Wat is fibromyalgie?

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een levenslange aandoening die ongeveer 5 miljoen Amerikanen treft. Mensen met het hebben pijnlijke, stijve spieren, maar niets raars verschijnt op röntgenfoto’s of de meeste laboratoriumtests. Artsen diagnosticeren het op basis van uw symptomen en een examen. Hoewel fibromyalgie geen gewrichten of organen beschadigt, kunnen constante pijnen en vermoeidheid het dagelijks leven echt beïnvloeden.

symptomen

Het kenmerk van fibromyalgie is spierpijn door uw hele lichaam. Meestal heeft u ook:

 • Vermoeidheid
 • Slaapproblemen
 • Angst of depressie
 • Specifieke aanbestedingspunten

  Tender Points

  Een van de unieke dingen over fibromyalgie zijn specifieke locaties op het lichaam die, wanneer ingedrukt, pijn doen. Mensen zonder fibro zouden alleen druk voelen. Deze illustratie toont 18 algemene tenderpunten.

  De pijn is echt

  Omdat traditioneel geen laboratoriumtests of röntgenfoto’s een diagnose van fibromyalgie konden bevestigen, hebben mensen mogelijk geleid tot de overtuiging dat dit gevoel “helemaal in hun hoofd” was. Maar de medische gemeenschap accepteert nu dat de intense pijn van fibromyalgie reëel is. Onderzoek suggereert dat het veroorzaakt wordt door een glitch in de manier waarop het lichaam pijn waarneemt.

  Wie loopt een risico?

  Vrouwen tussen 25 en 60 hebben de grootste kans op het ontwikkelen van fibromyalgie. Artsen weten niet precies waarom, maar vrouwen hebben er 10 keer meer kans op dan mannen. Sommige onderzoekers geloven dat genetica een rol kan spelen, maar we weten niet welke specifieke genen het zou kunnen zijn.

  Vermoeidheid

  Het is het volgende meest voorkomende symptoom. Dit is niet de normale vermoeidheid na een drukke dag, maar een langdurig gevoel van uitputting. Mensen met fibromyalgie kunnen zich ‘s ochtends eerst moe voelen, zelfs na uren in bed te hebben doorgebracht. De vermoeidheid kan op sommige dagen slechter zijn dan andere en kan het werk, activiteiten en lichaamsbeweging en huishoudelijke taken in de weg staan.

  Oorzaken

  Onderzoek moet nog een duidelijke boosdoener aanwijzen, hoewel er vele theorieën zijn. Sommige artsen geloven dat hormonale of chemische onevenwichtigheden de manier waarop zenuwen pijn signaleren verstoren. Anderen suggereren een traumatische gebeurtenis of chronische stress kan uw kansen verhogen. De meeste experts zijn het erover eens dat fibromyalgie waarschijnlijk het gevolg is van een combinatie van dingen, in plaats van slechts één.

  Wat gebeurt er met het dagelijks leven

  Pijn en vermoeidheid die niet opraken, kunnen je humeurig, angstig en depressief maken. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben om op uw werk te blijven, voor uw kinderen te zorgen of bij te blijven met schoonmaken. Oefeningen of hobby’s zoals tuinieren kunnen ontmoedigend lijken. Omdat je uitgeput en in een slecht humeur bent, wil je misschien niet met vrienden op bezoek gaan. Gelukkig kunnen behandelingen de symptomen helpen verlichten, zodat u kunt doen wat u leuk vindt.

  Diagnose

  Wanneer u uw arts ziet, beschrijf uw pijn tot in detail, inclusief waar en hoe vaak. Vertel uw arts ook over andere symptomen, zoals vermoeidheid, slaapproblemen of angst. Ze kan een bloedonderzoek doen naar fibromyalgie en testen uitvoeren om andere aandoeningen uit te sluiten.

  Hulp krijgen

  Vroeger waren reumatologen – artritisartsen – de enige die fibro behandelden. Tegenwoordig heeft de aandoening de aandacht getrokken van een breed scala aan zorgverleners. Veel mensen worden behandeld door hun huisartsen. Neem contact op met lokale ondersteuningsgroepen en ziekenhuizen voor een lijst van fibromyalgie-experts in uw regio.

  triggers

  Een belangrijke eerste stap naar een beter gevoel is uitzoeken wat uw symptomen verergert. Veel voorkomende triggers zijn onder andere:

  • Koud of vochtig weer
  • Te veel of te weinig fysieke activiteit
  • Spanning
  • Slechte slaap

  Slaap

  Veel mensen met fibromyalgie hebben moeite om in slaap te vallen of worden vaak ‘s nachts wakker. Studies suggereren dat sommigen van hen in een ondiepe slaaptoestand blijven en nooit een rustgevende, diepe slaap krijgen. Dit betekent dat je lichaam niet de kans krijgt zichzelf te herstellen, wat kan leiden tot een cyclus: Slechte slaap kan de pijn erger maken en pijn voorkomt een goede nachtrust.

  Depressie

  Bijna een derde van de mensen met fibromyalgie heeft ook een ernstige depressie als ze worden gediagnosticeerd. Je kunt je misschien moeilijk concentreren, je hopeloos voelen en weinig interesse hebben in je favoriete activiteiten. Sommige onderzoekers denken dat depressie het gevolg kan zijn van chronische pijn en vermoeidheid. Anderen suggereren dat iets af in de chemie van de hersenen kan leiden tot zowel depressie als een ongewone gevoeligheid voor pijn.

  geneesmiddel

  Het doel van de behandeling is om pijn, slaapstoornissen en stemmingsproblemen tot een minimum te beperken. Om uw symptomen te verzachten, kan uw arts geneesmiddelen aanbevelen van vertrouwde vrij verkrijgbare pijnstillers tot voorgeschreven medicijnen zoals amitriptyline. Geneesmiddelen op recept die specifiek fibromyalgie behandelen, zijn duloxetine (Cymbalta), milnacipran (Savella) en pregabaline (Lyrica).

  Oefening

  Lichamelijke activiteit kan de pijn verminderen en de conditie verbeteren. Slechts drie keer per week trainen kan vermoeidheid en depressie verlichten. Maar overdrijf het niet. Wandelen, rekken en aquarobics zijn goede dingen om mee te beginnen.

  Dieet

  Sommige deskundigen zeggen dat wat je eet een rol kan spelen bij fibromyalgie – gewoon niet voor iedereen dezelfde rol. Bepaalde voedingsmiddelen en ingrediënten – zoals aspartaam, MSG, cafeïne en tomaten – lijken de symptomen voor sommige mensen te verergeren. Als u wilt weten of iets in uw dieet een trigger voor u is, probeer dan tegelijkertijd één maaltijd te vermijden en een dagboek bij te houden van hoe u zich voelt.

  Massage

  Wrijven, kneden en strijken lijken allemaal de pijn te verlichten. Beoefenaars zeggen dat matige druk de sleutel is, en een sessie van 20 minuten kan lang genoeg zijn om resultaten te krijgen.

  Acupunctuur

  Deze traditionele Chinese praktijk gebruikt dunne naalden die op belangrijke punten op het lichaam worden geplaatst om de energiestroom te herstellen. Medisch gezien kan het proces van invloed zijn op uw zenuwen, spieren en bindweefsel. (Acupressuur stimuleert in plaats daarvan dezelfde punten met druk, als je naalden wilt vermijden.) Studie resultaten zijn gemengd, maar sommige mensen zeggen dat het hun symptomen verlicht.

  Fibro Fog

  Heeft u moeite met concentreren? Dat wordt ‘fibro-mist’ genoemd en je bent niet de enige. Behandeling voor pijn en slapeloosheid kan helpen, maar er zijn ook andere stappen die u kunt nemen om uw focus te verbeteren. Schrijf notities over dingen die je moet onthouden, houd je geest actief door te lezen of puzzels te doen en deel taken op in kleine, beheersbare stappen.

  Spanning

  Het is een van de meest voorkomende triggers van flare-ups. Hoewel je niet alle stress van je leven kwijt kunt, kun je het beperken. Besteed aandacht aan welke situaties je angstig of boos maken – thuis en op het werk – en zoek naar manieren om ze minder goed te maken. Bekijk yoga, meditatie en andere ontspanningstechnieken. En sta jezelf toe om ‘nee’ te zeggen als iets niet kritisch is, moet doen, nu.

  Wordt het beter?

  Veel mensen met fibromyalgie merken dat hun symptomen en kwaliteit van leven veel verbeteren wanneer ze een effectieve behandeling vinden en hun gedrag en gewoonten aanpassen. Hoewel de aandoening niet iets is dat u kunt genezen, beschadigt het uw gewrichten, spieren of inwendige organen niet.

Advertisement
Advertisement
⬇⬇Abonnez-vous à la chaîne Youtube⬇⬇ ➡Pour ceux qui ne comprennent pas la fibromyalgie n'ignorez pas ces symptômes mortels de la fibromyalgie La costochondrite, cause de douleurs thoraciques chez les patients atteints de fibromyalgie Le mystère de la fibromyalgie est enfin résolu! II Fibromyalgie La fatigue liée à la fibromyalgie est plus que la simple fatigue

Leave a Reply

Your email address will not be published.