Hjerneinflammasjon sett for første gang i fibromyalgi

Marcia Frellick

Forskere har rapportert for første gang at de har funnet betennelse i hjernen til pasienter med fibromyalgi.

Daniel S. Albrecht, PhD, en postdoktor ved Institutt for radiologi ved Massachusetts General Hospital, og Harvard Medical School, Boston, og kolleger, gikk sammen med et forskerteam ledet av Anton Forsberg, PhD, ved Institutt for klinisk nevrovitenskap ved Karolinska Institute i Stockholm, Sverige, for å utvide generaliserbarheten og øke den statistiske kraften i studien.

Forskerne skriver at selv om det har vært økende bevis for at hjernebetennelse spiller en viss rolle i fibromyalgi, er denne forskningen den første som viser direkte bevis på aktivering av gliale i hjernen i dårlig forstått og vanskelig å behandle kronisk tilstand.

Funnene ble publisert online 14. september i Brain, Behaviour and Immunity .

I en nyhetsoppgave forklarer studiemedarbeider Marco Loggia, PhD, fra Martinos Center for Biomedical Imaging, Massachusetts General Hospital, “Aktiveringen av glialceller vi observerte i våre studier, frigjør betennelsesformidlere som antas å sensibilisere smerteveier og bidra til symptomer som utmattelse. “

Bevisene kan åpne for nye behandlinger og gi trøst til de som har blitt fortalt at symptomene deres er psykologiske.

“Vi har ikke gode behandlingsalternativer for fibromyalgi, så å identifisere et potensielt behandlingsmål kan føre til utvikling av innovative, mer effektive terapier. Og å finne objektive nevrokjemiske endringer i hjernen til pasienter med fibromyalgi bør bidra til å redusere den vedvarende stigmaen som mange pasienter møter, ofte blir de fortalt at symptomene deres er innbilt, og det er ingenting virkelig galt med dem. “

En gruppe på 31 pasienter som oppfylte American College of Rheumatology-definisjonen for fibromyalgi-diagnose (29 kvinner, gjennomsnittsalder 50,7 ± 11 år gammel) og 27 sunne kontroller (25 kvinner, gjennomsnittsalder 49,4 ± 11 år gammel) fikk en hybrid magnetisk resonans / positron-emission tomography (MR / PET) hjerneskanning. Studien ekskluderte pasienter med fibromyalgi hvis de hadde andre smerteforhold enn fibromyalgi.

Ved å bruke avbildningsresultatene fant forskere høyere nivåer av glialmarkøren TSPO, et translokatorprotein, i flere regioner i hjernen hos pasienter med fibromyalgi i forhold til sunne kontroller. De fant også at graden av glialaktivering var relatert til graden av utmattelse pasientene rapporterte.

“Totalt sett støtter våre data glialmodulering som en potensiell terapeutisk strategi,” skriver forfatterne.  

Fibromyalgi rammer rundt 4 millioner voksne i USA, ifølge Centers for Disease Control and Prevention.

Studien ble støttet av International Association for the Study of Pain, Martinos Center Pilot Grant for Postdoctoral Fellows og Harvard Catalyst Advance Imaging Pilot. Den svenske delen av studien fikk midler fra Stockholm fylkeskommune, det svenske forskningsrådet, Swedish Rheumatism Association og Fibromyalgiförbundet. Studien ble også finansiert av EUs syvende rammeprogram og en donasjon fra Lundblad-familien. Forfatterne har ikke gitt noen relevante økonomiske forhold.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.