25 uventede bivirkninger av “Fibro Fog”

Fibro tåke ? Det er en følelse av at du er i en dum, kan ikke huske de enkleste tingene. Du har minnetap og kan ikke snakke ordene du vil si. Du har problemer med å konsentrere deg, kan glemme små detaljer og til og med planer du hadde gjort. Du kan ha en følelse av forvirring, som om du bare ikke kan forstå hva som blir sagt til deg. Du har redusert konsentrasjon og til og med mangel på våkenhet og energi. Det kan være frustrerende og til og med deprimerende. Det er en av de største vanskelighetene vi står overfor på daglig basis. Det kan variere fra milde problemer, som å glemme ordet “hairbrush” til alvorlig, som følelsen av forvirring om hvorfor du er i rommet i utgangspunktet.

Fibro tåke. Faktiske kognitive problemer relatert til fibromyalgi. Hva er fibro tåke?

Det er en følelse av at du er i en dum, kan ikke huske de enkleste tingene. Du har minnetap og kan ikke snakke ordene du vil si. Du har problemer med å konsentrere deg, kan glemme små detaljer og til og med planer du hadde gjort. Du kan ha en følelse av forvirring, som om du bare ikke kan forstå hva som blir sagt til deg. Du har redusert konsentrasjon og til og med mangel på våkenhet og energi.

Det kan være frustrerende og til og med deprimerende. Det er en av de største vanskelighetene vi står overfor på daglig basis. Det kan variere fra milde problemer, som å glemme ordet “hairbrush” til alvorlig, som følelsen av forvirring om hvorfor du er i rommet i utgangspunktet. Jeg vil være i en samtale, ha ordet på spissen av tungen min, et enkelt ord som hairbrush, og kan ikke for livet av meg si det ordet! I stedet kommer det ut som “hair thingy” …. eller en forklaring som “tingen jeg legger i håret mitt”, jeg har gått på rommet mitt for å kle på dagen, og endte med å se gjennom en bok med bilder og fortsett til forlat rommet. Dette ville, og noen ganger forstyrrer meg til tårer. Jeg føler at jeg går på nøtter, tid til å innrømme meg selv i nærmeste psykiatriske menighet.

For å spre bevisstheten knyttet til fibromyalgi og fibro Fog, har vi stilt et spørsmål på vår Facebook side “Living with Fibromyalgia”   at Hva er en uventet bivirkning av “fibro fog” du har opplevd? Forklar hvordan dette har påvirket deg. Vi mottok hundrevis av kommentarer, og her har vi delt noen av dem med deg. vel de fleste av medlemmene sa at tapte navn på enkle gjenstander eller erstatte navnet med noe tilfeldig. Lytte til hva folk sier, men ikke høre det eller ikke forstå, så du må be dem om å gjenta det. Å miste manglende evne til å multitask er de store problemene de møter på grunn av fibro tåke. For å lese 33 måter å beskrive fibro tåke til noen som ikke opplever det,   klikk her .

Her er hva samfunnsandeler med oss:

1. Jeg har forlatt hageslangen min 3 ganger fordi jeg har glemt å slå den av etter å ha vasket utenfor dyr, så det løp i 24 + timer. Glem å starte vaskemaskinen etter å ha gjort alt settet, kom tilbake for å sette i tørketrommel senere .. de har ikke blitt vasket. Tror jeg har returnert en samtale eller sendt en epost, det er ikke gjort. Glemmer det jeg sier … .så det er så irriterende !!! – Peggy

2.  Bytte ett ord til et annet, for eksempel spør jeg mannen min om å få meg noe som er høyt oppe i skapet, men hvis jeg blikket på et annet objekt før han ber om å gjøre det, sier jeg navnet på det andre objektet mens han peker på det jeg vil ha. Jeg spør ham ofte om “stolen” som står høyt oppe i kjøkkenkroken min. Veldig frustrerende for meg. – Angela

3.  Manglende evne til å ha en normal samtale spiller tungt på min depresjon. Noen ganger føler jeg at de eneste samtalene jeg har, som gir mening, er de jeg har med mitt 3 år gamle barnebarn. – Lynda

4.  Jeg blir engstelig snakkende om folk som ikke kjenner meg fordi talen min har blitt ganske hakkete. Jeg må pause mye og tenke på ord eller jeg sier av veggenordene som gir null mening til det jeg sier. Jeg glemmer avtaler, samtaler, og stiller spørsmål om og om igjen. Men den delen som plager meg mest, er at jeg føler at mitt intelligensnivå har falt enormt. Jeg kan ikke fokusere, som å finne ut enkle problemer eller gåter ta så mye mer arbeid og noen ganger kan ikke hjernen min. Jeg kommer inn i bilen og glemmer hvor jeg skal, jeg har av og til kjørtnedover motorveien og panikte for et øyeblikk uten å vite hvor jeg var. Min mann måtte ta over sjekklisten og regningene. Jeg klarte å betale regninger og balansere sjekklisten så dårlig for mange ganger da jeg hadde gjort dette perfekt i år og år før dette. – Jessica

5.  Jeg vil også si dette en gang til. Vi glemmer alt. Alle. Stor forskjell mellom å glemme og fibro tåke . Jeg kan lett glemme å ta med matbutikklisten min. Glemte akkurat, som alle andre. Fibro tåke glemmer har en følelse knyttet til den. En myk, tålig følelse. En bakrus følelse. Og jeg begynner å slurre talen min. Jeg går i panikk på grunn av den skummel følelsen og glemsom ting jeg gjorde. Hjernen min prøver så vanskelig å komme til siden der svaret er, og du kan bokstavelig talt føle press i hjernen din og det gjør vondt. I går kveld dro jeg brenneren på komfyren etter matlaging og bestemte at Tupperware var et godt smørlok. – Tracy

Bildet kan inneholde: mat

6.  Rett i midten av grooming en hest og hele mitt sinn blir tomt, begynner jeg å svette, beinbøyning og jeg prøver å sitte. Nei jeg må legge meg ned i ca 15 minutter, stirrer rett fram, ikke beveger meg, ingen smerte, som flytende. Etter 15 går alt tilbake til normalt. Så vanlig som oss fibro folk får. – Margaret

7.  Det verste synes å være det vi alle har til felles: Manglende evne til å finne ord, blanking i midt setning, og føler seg dum. Jeg er enig. Merkelig nok, jeg gjør mye bedre å skrive enn å snakke, og jeg har holdt tidsskrifter i flere tiår. Jeg er så glad jeg har fordi mye av mitt langsiktige minne har blitt påvirket. Jeg har holdt en smertejournal under bluss, en drømskalender osv. Jeg må tvinge meg til å skrive litt i dag, men det bidrar til å få et sted å bare være sjel og ikke må gjøre det høyt – Terry

8.  prøver å skrive ting ned og glemmer umiddelbart hva jeg skriver Jeg jobber som kjøkkenassistent, og jeg må skrive datoen og hvilken mat det er på etiketter og noen ganger sliter jeg virkelig når maten er rett foran meg, og jeg har allerede skrevet datoen flere ganger, men jeg glemmer hver gang. Så frustrerende. Jeg føler meg så dum. – Lucy

9.  Går å hente datteren min på flyplassen og innser at jeg skulle gå galt! Tider når jeg ikke kan finne ut hvordan jeg kommer et sted, at jeg har vært i tusenvis av ganger! kan ikke huske ord, når du snakker, kan ikke stave …. – Lorraine

10.  Det mest frustrerende for meg er ikke å kunne følge muntlige instruksjoner. Det er som om jeg hører det, men hjernen min behandler det ikke. Staveord som er feil og misvisende, er også frustrerende, spesielt ettersom jeg elsker å lese og skrive, og jeg har alltid vært ganske bra på det. Å glemme det jeg gjør er en annen, men mange mennesker uten fibro gjør det, så det er ikke så pinlig som å be noen om å gjenta noe. – Mikaela

11.  Min kronisk tretthet hjernefeil slo meg første gang i et krevende doktorgradsprogram, hvor jeg antok å ha et utmerket minne og å bli artikulert (blant andre ferdigheter). Professorene mine og til og med noen av mine medstudenter begynte å stille spørsmål om jeg tilhørte programmet, og jeg følte at en bedrager var der. På det tidspunktet snakket ingen om kronisk tretthet eller hjernefeil, så jeg følte at jeg bare mistet tankene mine. Så mye skam. – Ayson

12.  Å miste tanken om tankefylling, selv midt ord. Setter melk i skap, frokostblanding i kjøleskap, stekeovn i 3 timer etter ferdig matlaging, måtte bruke en kalender for å holde oversikt over ny med. Økt tidsplan, måtte kjøpe daglig pillebok fordi jeg holdt glemme om jeg tok meds eller ikke. Setter en alarm 2 ganger om dagen for å huske å ta medsaker. – Shannon

13.  Denne sommeren på ferie oppe ved sjøen, kunne jeg ikke huske hvordan jeg skulle håndtere et spill av kabal – noe jeg har gjort en zillion ganger, hver sommer i livet mitt. Jeg måtte Google det. Så satt jeg ved bordet gråt fordi jeg er ny på dette symptomet, og det skremmer meg. – Emily

14.  Jeg jobber i gjestfrihet og står i kassekontoret bokstavelig talt og ser på hvor mye endring å gi til en kunde og ikke er i stand til å gjøre det registrere fordi fibro tåken gjør meg forvirret, og bare glemmer hva jeg sier midt setning. – Georgie

15.  Åh, når jeg trenger å snakke med en reparatør eller kundeservice etc, bruker jeg bare chatten. På den måten kan jeg få tid til å tenke på hva jeg vil si, så jeg høres ikke ut som en idiot på telefonen. – Aimee

16.  Blande telefonnumre opp. Jeg må ofte be folk om å ringe for meg eller å sette sitt eget nummer i telefonen min , jeg blander rekkefølgen av tallene opp x pinlig for å si det minste x – Sanah

17.  Jeg kan ikke introdusere folk fordi jeg glemmer navnene sine. Som foreldrene mine navnene. Jeg har glemt mitt eget navn. Jeg har hatt disse spesielt etter flashbacks. Det er forferdelig. Hjernen min blir bare tom, og jeg glemmer å snakke, for å si det enkleste av setninger eller arbeider for å hjelpe meg selv. Jeg har fortalt familien og gode venner om disse tider og hva som skjer med meg slik at de kan forstå det. De har vært veldig bra, bortsett fra min mor. Hun er bare ikke mottakelig for den. Datoen er alltid ukjent for meg. Jeg har mange rekvisitter. Kalenderen min, notater på telefonen min , lister over ting å gjøre, hvor ting er. – Cynthia

18.  Matlaging! Jeg er på et svært begrenset budsjett. Når jeg brenner mat, får det meg til å gråte, for hver bit er verdifull. Jeg husker at jeg har mat på komfyren. Jeg har en kjøkkenetid, men jeg holder meg glem å sette den. Jeg har ødelagt flere av mine favorittpotter på denne måten. – Yocheved

19.  Jeg la merke til fibro tåken da jeg ikke lenger kunne følge samtaler på jobben. Jeg skrev juridiske dokumenter og ga støtte til medarbeidere, og det skremte meg virkelig når jeg begynte ikke å forstå hva folk sa til meg. Jeg forsto ikke hva som skjedde. Jeg trakk seg tilbake fra jobben jeg hadde hatt i 35 år, og det var en god beslutning, fordi fibro-symptomene mine har fortsatt å forverres, og nå kan jeg gjøre det jeg må gjøre for å prøve å takle. Jeg har innsett at mine venner og familie har kommet til å forvente mine glemte ord, eller navn eller steder. Jeg kan nå le av det – slags – men det er fortsatt ekstremt frustrerende. – Sally

20.  Jeg tror på en eller annen gang at jeg har hatt alle disse. Jeg kjører heller ikke heller på grunn av min forsinkede handlingstid. Jeg har alltid følt meg så dårlig når jeg står foran barna mine helt uten å huske navnene sine. Heldigvis er de eldre nå og forstår at det ikke er mamma som prøver å være morsom. Jeg trodde i begynnelsen at jeg bokstavelig talt mistet tankene mine, dro til Doc for å få ham til å sjekke meg ut for Alzheimers og demens(i alderen 45 år). Frem til da hadde det ikke vært så ille da det bare fortsatte å bli verre. Jeg glemmer hva jeg gjør som jeg gjør det. Å prøve å skrive dette har vært en øvelse i frustrasjon, jeg mister tankegangen og må fortsette å finne ut hva jeg snakket om, eller jeg skriver inn et ord som ikke engang kommer nær det ordet jeg vil ha å si. Noen dager vil jeg bare skrike på den måten min hjerne bare vil gå et sted når jeg er med noen. Ja, det hjelper å vite at jeg ikke er alene; når jeg husker det. – Barbara

21.  Jeg får ordene mine skiftet når jeg snakker. For eksempel, hvis jeg forteller datteren min, må hun ta ut søppel, det kommer ut som “du må søppel ta ut”. Også kjøringdesorientering. Når jeg kjører i et kjent område, føler jeg plutselig seg som jeg ikke vet hvor jeg er eller hvor jeg skal. Glem det jeg sier midt setningen. Lurer på om jeg sa noe høyt at jeg tenkte. – Tiffany

22.  Jeg har det vanskelig å følge de enkleste instruksjonene, som for eksempel på siden av en eske med ris, pasta, etc. Jeg må ofte spørre mannen min om hjelp. Aldri trodde det ville skje, men det har. – Sandy

23. Gå gjennom matbutikken med en liste og vet ikke hvor jeg går og bare går rundt – Bobby

24. Min sønn spurte en gang om hvorfor vesken min var i kjøleskapet. Jeg så, og sikkert, det var det. Så jeg så der jeg normalt holdt vesken min og det var melken. Kunne ikke huske hva du skal ringe til et kjøkkenapparat, og kaller det den “skitne garasjen”. Min sønn spurte om jeg mente oppvaskmaskinen. Ja, det var det jeg mente. To ganger, da jeg kjørte, kunne jeg plutselig ikke finne ut hvor jeg var. Ingenting så kjent – ikke gateskilt eller virksomheter. Inntil endelig gjorde noe hjernen min på plass, og jeg kunne finne ut det. Jeg har bodd i samme by i over 20 år! Virkelig redd meg! Jeg vil være i huset mitt og bare stå der fordi jeg vil se på TV og jeg vil ha et glass vann, men kan ikke finne ut hva jeg skal gjøre først. Jeg må endelig bare snu meg til å gjøre noe. Snakk høyt for meg selv hele tiden for å holde fokus. Noen ganger når jeg snakker, “twangle” jeg ordene på grunn av “verbal dysleksi”. Eksempel: Kniver og gafler blir fives og knorks. Tåke kan bli fog. Jeg bruker ordet “thingie” for å beskrive ting mye fordi jeg ikke kan huske ordet for dem. Jeg har nettopp begynt å fortelle folk jeg ikke kan tenke på ordet. De vil være hjelpsomme og si ord til vi kommer opp med den rette.

25.  Jeg kan ikke huske noen ganger om jeg har spist og bare innser at jeg ikke har det når jeg begynner å føle seg wonky. Også somethings etter å ha gjort noe som tar konsentrasjon, som å kjøre til butikken, når jeg kjører hjem, glemmer jeg hvor jeg er på. Til tider må jeg stole på min automatiske pilot, men det er skummelt! – Lauria

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.