Ontdek de mysteries van fibromyalgie

Betere benaderingen om dit wijdverbreide ‘pijnversterkingssyndroom’ te behandelen

Stel je een ziekte voor waar je zonder duidelijke reden constant pijn hebt. Je bent de hele tijd moe, maar het is moeilijk om in slaap te vallen, en zelfs als je enkele uren slaapt, kun je nog steeds uitgeput wakker worden. Je ervaart ook zoveel hersenmist dat zelfs basistaken onmogelijk lijken te zijn. Het ergste van alles, artsen zeggen dat het allemaal jouw hoofd is.

Het is een scenario dat bekend is bij veel mensen met fibromyalgie . Tegenwoordig wordt fibromyalgie erkend als een van de meest voorkomende chronische pijnaandoeningen , die maar liefst zes procent van de Amerikaanse bevolking treft. Maar niet zo lang geleden, classificeerden artsen het als een psychische stoornis, omdat conventionele tests geen bewijs konden leveren voor de langdurige pijnpatiënten die ze ervoeren.

Bewustzijn en acceptatie van fibromyalgie is de afgelopen decennia enorm gegroeid. De meeste artsen zijn het er nu over eens dat het een echte ziekte is en dat degenen die het hebben echte pijn hebben. Zowel de oorzaak als de remedie blijven echter onduidelijk.

Fibromyalgie is een ziekte met veel mysteries. Het komt vaak voor in families, maar de predisponerende genen moeten nog worden geïdentificeerd. Het heeft invloed op alle leeftijden en rassen, maar vrouwen krijgen het veel meer dan mannen (tot 90 procent van de fibromyalgie-patiënten zijn vrouwelijk). Nog een merkwaardig kenmerk: het ontstaan ​​van fibromyalgie volgt vaak op een traumatische gebeurtenis.

Een hardnekkig probleem is hoe het te herkennen. Naar schatting duurt het gemiddeld vijf jaar voordat een fibromyalgie-patiënt een nauwkeurige diagnose krijgt.

Nieuwe doorbraaktest

Een nieuwe ontwikkeling belooft dit deel van de sluier op te heffen. Onderzoekers van het Wexner Medical Center van de Ohio State University hebben onlangs een bloedtest gemaakt die een notoir verkeerd begrepen syndroom betrouwbaar identificeert.

Dr. Kevin Hackshaw , hoofdauteur van de studie en universitair hoofddocent reumatologie aan de staat Ohio, zegt dat het ontwikkelen van een fibromyalgie-bloedtest belangrijk is, omdat hierdoor patiënten een veel snellere en goedkopere route naar een geschikte behandeling krijgen.

“Een bloedtest zou vele gezondheidszorgdollars besparen”, zei Hackshaw. “Het zou ook bijdragen tot een betere directe therapie van artsen die deze chronische pijnpatiënten mogelijk ongepast behandelen met verdovende middelen, terwijl ze in feite medicijnen nodig hebben die meer gericht zijn op het behandelen van signalen van het zenuwstelsel.”

De bloedtest van Hackshaw is niet de eerste laboratoriumtest die is ontworpen om fibromyalgie te identificeren. Er is er al een die ruggenmergvocht gebruikt, omdat onderzoekers hebben ontdekt dat fibromyalgie-patiënten drie tot vier keer de normale hoeveelheid van bepaalde zenuwzenders hebben. Een andere test gebruikt beeldvorming met magnetische resonantie om hersenafwijkingen te identificeren die specifiek zijn voor de ziekte.

Maar Hackshaw zegt dat het probleem met deze tests is dat ze te duur of te invasief zijn voor algemeen gebruik. Met een beetje bloed kunnen artsen nu echter fibromyalgie nauwkeurig bevestigen.

“De hoeveelheid bloed die we gebruiken voor deze test is minder dan één milliliter, en onze studie toont aan dat het zeer reproduceerbaar is,” zei hij.

Pijn voor verlichting

Diagnose is een cruciale stap, maar het is slechts het eerste stukje van een grote fibromyalgie-puzzel. Zodra patiënten weten wat ze hebben, kunnen artsen medicijnen voorschrijven die zijn goedgekeurd om het te behandelen. Maar het beste wat deze recepten kunnen doen, is de symptomen beheersen. Voor sommigen biedt medicamenteuze behandeling weinig tot geen verlichting.

Deze ontmoedigende doodlopende weg is iets waar Lea McCullough heel goed mee vertrouwd is. Haar fibromyalgie begon in haar vroege jaren 20, toen McCullough in het leger zat. Ze was de hele tijd moe en haar rug deed altijd pijn. Haar pijn en vermoeidheid bleven verergeren, maar McCullough ontdekte pas zeven jaar nadat ze symptomen kreeg, wat er mis was.

“Ik had allerlei tests gedaan, maar ze konden niets mis vinden met mij,” zei McCullough. “Ik kreeg dingen te horen als:” Je hebt MS “of” Je bent gewoon verstopt “of” We zien dingen op röntgenfoto’s, maar dit zit echt allemaal in je hoofd. “

McCullough was opgetogen toen artsen eindelijk een naam aan haar probleem gaven, omdat het betekende dat ze niet gek was. Maar dat was nog maar het begin. In haar zoektocht om zich beter te voelen, probeerde McCullough meer dan 30 voorgeschreven medicijnen, maar haar symptomen verbeterden nauwelijks.

Na 20 jaar pijn, depressie en vermoeidheid zonder einde in zicht, werd McCullough gedwongen een ontnuchterende realiteit onder ogen te zien: de rest van haar leven zou niets anders kunnen zijn dan constant lijden.

“Toen ik 40 werd, staarde ik door de loop van een aantal ernstig vreselijke resultaten. Ik had ongelooflijk veel pijn en gebruikte verdovende middelen. Ik kon niet slapen, ik kon niet werken en ik kon niet functioneren. Ik kon geen baby krijgen en ik was geen erg goede vrouw, ‘zei ze. “Het was erg stresserend voor ons huwelijk. We gingen van twee inkomens naar één overnachting en we gingen bijna failliet van alle medische rekeningen. ‘

McCullough nam regelmatig 12 recepten om haar symptomen te behandelen, waarvan er drie alleen voor pijn waren. Eén medicijn heette Rohypnol, ook bekend als het ‘date rape drug’, of roofies. “Ik kon jaren niet slapen, dus moesten ze me chemisch uitschakelen,” zei ze. “Zelfs toen moest ik midden in de nacht wakker worden en nog een dosis nemen om te slapen.”

Wanhopig naar genezing of dood, wendde McCullough zich tot gebed. Wonder boven wonder werkte het.

Andere aanpak

“Mediteren en bidden heeft me niet hersteld, maar ik denk dat het me bewust heeft gemaakt van de mogelijkheden,” zei ze. “Ik ontmoette een dame die zei dat ze hersteld was van fibromyalgie. Het was de eerste keer dat ik dat hoorde, dus begon ik met haar te praten en ze ging naar een holistische beoefenaar. Ik begon met haar te werken en binnen drie weken nadat ik had gedaan wat ze zei, voelde ik me zoveel beter. ‘

In de maanden die volgden, kon McCullough van al haar recepten afkomen, en haar symptomen begonnen uiteindelijk te vervagen. Tegen de tijd dat McCullough 41 werd, was ze pijnvrij en zwanger.

“Ik had achteraf geen postpartum-depressie, ook al was zware depressie een van mijn diagnoses,” zei ze. “Ik heb een hele goede moeder en een hele goede vrouw kunnen zijn en ik heb mijn hele leven terug.”

Het zal 11 jaar zijn in juni sinds McCullough symptoomvrij werd en sindsdien is haar missie geweest om haar reis en protocol te delen met mensen die nog steeds met de ziekte worstelen, zodat ze de jaren van pijn die ze had niet hoeven te verduren. naar. Details zijn te vinden in haar boek “Freedom from Fibromyalgia: Seven Steps to Complete Recovery.”

“Ik werk heel hard om mensen te laten weten dat het absoluut mogelijk is om volledig te herstellen van fibromyalgie en ik doe er alles aan om het bekend te maken,” zei ze.

Pijnperspectieven

Het is moeilijk om de invloed van chronische pijn te waarderen totdat je ermee hebt geleefd.

De typische pijn die we ervaren is misschien onaangenaam, maar het is meestal snel voorbij. Wanneer pijn weken, maanden of jaren aanhoudt, kan het voelen als een wreed, zielverruimend spook dat alles achtervolgt wat je doet.

Fibromyalgie betekent spierpijn. Het is anders dan andere chronische pijnaandoeningen, zoals artritis, en het is geen auto-immuunziekte zoals multiple sclerose. Volgens Hackshaw kan fibromyalgie het best worden gekenmerkt als ‘pijnversterkingssyndroom’.

“Het is wat we neuropathische pijn noemen,” zei hij. “Patiënten met fibromyalgie krijgen verhoogde signalen van pijn vanwege afwijkingen in het zenuwstelsel.”

Vanwege hoe de ziekte zich manifesteert, richten conventionele strategieën om fibromyalgie te behandelen zich op het zenuwstelsel. Deze omvatten antidepressiva, serotonine en norepinefrine heropname remmers, en geneesmiddelen die de calcium- en natriumstroom over zenuwuiteinden matigen.

“Al deze middelen werken op een of andere manier om de concentratie van deze belangrijke neurochemicaliën te veranderen die betrokken zijn bij pijnsensaties in de hersenen,” zei Hackshaw.

Maar er zijn ook andere behandelingsstrategieën buiten het domein van de conventionele geneeskunde. Een van de meest gehoorde opvattingen onder veel holistische artsen is dat fibromyalgiesymptomen eigenlijk voortkomen uit een lichaam dat overbelast is met toxiciteit en spijsverteringsproblemen.

Sommige conventionele artsen kunnen nog steeds spotten met deze ideeën. Maar voor McCullough en anderen is blijvende verlichting gekomen door dingen als het nemen van probiotica, het eten van een schoon, voedzaam dieet en het voorzichtig ontgiften van hun lichaam.

“Iedereen met wie ik praat met fibromyalgie, zelfs als ze asymptomatisch zijn, hebben hun spijsvertering problemen. Als ze symptomatisch zijn, is hun spijsvertering beschadigd, ‘zei McCullough.

Antibiotic Impact

Verschillende studies ondersteunen de observaties van McCullough, evenals oude vormen van geneeskunde. Zoals Hippocrates verklaarde: “Alle ziekte begint in de darm.”

Hippocrates is echter nooit de chemische toxiciteit tegengekomen die we vandaag zien. Gelukkig doen onze lichamen over het algemeen behoorlijk goed werk om deze gifstoffen uit onze lucht, voedsel en water te filteren, zodat we niet ziek worden. Er wordt echter aangenomen dat de lichamen van fibromyalgie-patiënten niet zo effectief kunnen ontgiften als ze zouden moeten, en hun pijn, depressie en slaapstoornissen zijn allemaal het resultaat van toxines die zich in hun weefsels bevinden.

De opkomst van alle chronische ziekten in de afgelopen eeuw is gekoppeld aan de accumulatie van tal van omgevings- en voedingsfactoren. Maar sommige fibromyalgie lijdt zeggen dat ze de specifieke toxische bron kunnen identificeren die hen over de rand duwde.

Een groeiend aantal mensen met de diagnose fibromyalgie verbindt bijvoorbeeld het begin van hun symptomen met het gebruik van fluorochinolon-antibiotica. Het bekendste medicijn uit deze klasse is Cipro (ciprofloxacine), dus de fibromyalgie-patiënten in deze groep noemen hun ziekte “Cipro-myalgie”.

Fluoroquinolonen zijn nodig wanneer andere antibiotica falen, maar sommige artsen schrijven ze voor voordat ze een minder krachtig medicijn proberen. In 2016 waarschuwde de Amerikaanse Food and Drug Administration echter dat de bijwerkingen van deze medicijnen opwegen tegen de voordelen als het gaat om eenvoudige infecties.

Voorstander van fluorochinolontoxiciteit en Cipro-myalgie-patiënt Mark Girard gelooft dat hij een hoge prijs heeft betaald voor artsen die deze krachtige medicijnen onverantwoord toedienen.

“Fluoroquinolonen zijn ongelooflijk giftig, maar artsen geven ze uit als snoep, en erger nog, ze verdubbelen de dosis of verdrievoudigen de duur in een bevlieging alsof ze traditionele antibiotica waren,” zei Girard. “Ze schrijven ze ook voor in combinatie met andere medicijnen die giftige reacties in ons lichaam veroorzaken. Mijn artsen hebben ze alle drie gedaan en ik heb vreselijk veel last van gezondheidsproblemen gehad, van top tot teen. ”

Op weg naar herstel

Een plaats waar conventionele en holistische perspectieven samenkomen met betrekking tot fibromyalgie is het belang van lichaamsbeweging.

Hackshaw benadrukt dat medicijnen niet het belangrijkste onderdeel van de behandeling van fibromyalgie zijn. Volgens hem is beweging de sleutel tot het onder controle houden van de symptomen en hij zegt dat veel patiënten die regelmatig sporten, helemaal geen recepten kunnen nemen.

“Oefening is nummer één in termen van behandeling,” zei hij. “We weten dat een regelmatig trainingsprogramma sommige van die belangrijke neurale chemicaliën die abnormaal zijn bij fibromyalgie kan verhogen en kan helpen om het pijnprototype dat fibromyalgie-patiënten ervaren, te versnellen of te versterken.”

Oefening kan het lichaam ook helpen ontgiften door de bloedcirculatie te verhogen en het lymfestelsel weg te spoelen.

Maar hoewel beide partijen het eens zijn over deze strategie, kan het nog steeds moeilijk zijn om iemand te overtuigen om te oefenen wanneer ze moe zijn en overal pijn hebben. Daarom adviseert McCullough mensen die nog steeds pijn hebben te wachten tot ze zich beter voelen om iets te inspannends te doen.

“Een gezond lichaam wil bewegen,” zei ze. “Het maakt deel uit van hoe we zijn ontworpen. Maar als je overladen bent met gifstoffen, en je begint te ontgiften zonder een manier om de gifstoffen eruit te krijgen, dan word je zieker. “

Na verloop van tijd gelooft McCullough dat oefening een groot deel van het genezingsproces kan worden, omdat het mensen in staat stelt eindelijk het lichaam te vertrouwen dat hen zo lang had gefaald.

“Hun lichaam is net dit pijnlijke vleespak geweest waarin hun ziel gevangen zit. Als het zich beter begint te voelen, moeten ze er weer mee leren samenwerken. Het is heel cathartisch, ‘zei ze.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.