Medisiner for å lette symptomer på fibromyalgi

Av Steven Yeomans, DC, FACO  |  

Medisinering spiller en rolle i kontrollen av symptomer på fibromyalgi, men det er ingen medisiner som kurerer eller kontrollerer tilstanden. Å finne de beste alternativene kan være en prosess med prøving og feiling.

3 medisiner som er godkjent for å behandle fibromyalgi

US Food and Drug Administration har godkjent tre medisiner spesielt for voksne med fibromyalgi:

  • Pregabalin (kjent under navnet Lyrica) er designet for å lette smerter og angst og hjelpe med visse søvnproblemer. Det ble opprinnelig designet for å behandle anfall, og begrenser kroppens frigjøring av kjemikalier som videresender smerter. Bivirkninger som vektøkning, munntørrhet og svimmelhet kan oppleves.
  • Duloxetine (merkenavn Cymbalta), et antidepressivt middel, letter smertene og forbedrer funksjonen. Kløe, kvalme og uro er noen av de potensielle bivirkningene.
  • Milnacipran HCI (merkenavnet Savella) fungerer som et antidepressivt middel, og hjelper kroppen med å redusere følelser av smerte og tretthet. Blant mulige bivirkninger er kvalme, forstoppelse og svimmelhet.

Bivirkninger av antidepressiva kan også inkludere en større forekomst av depresjon , selvmordstankegang eller handlinger og hjertebank. Legen bør kontaktes om eventuelle bivirkninger.

‘Off-Label’ medisiner mot fibromyalgi

Leger kan anbefale andre medisiner enn (eller i tillegg til) de tre FDA-godkjente medisinene som er godkjent for å behandle fibromyalgi. Denne praksisen kalles “off-label” -bruk, og er vanlig i behandling av fibromyalgi. Medisiner som letter smerte, kan oppmuntre enkeltpersoner til å bevege seg mer gjennom dagen, noe som igjen kan forbedre lungekapasiteten og muskeltonen. Medisiner kan også være nyttig når det gjelder å håndtere søvnproblemer , depresjon og angst.

Resept på antidepressiva betyr ikke at legen tror pasienten er deprimert; disse medisinene er valgt fordi de kan redusere en persons symptomer.

Off-label medisiner ofte foreskrevet inkluderer:

  • Noen eldre antidepressiva som amitriptylin (Elavil), nortriptylin (Pamelor) og doxepin (Sinequan) letter smerter og fremmer søvn av høy kvalitet. Denne gruppen medisiner har imidlertid potensielle bivirkninger som allerede er vanlige med fibromyalgi, inkludert søvnighet om morgenen, forvirring og urinretensjon.
  • Cyclobenzaprine (ofte kjent med merkenavnet, Flexeril) hjelper mot smerter og søvnproblemer, men dets antidepressive effekter er minimale. Det brukes bare som et kortvarig muskelavslappende middel.
  • Gabapentin (merkenavn Neurontin, Gralise), utviklet for epilepsi, lindrer smerter i visse situasjoner.

Forskning på et annet medisin, lavdosen naltrexon, har vært oppmuntrende for behandling av fibromyalgi. Brukt i årevis for å hjelpe mennesker med å bryte rusavhengighet, antyder forskning at lavdose naltrexon kan bidra til å forbedre humøret og utsiktene blant personer med fibromyalgi. 

Acetaminophen brukt alene eller i kombinasjon med Tramadol (merkenavnet Ultram), er noen ganger nyttig i behandling av smerter. Tramadol blir noen ganger beskrevet som “narkotisk-lignende”, og brukes mot smerter i fibromyalgi når andre alternativer ikke har fungert.

Forskning har ikke vært avgjørende for to behandlinger – lokale injeksjoner på ømme punkter og transkutan nervestimulering (TENS) – men disse kan være nyttige i noen tilfeller.

Medisiner som ikke anses som effektive

Noen medisiner som brukes effektivt under andre forhold har ikke den samme effekten i fibromyalgi-behandling:

  • Ikke-steroide antiinflammatoriske medisiner er vanligvis ikke nyttige i behandling av fibromyalgi, bortsett fra som en ingrediens i medikamentkombinasjoner.
  • Narkotiske smertestillende medisiner, også kalt opioider, er sterke smertestillende medisiner, men unngås vanligvis fordi de vanligvis ikke lindrer fibromyalgismerter. I tillegg har opioider mange alvorlige potensielle bivirkninger og kan være vanedannende for noen mennesker.
  • Medisiner som fungerer på forskjellige måter blir ofte kombinert for å behandle flere problemer i fibromyalgi. Noen pasienter opplever også at medisiner mister effekten over tid, og krever en ny tilnærming.
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.