Hoe test je jezelf voor fibromyalgie

 

Symptomen van fibromyalgie zijn wijdverspreide lichaamspijn, vermoeidheid, slechte slaap- en stemmingsproblemen. Maar al deze symptomen komen vaak voor bij vele andere aandoeningen. En omdat fibromyalgiesymptomen alleen of samen met andere aandoeningen kunnen optreden, kan het tijd kosten om te pesten welk symptoom door welk probleem wordt veroorzaakt.

Om de zaken nog verwarrender te maken, kunnen fibromyalgiesymptomen na verloop van tijd optreden. Daarom kan het lang duren om van fibromyalgiesymptomen naar een diagnose van fibromyalgie te gaan. Alleen een arts kan fibromyalgie nauwkeurig diagnosticeren, maar er zijn bepaalde stappen die u kunt nemen om uw eigen kans op fibromyalgie te beoordelen.

1. Houd een dagelijks logboek bij

Houd dagelijks een log bij van hoeveel, hoe vaak en waar je pijn hebt. Zorg ervoor dat u opmerkt of er activiteiten zijn die specifiek de pijn veroorzaken of dat het een constante, wijdverspreide pijn is.

2. Ernstige vermoeidheid gedurende de laatste drie maanden

Vraag me af of je CVS of fibromyalgie hebt? Als u na een periode van drie maanden ernstige vermoeidheid of wijdverspreide pijn heeft gehad zonder een voor de hand liggende oorzaak, en als u ook slapeloosheid heeft, heeft u mogelijk chronisch vermoeidheidssyndroom en / of fibromyalgie.

3. Meet uw voortgang in de tijd

Kijk wekelijks en maandelijks terug op uw logboek. Om te voldoen aan de eerste criteria van de American College of Rheumatology voor het diagnosticeren van fibromyalgie, moet u gedurende ten minste drie maanden wijdverspreide pijn hebben ervaren. Je hebt waarschijnlijk geen dagelijkse pijnlijst nodig om te weten dat je al een lange tijd pijn hebt gedaan, maar als je niet zeker weet hoe constant of wijdverspreid de pijn is geweest, biedt het een manier om dat vast te leggen en laat je het kijken terug en meet je voortgang in de loop van de tijd.

4. Druk op de tenderpunten

Oefen druk uit met je duim op de 18 “gevoelige punten” geassocieerd met fibromyalgie. Zie bronnen voor een link naar kaarten van deze punten. Houd de druk vier seconden vast en rangschik de pijn in verband met de druk op een schaal van nul tot 10, waarbij nul helemaal geen pijn is en 10 de ergste pijn is die je ooit hebt meegemaakt. Als je pijn voelde in ten minste 11 van de 18 geteste gevoelige punten, paste je op de tweede van de twee criteria voor fibromyalgie; u zou een medische professional moeten raadplegen voor verdere evaluatie en behandeling.

5. Geen specifieke test voor fibromyalgie

Fibromyalgie kan niet eenvoudig worden bevestigd of uitgesloten door een eenvoudige laboratoriumtest. Uw arts kan het niet in uw bloed detecteren of het op een röntgenfoto zien. In plaats daarvan lijkt fibromyalgie gekoppeld te zijn aan veranderingen in de manier waarop de hersenen en het ruggenmerg pijnsignalen verwerken. Omdat er geen test op fibromyalgie is, moet uw arts alleen op uw groep symptomen vertrouwen om een ​​diagnose te stellen.

6. Pijn als druk wordt uitgeoefend

Pijn Voelt u een constante wijdverspreide saaie pijn die lijkt te ontstaan ​​in uw spieren? (Deze pijn treedt op aan beide kanten van het lichaam, boven en onder de taille.) Ervaar je pijn wanneer druk wordt uitgeoefend op de volgende gevoelige punten: * Achterkant van het hoofd * tussen de schouderbladen * Bovenkant van de schouders * Voorkant van de nek * Bovenborst * Buitenste ellebogen * Bovenste heupen * Zijkanten * Binnenste knieën Ben je stijf bij het ontwaken in de ochtend? Voelt u vaak een tintelend gevoel of gevoelloosheid in uw handen en voeten?

7. Medische geschiedenis

Medische geschiedenis Heeft u een voorgeschiedenis van een van de volgende symptomen die uw recente symptomen kunnen verklaren: een medische aandoening, een verandering in het leven of een nieuwe stressor? Een psychiatrische aandoening met psychotische kenmerken, bipolaire affectieve stoornis, schizofrenie, organische dementie, anorexia of boulimia nervosa, alcohol- of middelenmisbruik binnen 2 jaar na het verschijnen van de eerste symptomen

8. Schouderpijn

Naast de nek- en bovenruggebieden kan pijn in de schouders specifiek duiden op fibromyalgie wanneer gevoelige punten zich bevinden tussen de rand van de schouder en de basis van de nek. Bij fibromyalgiepatiënten ervaren mensen pijn in het lichaam en stijfheid die zich kunnen ontwikkelen en erger worden ‘s nachts, terwijl anderen de hele dag lang constante pijn hebben. 

9. Mensen worden vaak moe wakker

Mensen met fibromyalgie worden vaak ook moe wakker, zelfs nadat ze continu langer dan acht uur hebben geslapen. Korte periodes van lichamelijke of geestelijke inspanning kunnen hen uitgeput achterlaten. Ze kunnen ook problemen hebben met het korte-termijngeheugen en het concentratievermogen. Als u deze problemen heeft, kan uw arts u vragen te beoordelen in hoeverre deze uw dagelijkse activiteiten beïnvloeden.

Andere symptomen

Bent u begonnen met het ervaren van minstens vier van de volgende in de afgelopen drie tot zes maanden: frequente, ernstige hoofdpijn? Terugkerende of chronische keelpijn, Pijnlijke lymfekliergebieden onder uw arm of in de nek, Spierpijn of algemeen spierongemak, Slaapmoeilijkheden, Problemen met cognitieve vaardigheden zoals geheugen of denken (gewoonlijk “fibro-mist” genoemd) Pijn in verschillende gewrichten op verschillende tijdstippen alsof het van het ene gewricht naar het andere “reist” (migrerende artralgie).

Bijkomende symptomen zijn pijnlijke menstruatie, prikkelbare darm en blaas, rustelozebenensyndroom, droge ogen en mond, depressie, angst, oorsuizen, duizeligheid, problemen met het gezichtsvermogen, het syndroom van Raynaud, neurologische symptomen en verminderde coördinatie.

Knieën en voetenpijn

De binnenkant van de knie is een teder punt voor mensen met fibromyalgie. Het gevoelige punt van deze medische aandoening kan een diepe pijn voelen. Ze kunnen ook aanwezig zijn als een schietende, brandende pijn. Omdat de gewrichten zelf niet worden aangetast, kan de pijn verward zijn en het lijkt alsof het uit de gewrichten straalt, terwijl het in feite helemaal niet van daar komt. Fibromyalgie is pijnlijk, maar het tast niet echt de weefsels van het lichaam aan.

U kunt ook last krijgen van paresthesie, een gevoelloos gevoel, tintelend gevoel of zwelling. Paresthesie kan voorkomen in de bovenste en onderste ledematen, maar heeft vooral invloed op de voeten. Voor sommige fibromyalgielijders duurt de pijn slechts enkele minuten, maar voor anderen kan deze pijn uren of zelfs dagen aanhouden.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.