Train je hersenen om geheugenverlies door fibromyalgie te verbeteren

Je hersenen trainen kan mentale en fysieke symptomen verlichten

Geheugenverlies kan vervelend, angstaanjagend of ronduit gevaarlijk zijn. Bij patiënten met fibromyalgie is continue geheugenstoornis – of “fibro-mist” zoals het soms wordt genoemd – een deel van het leven en kan het de dagelijkse verplichtingen schaden. Van moeite om woorden te vinden en gefocust te blijven tot herinneringen aan de lange termijn, de geest neigt op verschillende manieren te vertragen, en dat kan andere symptomen van de ziekte moeilijker maken.

Hoe fibromyalgiesymptomen het geheugen kunnen verzwakken

Drie van de meest voorkomende en meest krachtige fibromyalgiesymptomen kunnen een negatieve invloed hebben op het geheugen:

 • Slaapstoornissen . Veel fibromyalgiepatiënten lijden aan slechte slaapkwaliteit en zonder voldoende slaap kunnen de hersenen geen herinneringen absorberen om later te worden opgeroepen. Een goede nachtrust zorgt ervoor dat de hippocampus en de neocortex – de langetermijngeheugenbewerkingscentra van de hersenen – goed blijven werken.
 • Angst . Depressie en angst spelen een belangrijke rol bij fibromyalgie en ze kunnen van invloed zijn op het geheugen. Nerveusheid en piekeren leiden af ​​en kunnen de denkprocessen verstoren. Hoewel er geen studies zijn geweest om aan te tonen of angstklachten direct het geheugen aantasten, zal het verminderen van mentale ontreddering waarschijnlijk de hersenprestaties verbeteren.
 • Pijn . Sommige deskundigen geloven dat het mentale inspanning vergt om de chronische pijn van fibromyalgie te beheersen , die de hersencapaciteit kan afleiden van andere taken waarbij geheugen betrokken is. Hieruit volgt dat sterkere, consistentere pijn een grotere impact op het geheugen kan hebben.

Sommige testen hebben aangetoond dat fibromyalgie hetzelfde effect heeft op het geheugen als 20 jaar ouder worden, vooral als je een moeilijk probleem aanpakt of multitasking aan het doen bent. Echter, alles is niet verloren. Er zijn stappen die u kunt nemen om het geheugen te verbeteren, waardoor uw zelfvertrouwen wordt hersteld en veel van uw fibromyalgiesymptomen zullen verminderen.

Manieren om met geheugenverlies om te gaan

 • Zelfs bij niet-fibro-patiënten, erkennen we dat het moeilijk is om helder te denken wanneer we slaap beroofd zijn of onszelf overbelasten, dus het is niet verrassend dat geheugenproblemen geassocieerd met fibro-mist erger worden als je weinig energie hebt en uitgeput bent.
 • Maak lijsten. Houd een notitieboekje bij u en maak notities of schrijf lijsten, houd uw dagboek bij en blijf georganiseerd. Deze eenvoudige dingen kunnen u helpen om uw hersenen onder controle te houden en minder verward.
 • Vertragen.  Alles doen wat een gezond persoon kan doen, laat je alleen voelen alsof je gefaald hebt. Het is belangrijk om multi-tasking te vertragen en te stoppen; door je te concentreren op één ding tegelijk, voel je je meer gefocust. Het is veel moeilijker om verward te zijn als je maar één ding hoeft te bedenken.
 • Praat erover. Het is normaal dat mensen met fibromyalgie het gevoel hebben dat we alleen worstelen, en niemand begrijpt – of zelfs maar gelooft – waar we doorheen gaan. Praat met je vrienden en familie over je fibro-mist, want vaak hardop praten kan dingen duidelijker maken.

Hoe Fibro Fog te verwijderen

Hoewel geheugenverlies een dieper cognitief probleem kan suggereren, is dit niet het geval in gevallen van fibromyalgie. Experts staan ​​erop dat u uw herinneringen niet bent kwijtgeraakt, ze zijn gewoon misplaatst en met behulp van bepaalde technieken kunt u uw toegang tot hen verbeteren.

Enkele van de nuttigste oefeningen voor het opruimen van de mist zijn ook enkele van de eenvoudigste:

 • Werk aan puzzels, speel woordspelletjes en lees meer.
 • Oefen geheugentesten voor dagelijkse taken.
 • Focus op één ding tegelijk.
 • Regelmatige lichaamsbeweging om de energie te verhogen en stress te verminderen.

Oefening

Trainen kan, geloof het of niet, je energieniveau verhogen. Het helpt om je bloed te laten stromen en je geest te zuiveren.

Duw jezelf niet tot het punt van uitputting, maar zwemmen of een zachte wandeling kan je helpen geconcentreerd te blijven en de mist te verminderen. Het laat je ook moe (op een positieve manier) achter, wat je op zijn beurt helpt om dieper te slapen.

Verminder je stress

Als u gestrest bent, heeft u een grotere kans om uw fibromyalgie te verergeren en zullen uw symptomen intenser worden. Stress heeft een directe invloed op ons concentratievermogen en ons kalm voelen, en het resulteert vaak in kortere ademhalingen en dus minder zuurstof in onze hersenen.

Het is belangrijk om manieren te vinden om stress te verminderen – misschien door middel van yoga of meditatie – die op zijn beurt je fibro-mist zal verminderen.

Betrek je hersenen

Hoewel het niet overdreven is, is het belangrijk om je hersenen bezig te houden. Dingen doen zoals lezen, kruiswoordpuzzels of kunsttherapie kunnen je hersenen actief houden en je alert houden, waardoor ze minder snel in een verwarde of verwarde toestand terechtkomen.

Routines instellen

Het wordt vaak aanbevolen voor mensen met cognitieve stoornissen die u routines voor uzelf instelt. Dit kunnen zo weinig zijn als altijd je sleutels op de haak leggen of je kleding de avond ervoor neerzetten. Dit gaat terug naar het gevoel alsof je de controle hebt en je stress vermindert – minder om te onthouden is minder om te vergeten.

Eet gezond

Dieet is belangrijk voor iedereen, maar het is vooral belangrijk voor mensen met fibromyalgie en onze keuzes voor eten en drinken kunnen vaak van invloed zijn op onze cognitieve kracht. Vertrouw bijvoorbeeld niet op suikerpieken en cafeïne om je door mistige periodes heen te krijgen; je hebt misschien het gevoel dat je een boost hebt gekregen, maar dit kan je nog meer in de war brengen, vooral als je crasht.

Fibromyalgie heeft de neiging om te interfereren met vele aspecten van het leven, maar het hoeft je mentale vermogens niet uit te schakelen. Het kost wat extra moeite, maar het ontwikkelen van een gezonde geest en lichaamsgewoontes is de beste keuze voor een beter geheugen en betere concentratie

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.