Cøliaki og lav skjoldbruskkjertel vs. fibromyalgi

Av Vijay Vad, MD

Følgende to tilstander har noen av de samme symptomene som fibromyalgi , og kan derfor feilaktig diagnostiseres.

Cøliaki

Å spise mat som inneholder gluten – for eksempel hvete, rug eller bygg – kan utløse en rekke helseproblemer for personer som har cøliaki eller en sensitivitet for gluten.

Anslagsvis 1% av amerikanerne har cøliaki, og sykdommen rammer både barn og voksne. 1annonse

Cøliaki er en autoimmun tilstand. Kroppens reaksjon på gluten forårsaker betennelse, og det å fortsette å spise gluten kan skade slimhinnen i tynntarmen over tid. Skadene kan hindre kroppen i å absorbere nødvendige næringsstoffer, og hindre vekst hos barn. Glutenfølsomme individer som ikke har cøliaki antas ikke å oppleve den samme skaden.

I denne artikkelen:

Tidlig diagnose og behandling er viktig, siden cøliaki kan føre til nerveskader, osteoporose og andre helsetilstander uten behandling.

Hvordan det ligner på fibromyalgi: Tretthet, hudutslett, nummenhet eller prikking, fordøyelsessymptomer som ligner irritabelt tarmsyndrom, angst, depresjon og menstruasjonsproblemer kan oppstå. Ledsmerter kan være konstante eller komme og gå.

Hvordan det er forskjellig fra fibromyalgi: Blodprøver, en biopsi i tynntarmen og genetiske tester kan bestemme eksistensen av cøliaki, men ikke av glutenfølsomhet. Hevelse i armer og ben kan forekomme. Å fjerne gluten får symptomer til å forsvinne. Det er ingen lignende handling som avslutter symptomene på fibromyalgi.

Underaktiv skjoldbruskkjertel / Hashimotos sykdom

Hormonet som produseres av skjoldbruskkjertelen påvirker hele kroppen ved å regulere metabolismen. Hypotyreose, eller lav skjoldbrusk, oppstår når skjoldbruskkjertelen ikke lager nok av dette hormonet, noe som resulterer i en langsommere metabolisme. Denne nedgangen påvirker energinivået, hjerterytmen, mental skarphet og kroppstemperatur.

Hashimotos sykdom, en autoimmun lidelse, er den vanligste årsaken til hypotyreose. Ved Hashimotos sykdom skader immunforsvaret skjoldbruskkjertelen, og forhindrer at den produserer nok hormon. En mindre vanlig årsak er tyreoiditt, en lekkasje av skjoldbrusk fra skjoldbruskkjertelen.

Hypotyreose forekommer hos nesten 5% av amerikanere over 12 år. 2 Det er mer sannsynlig hos kvinner enn menn, og hos personer over 60 år. 2 Fordi ubehandlet lav skjoldbrusk kan føre til mental svekkelse og langsom vekst, blir vanligvis nyfødte screenet for hypotyreose.

Mens tilstanden vanligvis er liten, kan den føre til hjerteproblemer, infertilitet og andre helseproblemer hvis den ikke behandles, så det rådes med lege når symptomer er til stede.

Hvordan det ligner på fibromyalgi: Tretthet, glemsomhet og mangel på mental skarphet, depresjon, hyppig hodepine, hårtap og en følsomhet for kulde er vanlig. Muskelsmerter, stivhet og ømhet er ofte også symptomer.

Se Hvordan få en fibromyalgi-diagnose

Hvordan det er forskjellig fra fibromyalgi: I motsetning til med fibromyalgi, kan en blodprøve avgjøre om noen har et skjoldbrusk-problem, og det kan vanligvis administreres med medisiner.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.