Levert fibromyalgie je slapeloze nachten op?

De cyclus van het menselijk lichaam is op vele niveaus fascinerend. Een van de belangrijkste regeneratieve processen van het lichaam is slaap.

Een goede nachtrust is cruciaal voor elk aspect van onze gezondheid. Mensen die worstelen met de effecten van fibromyalgie weten heel goed dat een goede nachtrust moeilijk te bereiken kan zijn.

Terwijl ik aan het werk ga om dit artikel te schrijven, ironisch genoeg, word ik geconfronteerd met een ernstige crisis die mijn slaap verstoorde en mijn slaappatroon verstoorde. Ik had dagenlang geen slaap meer, totdat ik uitgeput was, mezelf zo moe vond dat ik 12 tot 14 uur heb geslapen, niet in staat om mijn batterijen op te laden en wakker te worden.

Wat maakt fibromyalgie zo verwoestend in onze slaapgewoonten?

Oorzaken van gebrek aan slaap met fibromyalgie

Veel onderzoekers geloven dat mensen met fibromyalgie niet genoeg slapen. In feite heeft 2 tot 10% van de bevolking last van fibromyalgie en ongeveer driekwart van de mensen met fibromyalgie hebben slaapproblemen. De meest voorkomende is een gevoel van niet-verfrissende of niet-rustgevende slaap.

Voor degenen die fibromyalgie hebben, lijkt het aantal uren dat je slaapt niet belangrijk te zijn, slaap is meestal niet herstellend. Dit komt waarschijnlijk door een onvoldoende hoeveelheid van de diepste en meest herstellende slaap.

Om slaapcycli beter te begrijpen, identificeerden de onderzoekers drie soorten lichte slaap (stadia 1 en 2), diepe slaap (stadia 3 en 4) en snelle oogbewegingsslaap (REM).

Als je niet genoeg tijd doorbrengt in een diepe slaap, vermindert je lichaam de productie van belangrijke hormonen. Een verminderde productie van deze hormonen kan de pijn bij mensen met fibromyalgie verhogen.

Evenzo, als u niet genoeg REM-slaap voelt, kan uw lichaam minder cortisol produceren (hoewel het hormoon, dat de bloeddruk en bloedglucose regelt, op elk moment tijdens de slaap kan worden vrijgegeven). Mensen met fibromyalgie kunnen een laag cortisolgehalte hebben, wat bijdraagt ​​aan hun overmatige vermoeidheid.

Onderzoek en bevindingen

Onderzoekers brachten een groep gezonde vrijwilligers samen in een onderzoeksexperiment. Wanneer ze verstoken zijn van paradoxale slaap, ontwikkelen ze binnen een paar dagen symptomen van fibromyalgie: vermoeidheid, cognitieve problemen, prikkelbaarheid en spierpijn. Na 7 tot 14 dagen elke nacht een diepe slaap te hebben verstoord, was het onmogelijk om hun symptomen te onderscheiden van fibromyalgiepatiënten.

Fibromyalgie en slaapproblemen

Slapeloosheid, rustelozebenensyndroom (RLS), slaapapneu en slaapverlamming zijn andere slaapproblemen bij veel mensen met fibromyalgie.

Slapeloosheid 
Moeite om in slaap te vallen 
Vaak wakker of vroeg wakker worden 
Faseverschuiving (moeilijk om in slaap te vallen tot in de vroege uren van de ochtend) 
Slapeloosheid komt vaak voor bij fibromyalgie. Houd er rekening mee dat iemands niveau van vermoeidheid niets te maken heeft met hun vermogen om te slapen of in slaap te blijven. Veel mensen denken ten onrechte dat als je moe genoeg bent, je zult slapen. Dit is niet het geval voor iemand die aan slapeloosheid lijdt.

Gunstige behandelingen voor slapeloosheid omvatten cognitieve gedragstherapie en goede slaaphygiëne. Als u op zoek bent naar goede tips voor slaaphygiëne, kunt u deze vinden op de volgende pagina.

Restless Leg Syndrome (RLS)

RLS veroorzaakt ongemakkelijke en vaak pijnlijke sensaties in de benen die het lichaam dwingen de benen te bewegen om de sensatie te verminderen. De incidentie van het rustelozebenensyndroom werd gevonden bij meer dan 50% van de mensen met fibromyalgie, vergeleken met 7% van de algemene bevolking.

Anemische mensen kunnen RLS ontwikkelen. Chronische ziekten zoals nierfalen, diabetes, de ziekte van Parkinson en perifere neuropathie zijn geassocieerd met RLS. RLS kan ook optreden als de persoon wakker is. Aan de andere kant kunnen antidepressiva ook RLS activeren. Deze mogelijkheid moet worden overwogen als uw symptomen na het begin van de gemoedstherapie zijn begonnen.

Behandeling van rustelozebenensyndroom

Fibromyalgiepatiënten hebben verbeterde symptomen van vermoeidheid en slaperigheid bij de behandeling van rusteloze benen syndroom. Sommige tactieken omvatten:

Zelfmanagementtechnieken omvatten het verminderen van cafeïne en andere stimulerende middelen, het trainen van je benen, het gebruiken van warme of koude baden of douches en het nemen van supplementen om ijzer-, folaat- en ijzertekorten tegen te gaan. magnesium. 
Geneesmiddelen op recept zijn sedativa, geneesmiddelen die werken op dopamine, pijnstillers en anti-epileptica. Requip en Mirapex-pillen en de Neupro-pleister zijn drie van de meest gebruikte geneesmiddelen voor RLS.

Misschien is de slechtste slaaptoestand geassocieerd met fibromyalgie een veel voorkomende aandoening die slaapapneu wordt genoemd. Volgens de National Sleep Foundation treft het meer dan 18 miljoen volwassenen in de Verenigde Staten.

Slaapapneu is een aandoening waarbij u moet stoppen met ademen of een oppervlakkige ademhaling hebt terwijl u slaapt. Deze adempauze kan seconden of minuten duren en kan 30 keer of langer in een uur plaatsvinden. Als u slaapapneu heeft, weet u misschien niet dat u ‘s nachts bent gestopt met ademen, maar u kunt wakker worden en in de lucht stikken.

De episodes van slaapapneu kunnen je ook laten vallen in een diepe slaap, wat de kwaliteit van je rust beïnvloedt en de hele dag tot vermoeidheid kan leiden. De aandoening ontleent zijn naam aan het Griekse woord apnea, wat “zonder adem” betekent.

Volgens een studie uit 2013, gepubliceerd in Clinical and Experimental Rheumatology, bedroeg de incidentie van slaapapneu 61% voor mannen en 32% voor vrouwen. Een variant van slaapapneu bekend als het bovenste luchtwegresistentiesyndroom komt veel voor bij vrouwen met fibromyalgie. Het behandelen van slaapademhalingsstoornissen verbetert pijn en vermoeidheid bij fibromyalgie.

De verschillende soorten slaapapneu 
Er zijn drie soorten slaapapneu:

Obstructieve slaapapneu. Het is het meest voorkomende type slaapapneu. Dit gebeurt wanneer de spieren in de achterkant van uw keel niet helpen de luchtwegen open te houden. 
Centrale apneu van slaap. In deze vorm van slaapapneu sturen de hersenen niet de juiste signalen om de ademhaling onder controle te houden terwijl u slaapt. 
Complex of “gemengd” slaapapnoesyndroom. Deze voorwaarde heeft kenmerken van beide typen. 
Behandeling van de
slaapapneu Apneu is een behandelbare ziekte. Een veel voorkomende oplossing is het gebruik van een CPAP-machine (continue positieve druk). De patiënt draagt ​​een masker waardoor een compressor zorgt voor een continue luchtstroom, waardoor de luchtweg open blijft en een ononderbroken slaap mogelijk is.

Het gebruik van een CPAP-apparaat kan 90 tot 100% van de slaapapneu elimineren. Andere behandelingen worden ook gebruikt voor deze aandoening, waaronder orale of nasale apparaten en chirurgie om de luchtwegen te vergroten.

Slaapverlamming en fibromyalgie 
Een andere aandoening die een beetje eng kan zijn, is slaapverlamming. Er is geen concreet onderzoek om te bewijzen of weerleggen dat slaapverlamming een aandoening is die het gevolg is van fibromyalgie. Er zijn echter veel gevallen van slaapverlamming gerapporteerd door mensen met fibromyalgie.

Slaapverlamming komt vooral door een gebrek aan slaap. Omdat de fase van de REM-slaap is zo moeilijk te bereiken voor mensen met fibromyalgie en dat de kwaliteit en kwantiteit van de slaap te laag zijn, is het logisch dat dit gebrek aan REM-slaap bij mensen met fibromyalgie kunnen veroorzaken slaapverlamming.

Volgens sleepeducation.com zorgen normaal gesproken je hersenen ervoor dat spieren ontspannen en kalm zijn terwijl je slaapt. Dit wordt “atonia” genoemd. Verlamming van de slaap kan optreden als zich traagheid voordoet terwijl u wakker bent. Dit gebeurt wanneer u wakker wordt of naar bed gaat en uw lichaam de juiste overgang naar REM niet kan maken.

Een patiënt die slaapverlamming meldde, meldde dat episoden vaak voorkwamen na het ontwaken. Ze zei dat ze in een vreselijke pijn verlamd was van de nek, ze duurden maximaal 20 minuten.

Zeven tips om beter te slapen met fibromyalgie 
Kijk niet tv of surf niet meteen op het internet voordat je naar bed gaat. Deze activiteiten stimuleren elektrische activiteit in de hersenen, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen. 
Krijg meer lichaamsbeweging. Uw pijn en vermoeidheid kunnen ervoor zorgen dat u niet traint, maar lichte oefeningen kunnen u helpen beter te slapen.
Kruiden-supplementen. Valeriaan, kava kava en melatonine zijn alternatieve geneesmiddelen die sommige mensen hebben geholpen in slaap te vallen. Valeriaan helpt tegen slapeloosheid, kava kava behandelt ook slapeloosheid, naast stress en angst, en melatonine helpt om het natuurlijke ritme van je lichaam te resetten, waardoor het makkelijker wordt om in slaap te vallen. 
Matraskeuze Er zijn verschillende matrassen beschikbaar die een groot verschil kunnen maken in uw slaapkwaliteit. 
Voorschrift slaapmiddelen. Er zijn verschillende door de FDA goedgekeurde geneesmiddelen specifiek voor slaapstoornissen, waaronder zolpidem (Ambien) en eszopiclon (Lunesta).
Simuleer de ademhaling van diepe slaap. Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam doezelt door langzame, diepe ademhalingen te maken die lijken op die van diepere slaapfasen. Je voelt je ontspannen en beter in staat om in slaap te vallen. 
Zie ook 
Fibro en chronische migrainepijn 
Fibro en Ra-medicatie 
Chronische pijnverlichting 
Fibromyalgie 
Perfect voor pijnverlichting Je mondgezondheidsplan voor fibromyalgie 
Je wilt ook … 
Je mondgezondheidsplan perfectioneren

De onderste regel

Tot slot laat ik u achter met het advies dat ik de neiging heb om elk onderwerp met betrekking tot fibromyalgie te geven. Wees lief voor jezelf! Laat de verwachtingen van andere mensen je niet schamen voor je slaapgewoonten of duw je om dingen te doen die je lichaam niet kan doen.

Je kent de klok in je lichaam en hoe je je dagelijks voelt. Als het een rusteloze nacht is, voel je dan niet schuldig over slapen. Als een dutje overdag helpt om de verloren slaap van de dag ervoor te vervangen en de nachtrust niet verstoort, neem dan een dutje! Luister naar je lichaam en pas het in je eigen tempo aan.

Als de activiteiten van degenen om je heen je slaap beïnvloeden, excuseer jezelf beleefd als je geen oase en een beter milieu hebt gecreëerd om te slapen, neem de tijd om het te doen. Het is belangrijk om alles te doen wat u kunt om de omstandigheden te bestrijden waarin u niet kunt slapen.

Mensen met fibromyalgie leren elke dag vertrouwd te raken met de aanwijzingen van hun lichaam. Wanneer de energie overvloedig is, begeleid de stroom. Wanneer fibromyalgie oplaait, rust, verzamel en zorg voor jezelf. Wat er ook gebeurt, geef niet op!

Advertisement
Advertisement
⬇⬇Abonnez-vous à la chaîne Youtube⬇⬇ ➡Pour ceux qui ne comprennent pas la fibromyalgie n'ignorez pas ces symptômes mortels de la fibromyalgie La costochondrite, cause de douleurs thoraciques chez les patients atteints de fibromyalgie Le mystère de la fibromyalgie est enfin résolu! II Fibromyalgie La fatigue liée à la fibromyalgie est plus que la simple fatigue

Leave a Reply

Your email address will not be published.