschikte metafoor geslingerd en dit is wat ik bedacht heb: mijn energie en vaardigheid zijn als een gastank zonder meter.

De lepelentheorie stelt dat mensen die ziek zijn keuzes moeten maken of bewuste beslissingen moeten nemen over wat ze met hun dag moeten doen op een manier die anderen niet doen. Elke keuze kost iets, heeft een tol, beïnvloedt toekomstige beslissingen – kost een ‘lepel’. En als je geen ‘lepels’ meer hebt, is dat het dan. Het gaat om een ​​beetje controle als iets anders (chronische ziekte) je onder controle houdt. Het probleem met de lepelentheorie is dat het te tastbaar is en, naar mijn mening, onnauwkeurig voor iemand die leeft met chronische pijn of depressie, of in mijn geval beide. Mijn familie en vrienden denken dat ik kan slapen om “lepels” aan te vullen of dat als ik niet één activiteit doe, ik een “lepel” heb om een ​​andere te doen. Anderen hebben hierover ook geschreven, maar ik heb niets gezien dat een bruikbaar alternatief biedt voor de lepelentheorie.

Mijn metafoor van de benzinetank is anders omdat ik, in tegenstelling tot het betalen van een tol om een ​​bepaalde activiteit te doen, onophoudelijk van mijn energie en vermogen wordt ontdaan. Ik maak de metafoor van een gastank om een ​​aantal redenen. Ten eerste, als ik denk aan mijn auto en waar ik naartoe moet, let ik niet altijd op de gastank bij elke rit die ik maak. Voor een ander is het bijna onmogelijk om het benzineverbruik / -verbruik voor mijn dagelijkse verplaatsingen te plannen (ik woon in Atlanta, waar het verkeer net zo gewoon is als lucht). Bovendien verlies ik, telkens als ik de auto aanzet, wat gas. Als ik met de auto stilsta om de AC af te blazen, gebruik ik gas. Elke reis neemt gas. Ik verbrand constant brandstof. Hetzelfde geldt voor mij en mijn energie en vaardigheid.

De lepelentheorie werkt niet voor mij omdat ik uitgeput ben omdat ik alleen  maar ben . Ik heb geen “lepels” die kunnen tellen wat ik die dag wel en niet kan doen. Alles eist zijn tol. Gewoon op- en uit bed zijn kost energie. Praten met mijn man, spelen met mijn hond, mezelf overtuigen niet terug naar bed te gaan kost me iets. En dat zijn niet eens de ‘harde’ dingen, zoals douchen, koken, het huis schoonmaken, lesgeven. Wakker blijven kost me energie – het “verbrandt benzine.” Zittend in plaats van liggen, liggen in plaats van een bad nemen, een bad nemen in plaats van slapen – al deze dingen kosten me, vaak op onvoorziene en onvoorspelbare manieren …

Omdat ik lijd aan chronische ziekte, chronische pijn en depressie, die met elkaar verstrengeld kan zijn, lek ik de hele dag door energie of ik slaap of niet, of ik een volledige nachtrust krijg of niet, of ik “het rustig aan doe” of niet. Mijn lekken zijn niet meetbaar; ze zijn cumulatief. Er is geen “lepel” of twee of drie nodig om mijn dagelijkse bezigheden te doen. Ik opereer in het donker, zonder garantie dat de energie die ik gebruik de moeite waard zal zijn voor de volgende stap of het volgende deel van de dag.

Hier is een voorbeeld. Ik was gisteren weg met mijn man en een paar vrienden. Ik had de hele dag geslapen, met uitzondering van ongeveer twee of drie uur. Toen ik wakker werd, wist ik niet hoeveel energie ik in me had, maar ik wist dat ik de auto niet ‘vol’ aan het besturen was. We ontmoetten elkaar om 17:15 uur. Meer mensen, vrienden van mijn vrienden maar vreemden voor mij , arriveerde tegen 18.00 uur. Plotseling en onverwachts moest ik anders met mensen omgaan dan ik had gepland. Ik moest meer glimlachen en persoonlijker zijn. Tegen 18:30 voelde ik me leeg en wilde ik gewoon eten. Tegen 19:30 uur raakte extreme vermoeidheid me en kon ik mijn hamburger niet eens afmaken. Ik moest mezelf om acht uur verontschuldigen en mijn man moest naar huis rijden omdat ik te moe was om het te doen. Toen ik thuiskwam, voelde ik me erg moe maar had honger omdat ik mijn eten niet had afgemaakt. Ik overwoog om restjes op te warmen, maar ik besloot in plaats daarvan in bed te vallen. Ik sliep voor een stevige vier uur en werd wakker wakker en, zoals gewoonlijk, in veel pijn. Mijn nieuwe dag was net begonnen.

Stel je nu voor dat je, als je je de gastank voorstelt, geen gasmeter hebt. Doe net alsof je je gasmeter niet ziet. Dus je rijdt er niet in en je tank vult het niet. Je weet dat het starten van de auto benzine kost, net als het rijden van punt A naar punt B … dus loopt stationair in de auto bij stopborden, bij rood licht, in het verkeer …

Ik zal je een ander voorbeeld geven. Vandaag was ik aan het schrijven en mijn bloedsuikerspiegel daalde plotseling. Ik herkende de tekens en kon suiker in me krijgen, maar de moeite die het kostte om dit te doen was intens. Mijn lichaam was stuiptrekkend, mijn handen trilden, ik voelde een grote zwakte in mijn ledematen en een zwaarte in mijn lichaam terwijl ik op het punt stond flauw te vallen. Geen waarschuwing, geen inspannende activiteit. Gewoon een minuut op de bank zitten schrijven en dan het volgende gevoel in de duisternis. Dit was geen “lepel” die ik weggaf. Dit was de constante afvoer van de gastank, alleen had ik me niet gerealiseerd dat mijn brandstof bijna op “E.” stond.

Ik denk dat de Lepeltheorie zijn verdiensten heeft, maar ik denk ook dat het niet behandelt wat chronische ziekte is als met chronische pijn – waar je in een constante staat van angst bent vanwege de pijn – en depressie – die beïnvloed kan worden door de chronische pijn en vice versa. Ik heb last van een veelheid aan chronische aandoeningen en het gebruik van de lepelentheorie geeft mensen de indruk dat ik gewoon moet rusten om mijn lepels aan te vullen of dat ik, als ik een activiteit stop, genoeg eet om een ​​nieuwe activiteit te doen. In werkelijkheid ben ik constant bezig energie af te tappen. The Spoon Theory geeft de illusie van voorspelbaarheid, zelfs als het het verwerpt. Mijn alternatief laat zien dat er geen voorspelbaarheid is. Ik luister naar mijn lichaam en zij vertelt me ​​wat ik wel en niet kan doen van uur tot uur, van minuut tot minuut. Ik kan niet rusten en resetten.

Advertisement
Advertisement
⬇⬇Abonnez-vous à la chaîne Youtube⬇⬇ ➡Pour ceux qui ne comprennent pas la fibromyalgie n'ignorez pas ces symptômes mortels de la fibromyalgie La costochondrite, cause de douleurs thoraciques chez les patients atteints de fibromyalgie Le mystère de la fibromyalgie est enfin résolu! II Fibromyalgie La fatigue liée à la fibromyalgie est plus que la simple fatigue

Leave a Reply

Your email address will not be published.