Dyskinesie en fibromyalgie: oorzaken en behandeling

We weten nog steeds niet wat de oorzaak is van fibromyalgie. Maar we behandelen het vaak met een klasse geneesmiddelen die gewoonlijk worden gebruikt voor de behandeling van stoornissen zoals toevallen. Hoewel deze geneesmiddelen kunnen helpen de symptomen van fibromyalgie te beheersen, kunnen ze ook een reeks bijwerkingen veroorzaken, waaronder dyskinesie.

Dyskinesie is een aandoening die frequente, onbeheersbare bewegingen van de ledematen veroorzaakt. En het kan heel moeilijk worden om te beheren als je er lang last van hebt. Dus wat is dyskinesie precies, wat is de link naar fibromyalgie en wat kun je doen om het te behandelen?

Wat is dyskinesie?

Tardieve dyskinesie, of TD, is een veel voorkomende bijwerking van geneesmiddelen die worden gebruikt om aanvallen te behandelen. Een in het bijzonder waar we naar moeten kijken als het gaat om fibromyalgie is Gabapentin. Gabapentine werkt door de interactie tussen zenuwen in de hersenen te kalmeren. Dit is effectief voor de behandeling van aanvallen die worden veroorzaakt door snelvuurwisselwerkingen tussen deze zenuwen. Maar het wordt ook vaak gebruikt om fibromyalgie te behandelen.

Gabapentine kan werken om veel van de symptomen van fibromyalgie te behandelen. Interessant genoeg is het naast de pijn vaak voorgeschreven om een ​​deel van de chronische jeuk te behandelen die gepaard gaat met fibromyalgie. Het is een symptoom waar we niet vaak aan denken als het gaat om fibromyalgie, maar chronische jeuk kan een van de slechtste elementen van de aandoening zijn als je eraan lijdt.

Omdat de chronische jeuk het gevolg lijkt te zijn van interacties tussen de zenuwen, kan Gabapentine helpen om jeuk te behandelen.

Maar het kan ook leiden tot dyskinesie. Dyskinesie is eigenlijk een onbeheersbare neiging om je benen of armen te rukken. Maar het kan ook andere, minder voor de hand liggende dingen bevatten, zoals de neiging om te handtassen of je lippen samen te slaan. De conditie is meestal erger als je hebt gestrest, wat de slaapproblemen veroorzaakt door fibromyalgie nog erger kan maken. Maar daarnaast kan TD ervoor zorgen dat je je hoofd schokt, je ogen knippert of zelfs je tong uitstrekt zonder echt te beseffen dat je het doet.

Dyskinesie en fibromyalgie

Er wordt aangenomen dat TD wordt veroorzaakt door lage niveaus van een neurotransmitter genaamd dopamine. Lage niveaus van dopamine komen eigenlijk vrij vaak voor bij mensen met fibromyalgie, hoewel we niet weten waarom. Maar TD lijkt meer een bijwerking te zijn van medicijnen die worden gebruikt om fibromyalgie te behandelen dan een complicatie van fibromyalgie zelf.

De meest waarschijnlijke reden dat iemand TD zou ontwikkelen, is als ze gedurende minstens drie maanden een medicijn hebben ingenomen zoals een SSRI of anti-epileptische medicatie. En we weten dat de meerderheid van de mensen die lijden aan zowel TD als fibromyalgie, meestal oudere vrouwen zijn.

Mensen met fibromyalgie die momenteel met dit soort medicijnen worden behandeld, hebben dus een verhoogd risico om het te ontwikkelen. En er zijn veel anekdotische verhalen over mensen die het hebben ontwikkeld als gevolg van hun fibromyalgiemedicatie. Als je geïnteresseerd bent, kun je waarschijnlijk rondvragen binnen de fibromyalgia-gemeenschap en mensen vinden die een vergelijkbare ervaring hebben gehad.

Hoe wordt het behandeld?

De beste manier om TD te genezen is om simpelweg te stoppen met het nemen van de medicijnen die het veroorzaken. Dit is natuurlijk niet altijd een optie. Veel mensen zijn afhankelijk van die medicijnen om hun fibromyalgiesymptomen onder controle te houden. En stop nooit een medicijn in je eentje zonder eerst een arts te raadplegen.

Als u denkt dat u aan TD lijdt, kunt u naar een arts gaan voor een test. De arts zal bepalen of u lijdt aan onwillekeurige bewegingen. Ze kunnen besluiten dat het het resultaat is van uw medicatie, of dat u mogelijk lijdt aan een andere aandoening die onvrijwillige bewegingen veroorzaakt. Er zijn een aantal van deze aandoeningen, waaronder hersenverlamming, hersentumoren of de ziekte van Parkinson. Naar een dokter gaan is een goede manier om een ​​aantal van deze andere mogelijkheden te elimineren.

Er zijn geen medicijnen die momenteel goedgekeurd zijn door de FDA om TD te behandelen, maar sommige psychiatrische medicijnen kunnen helpen. Anderen hebben melding gemaakt van succes bij de behandeling van de aandoening met voedingssupplementen zoals Gingko, maar het wetenschappelijke bewijs daarvoor is enigszins beperkt.

Als de TD echt slopend is, moet u mogelijk met uw arts beoordelen of de voordelen van de medicatie de bijwerkingen waard zijn. Het is een ongelukkige positie om in te zijn, maar we hebben op dit moment niet echt andere goede alternatieven.

Dus laat het ons weten. Heb je last van TD? Is het gerelateerd aan je fibromyalgiemedicatie? Hoe heb je besloten wat je moest doen? Hebben supplementen je geholpen? Vertel ons in de reacties.

Advertisement
Advertisement
⬇⬇Abonnez-vous à la chaîne Youtube⬇⬇ ➡Pour ceux qui ne comprennent pas la fibromyalgie n'ignorez pas ces symptômes mortels de la fibromyalgie La costochondrite, cause de douleurs thoraciques chez les patients atteints de fibromyalgie Le mystère de la fibromyalgie est enfin résolu! II Fibromyalgie La fatigue liée à la fibromyalgie est plus que la simple fatigue

Leave a Reply

Your email address will not be published.