Fibromyalgie en blauwe plekken: effecten van een onzichtbare ziekte

Door: Starla Rick

Veroorzaakt Fibromyalgie blauwe plekken?

Sommige dagen zijn beter dan anderen voor patiënten met fibromyalgie. De niet-zo-goede dagen kunnen je het gevoel geven dat je zwart en blauw geslagen bent. De minste aanraking, handdruk, knuffel of druk kan ondraaglijk zijn, waardoor je pijnlijke, pijnlijke en schokkende contacten hebt met degenen van wie je houdt. Eén patiënt van fibromyalgie beschreef het op deze manier:

“Elke centimeter van me voelt gekneusd, gevoelig om aan te raken. Mijn shirt dat tegen mijn arm strijkt, voelt als iemand die een blauwe plek indrukt. Eerst waren het gewoon mijn bovenarmen, daarna kwamen mijn schouders, borst en maag samen in dit tedere feest. Als ik buk, doet mijn huid pijn als hij tegen zichzelf opsteekt. ‘

Vaak is dat gekneusde gevoel veel meer dan een gevoel; het zijn echte blauwe plekken – onverklaarde tekens op de armen, benen, heupen en verschillende delen van het lichaam. Ik heb dit zelf gisteren ervaren.

Tijdens mijn nachtelijke gezichtsreiniging, ging ik om mijn gezicht te drogen en net onder mijn linkeroog, was een lelijke paarse blauwe plek. Ik had mijn gezicht niet geraakt of mijn ogen te hard gewreven – althans niet genoeg om blauwe plekken te veroorzaken – maar toch was het voor iedereen te zien!

Blauwe plekken en gevoelige huid

Naar schatting heeft 70 tot 80 procent van de mensen met fibromyalgie last van huidproblemen die samenhangen met hun ziekte. Naast de huidproblemen, maken deze klachten vaak fibromyalgiesymptomen nog erger.

Naast de toegevoegde pijn kunnen ze lelijk zijn en ervoor zorgen dat sommige FM-patiënten terugschrikken voor sociale activiteiten. Het lijkt gewoon makkelijker om thuis te blijven dan om te gaan met de verlegenheid of het ongemak van proberen uit te leggen.

Twee veelvoorkomende huidproblemen zijn:

Tedere huid: zoals eerder vermeld, melden veel fibromyalgie-patiënten dat hun huid pijn doet als ze wordt aangeraakt. Aangeduid als allodynia, kan deze gevoelige huid tal van problemen veroorzaken, van roodheid en zwelling tot bloeduitstortingen en littekens. Hoewel de oorzaken van een gevoelige huid nog steeds een mysterie zijn voor artsen, wetenschappers en onderzoekers, wordt gespeculeerd dat allodynie mogelijk een direct gevolg is van een stoornis in het centrale zenuwstelsel van de hersenen. Fibromyalgie voorkomt dat de hersenen pijnsignalen correct lezen en dit kan ervoor zorgen dat de huid pijnlijk of mals aanvoelt.
Uitslag: Een huiduitslag met fibromyalgie ontwikkelt zich vaak op het lichaam als gevolg van een droge huid en jeuk. Deze huiduitslag verschijnt als verhoogde bultjes op de huid en kan vaak schilferig aanvoelen. Sommige patiënten hebben opgemerkt dat na het krassen van deze gebieden zelfs licht, diepe kneuzingen optreden die dagen en soms weken aanhouden. 
Waar komen deze onverklaarde blauwe plekken vandaan? 
Voor een FM-aandoening is pijn een alledaags verschijnsel, dus soms kan een bobbel in het been, een stomp van een teen of een snuifje van een vinger niet zo opvallen als bij iemand die niet dagelijks met pijn omgaat. Pijn is een trigger dat er iets mis is of dat er iets is gebeurd dat aandacht nodig heeft. Als pijn echter een deel van het dagelijks leven is, worden bepaalde ongelukken misschien niet eens opgemerkt totdat er plotseling een “onverklaarde” blauwe plek verschijnt.

Enkele van de meer voor de hand liggende oorzaken van kneuzingen, en waarom ze uit het niets lijken te verschijnen, zijn:

Onhandigheid: als gevolg van mobiliteitsverlies, hebben mensen met fibromyalgie het gevoel dat ze onhandiger zijn dan in het verleden. Disequilibrium (onevenwichtigheid in uw binnenoor) kan duizeligheid en duizeligheid tot op het punt van schommelen en botsen tegen meubels en muren veroorzaken. Dit kan een verklaring zijn voor een deel van de blauwe plekken die we pas later merken. 
Fibro-mist: door chronische vermoeidheid, slechte slaap, aanhoudende pijn, vitaminetekorten, enz., Worstelen FM-patiënten met vergeetachtigheid, helderheid van denken en meer. Het is mogelijk dat bepaalde ongelukken gedurende de dag die mogelijk blauwe plekken hebben veroorzaakt, gewoon zijn vergeten.
Slaapgebrek: vanwege het gebrek aan slaap komt spierherstel niet goed voor diegenen die lijden aan fibromyalgie, en daarom duurt het langer voordat de spieren genezen en regenereren na microverwondingen of trauma, zoals iedereen in het dagelijkse leven ervaart. 
Hoe om te gaan 
Als u regelmatig blauwe plekken ervaart, zijn er enkele praktische dingen die u kunt doen om het risico op trauma aan uw huid en spieren te verminderen. Als u betrokken bent bij meer inspannende activiteiten, draag dan beschermende kleding.

Als je knielt, leg dan onder je knieën en benen. Als u werkt met armen die op een bureau of aanrecht rusten, plaatst u een zachte doek of een klein kussen onder uw armen. Vermijd activiteiten die tot harde slagen zullen leiden.

Als blauwe plekken samen gaan met een huiduitslag of jeukende huid, vraag dan je arts naar crèmes of zalven om de aandrang tot krabben te bestrijden, om zo mogelijk blauwe plekken te voorkomen.

Bovendien moeten orale medicatie mogelijk worden aangepast voor ernstige blauwe plekken; Stop echter nooit met het nemen van medicijnen of supplementen zonder eerst met uw arts te overleggen. Mocht de kneuzing ernstig worden, kan er een andere onderliggende aandoening zijn; meld belangrijke wijzigingen aan uw arts.

Tot slot, behandel jezelf met de grootste zorg. Sommige dingen kunnen niet worden vermeden. Raak jezelf niet mentaal voor fysieke omstandigheden buiten je controle. Maak de veranderingen die je kunt en accepteer jezelf en de dingen die je niet kunt vermijden.

Doe alles om van elke dag te genieten en geniet van aangename momenten in uw dag, hoe klein ook. Er is leven voorbij de opflakkeringen, pijn en dagelijkse irritaties. Blijf doordrukken!

Referentie; https: //www.ushealthmag.co/fibromyalgia-and-bruising-effects-of-an-invisible-disease/

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.