Een nauwkeurige bloedtest voor fibromyalgie

Nancy MonsonGEZONDHEIDSSCHRIJVER

De reis naar een nauwkeurige diagnose van fibromyalgie kan lang en moeilijk zijn – vraag het maar aan Lady Gaga, die pas na vier jaar chronische pijn werd gediagnosticeerd. Erger nog, patiënten krijgen vaak te horen dat de pijn ‘allemaal in hun hoofd zit’. Nu is er echter een bloedtest voor fibromyalgie, FM / a, die kan leiden tot een snellere diagnose en behandeling. HealthCentral interviewde  Frederick G. Behm, MD, Frances B. Geever Professor en hoofd van Pathologie aan de Universiteit van Illinois aan het Chicago College of Medicine , die studies van de bloedtest uitvoerde voor zijn kijk op de toestand van fibromyalgie vandaag.

HealthCentral: Waarom is het zo moeilijk om fibromyalgie te diagnosticeren?

Nurse drawing blood sample from patient for testing.

Dr. Behm: Er zijn verschillende redenen, de eerste is dat fibromyalgie niet slechts één aandoening is. Het kunnen meerdere aandoeningen zijn die overlappende symptomen hebben. De symptomen zijn meestal ook niet-specifiek – patiënten kunnen artsen vaak niet vertellen waar ze pijn hebben. Ze doen gewoon overal pijn. Bovendien zijn er tot voor kort geen laboratorium- of radiologietests geweest om de klinische diagnose van fibromyalgie te bevestigen, dus gingen mensen naar veel artsen zonder verlichting te vinden, of probeerden ze allerlei huismiddeltjes die niet werkten.

Omdat de diagnose zo ongrijpbaar is, zijn we van mening dat fibromyalgie onvoldoende is gediagnosticeerd en veel meer treft dan de vier miljoen mensen die er in de Verenigde Staten naar verluidt last van hebben . We denken zelfs dat het het aantal mensen met volwassen diabetes kan overschrijden. Het is ook een wereldwijd probleem.

HC: Wat zijn de symptomen van fibromyalgie?

Dr. Behm: De belangrijkste symptomen zijn chronische pijn die overal in het lichaam voorkomt, ernstige vermoeidheid die voorkomt dat de persoon in het dagelijks leven functioneert, een onvermogen om te slapen, spierpijn die vaag is en beweegt, hoofdpijn, visuele problemen zoals wazig zien, depressie, geheugenproblemen en niet in staat zijn om helder te denken. Deze zijn allemaal zeer niet-specifiek voor fibromyalgie en kunnen andere aandoeningen nabootsen. Als u echter drie of vier van deze symptomen heeft, met name veel voorkomende pijn, en u bent een vrouw (vrouwen hebben meer kans op fibromyalgie dan mannen), kunt u vragen dat uw zorgverlener u evalueert voor fibromyalgie.

HC: Wat is de FM / a-test en hoe helpt het bij de diagnose?

Dr. Behm: De FM / a-bloedtest zoekt markers in het immuunsysteem die een abnormaal patroon vertonen dat uniek is voor fibromyalgie-patiënten. De resultaten van de test zijn gebaseerd op een scoresysteem van 1 tot 100 en mensen met fibromyalgie hebben scores hoger dan 50. We hebben de test in mijn laboratorium hier aan de University of Illinois College of Medicine Chicago onderzocht, waar we naar bloedmonsters hebben gekeken van mensen met en zonder fibromyalgie, hoewel we niet wisten wie de aandoening wel of niet had totdat de testresultaten waren voltooid. We waren aangenaam verrast dat de test zeer nauwkeurig was: hij kon meer dan 90 procent van de patiënten met fibromyalgie identificeren, wat vrij spectaculair is in termen van nauwkeurigheid voor een medische test.

HC: Hoe moeten mensen met wijdverspreide pijn een diagnose en behandeling krijgen? Wie moeten ze zien?

Dr. Behm: De meeste mensen beginnen met het bezoeken van een primaire zorgverlener zoals een internist of een huisarts. Van daaruit kunnen ze worden doorverwezen naar een reumatoloog. Ze kunnen ook een verwijzing krijgen naar een psycholoog of een psychiater als ze depressief zijn of als de zorgverlener denkt dat ze baat hebben bij praattherapie. En nu kunnen patiënten hun arts om de FM / a-test vragen, die werd goedgekeurd voor gebruik in 2012 en steeds breder beschikbaar wordt in de VS Deze test is de enige die beschikbaar is om het immunologische proces dat kenmerkend is voor fibromyalgie te bevestigen. een persoon. De uitdaging is voor fibromyalgiegroepen om te laten weten dat er een test kan worden uitgevoerd.

Wat betreft de behandeling, er is echt geen goede therapie. We kunnen symptomen behandelen met pijnstillers, waaronder opioïden, maar die kunnen verslavend zijn. Antidepressiva en anticonvulsiva helpen andere mensen, maar het is echt een hit of miss voor de meeste mensen met fibromyalgie, wat frustrerend is. We hebben betere behandelingen nodig. Toch kan het krijgen van een bevestigde diagnose van fibromyalgie geruststellend zijn – ten minste patiënten weten dat het probleem niet alleen in hun hoofd zit.

HC: Komen er andere vorderingen op de snoek voor diagnose en behandeling van fibromyalgie?

Dr. Behm: Ons laboratorium en een laboratorium aan de Universiteit van Californië in Los Angeles begonnen dit jaar met een nieuwe studie naar de genen van mensen met fibromyalgie in vergelijking met mensen zonder het om te zien of er genetische aanwijzingen zijn om ons te vertellen wat er aan de hand is in dit ziekteproces. We hebben duizenden patiënten nodig om het genetische profiel grondig te bestuderen, dus als u geïnteresseerd bent om deel te nemen, kunt u naar de website fmtest.com gaan voor meer informatie. We kijken ook naar de samenstelling van de bacteriën in de darm – wat de darmmicrobioom wordt genoemd. We weten dat er een wisselwerking is tussen het immuunsysteem en het zenuwstelsel bij fibromyalgie, dus we vermoeden dat er veranderingen kunnen zijn in het darmmicrobioom die we kunnen identificeren om nieuwe behandelingen te vinden.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.