Coeliakie en hypothyreoïdie of fibromyalgie

Par Vijay Vad, MD

De volgende twee aandoeningen hebben enkele van dezelfde symptomen als fibromyalgie en kunnen per ongeluk worden gediagnosticeerd.

Coeliakie

Het eten van voedingsmiddelen die gluten bevatten – zoals tarwe, rogge of gerst – kan een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken voor mensen met coeliakie of mensen die gevoelig zijn voor gluten.

Naar schatting lijdt 1% van de Amerikanen aan coeliakie en dat deze ziekte zowel kinderen als volwassenen treft. 1 advertentie

Coeliakie is een auto-immuunziekte. De reactie van het lichaam op gluten veroorzaakt ontsteking en het blijven eten van gluten kan de bekleding van de dunne darm in de loop van de tijd beschadigen. Schade kan voorkomen dat het lichaam de nodige voedingsstoffen opneemt, wat de groei van kinderen belemmert. Glutengevoelige mensen die geen coeliakie hebben, zouden niet dezelfde schade lijden.

Vroege diagnose en behandeling zijn belangrijk omdat coeliakie zonder behandeling tot zenuwbeschadiging, osteoporose en andere gezondheidsproblemen kan leiden.

Gelijkenis met fibromyalgie:  vermoeidheid, huiduitslag, gevoelloosheid of tintelingen, spijsverteringssymptomen vergelijkbaar met het prikkelbare darm syndroom, angst, depressie en menstruatieproblemen. Gewrichtspijn kan constant zijn of komen en gaan.

Hoe het verschilt van fibromyalgie:  bloedonderzoek, een dunne darmbiopsie en genetische tests kunnen het bestaan ​​van coeliakie bepalen, maar geen gevoeligheid voor gluten. Zwelling van armen en benen kan optreden. Bovendien veroorzaakt het verwijderen van gluten het verdwijnen van symptomen. Er is geen vergelijkbare actie die de symptomen van fibromyalgie beëindigt.

Schildklier / Hashimoto-ziekte onderactief

Het hormoon dat door de schildklier wordt geproduceerd, beïnvloedt het hele lichaam door het metabolisme te reguleren. Hypothyreoïdie of lage schildklier treedt op wanneer de schildklier niet voldoende van dit hormoon produceert, wat de stofwisseling vertraagt. Deze vertraging beïnvloedt energieniveaus, hartslag, mentale helderheid en lichaamstemperatuur.

De ziekte van Hashimoto, een auto-immuunziekte, is de meest voorkomende oorzaak van hypothyreoïdie. Bij de ziekte van Hashimoto schaadt het immuunsysteem de schildklier en voorkomt het dat het voldoende hormonen produceert. Een minder vaak voorkomende oorzaak is thyroiditis, een schildklierlek uit de schildklier.

Hypothyreoïdie komt voor bij maximaal 5% van de Amerikanen ouder dan 12 jaar.  2  Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en bij mensen van 60 jaar  2  Omdat de onbehandelde lage schildklier mentale retardatie kan veroorzaken en bij langzame groei worden neonaten meestal geselecteerd op hypothyreoïdie.

Hoewel de aandoening meestal gering is, kan het leiden tot hartproblemen, onvruchtbaarheid en andere gezondheidsproblemen als het niet wordt behandeld. Wij adviseren u om uw arts te raadplegen in geval van symptomen.

Hoe ziet het eruit als fibromyalgie? De  vermoeidheid, vergeetachtigheid en gebrek aan mentale helderheid, depressie, frequente hoofdpijn, haaruitval en een verhoogde gevoeligheid voor koude komen vaak voor. Spierpijn, stijfheid en gevoeligheid zijn ook vaak symptomen.

Hoe het verschilt van fibromyalgie: in  tegenstelling tot fibromyalgie kan een bloedtest bepalen of iemand een schildklierprobleem heeft, en het kan meestal worden beheerd met medicatie.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.