Hjärnansökningar föreslår smärta från fibromyalgi är inte imaginärt

FRÅN WEBMD-ARKIVET

Av Serena Gordon

HealthDay Reporter

TORSDAG 4 oktober 2018 (HealthDay News) – Personer med fibromyalgi har utbredd inflammation i hjärnan, visar ny forskning.

“Att hitta en objektiv neurokemisk förändring i hjärnan hos människor som är vana vid att få höra att deras problem är imaginära är ganska viktigt,” förklarade seniorstudieförfattaren Marco Loggia. Han är biträdande chef för Center for Integrative Pain Neuroimaging vid Harvard Medical School.

Den nya forskningen använde ett avancerat avbildningstest som heter positron emission tomography (PET) och tittade på 31 personer med fibromyalgi och 27 friska “kontroller” från Boston och Stockholm, Sverige.

Dr. Harry Gewanter, en mästare vid American College of Rheumatology, enades om att resultaten kunde ge tröst för patienterna.

“Det finns en hel del stigma som är förknippad med kroniska smärtstillstånd som fibromyalgi. Jag tror att det kommer att få många människor att känna sig mycket bättre att veta att det finns fysiologiska förändringar du kan hitta,” sade Gewanter.

Fibromyalgi orsakar smärta i hela kroppen, enligt US Centers for Disease Control and Prevention. Tillståndet orsakar också sömnproblem, trötthet och svårigheter med tänkande och minne.

Störningen drabbar cirka 4 miljoner amerikaner, rapporterar CDC. Den exakta orsaken till fibromyalgi är okänd, även om forskarna sa att det troligtvis är en sjukdom i centrala nervsystemet. Mediciner och livsstilsändringar kan hjälpa till att hantera tillståndet.

Alla frivilliga i studien genomgick PET-skanningar. Fibromyalgipatienter i Boston var tyngre än de friska kontrollerna i Boston, och de i Stockholm med fibromyalgi. Forskarna sa att detta var den enda signifikant olika variabeln mellan de två grupperna.

När forskarna jämförde skanningar av personer med fibromyalgi med friska kontroller såg de mer inflammation i hjärnans immunceller (glia) hos personer med fibromyalgi.

Loggia sa att resultaten kan leda till bättre sätt att testa fibromyalgi-behandlingar för att se om de minskar inflammation. Det är också möjligt att detta resultat så småningom kan hjälpa forskare att reta orsaken till störningen.

Gewanter sade att denna studie ger forskare ett antal möjliga vägbeskrivningar. Det ena är att kunna följa en behandling för att se hur bra det fungerar. En annan är möjligen att utveckla sätt att ingripa med nya behandlingar.

Nu fokuserar behandlingen på medicinering och livsstilsförändringar. Enligt CDC uppmuntras personer med fibromyalgi att försöka träna 30 minuter dagligen de flesta dagar i veckan. Och att upprätta regelbundna sömnvanor kan hjälpa, liksom minska stressen så mycket som möjligt, kanske med yoga eller meditation.

Studien publicerades nyligen i tidskriften Brain, Behavior and Immunity .

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.