Hoe de dood van mijn vader mijn fibromyalgie heeft beïnvloed

VAN JULIA NELSON

Openbaarmaking: we kunnen geld of producten verdienen van de bedrijven die in dit bericht worden genoemd via gelieerde links naar producten die zijn gekoppeld aan inhoud in dit artikel.

Ik heb onlangs ontdekt dat hoewel mijn fibromyalgie op zichzelf ongelooflijk moeilijk en pijnlijk is om mee te leven, mijn symptomen zijn toegenomen in ernst na een diep pijnlijke emotionele klap.

Op 13 januari 2018 is mijn vader overleden. Ik kwam er pas op 11 februari 2018 achter, maar het maakte niet uit hoe oud het nieuws was. De vreemde gevoelloosheid die volgde op het nieuws van zijn overlijden was zo krachtig dat ik absoluut niet in staat was om mijn symptomen een hele dag te herkennen. Ik voelde me extreem los van de realiteit in de schok ervan. Voor zover ik begrijp, komt emotionele shock vrij vaak voor. De gevoelloosheid en onthechting zijn dat ook.

Het is echter twee dagen geleden en ik ben me er plotseling van bewust dat mijn symptomen dramatisch zijn toegenomen. Ik heb het gevoel dat ik me in de beginfase van een extreem slechte aanval bevindt.

Naast de vermoeidheid en surreële gevoelens die ik ervaar, voelen mijn handen plotseling alsof ze zijn opgeblazen met ongelooflijk hete lucht. Zenuwkrampen gaan over mijn hele lichaam af in willekeurige stappen. Mijn hoofdhuid is plotseling erg gevoelig. Mijn gevoeligheid voor aanraking, geluid en licht zijn omhooggeschoten naar nieuwe hoogten. Mijn enkels voelen alsof ze in een permanente staat zijn van “op het punt verstuikt te worden.” Mijn rug voelt alsof ik een recent letsel heb opgelopen. Mijn huid, naast de gevoeligheid, voelt alsof het voor een eeuwigheid brandt. Als ik de behoefte heb om een ​​dutje te doen, is het zo plotseling en slaap ik hard. Ik heb het moeilijk om echt trek te hebben (wat ik begrijp dat vrij normaal is na een overlijden). Ik ben ook erg onevenwichtig qua lopen en staan. Mijn fibro-mist is ook meer uitgesproken. Ik zal één ding doen en plotseling stoppen om iets anders te doen. Ongeveer vier items later, zal ik me ervan bewust zijn dat ik het eerste ding ben vergeten te doen. Dat is heel raar.

Mijn moeder is 10 jaar geleden overleden, maar toen was ik niet zo ziek. Ik herinner me hoe haar dood me beïnvloedde en hoeveel ik aan het doen was en hoe weinig tijd er was om echt te rusten. Maar ik kan me de fysieke pijn niet herinneren die zo uitgesproken was en de vermoeidheid die zo intens was.

Ik herinner mezelf eraan om minstens één keer per dag te eten, zelfs als ik geen honger heb, en mezelf eraan te herinneren om te slapen en te huilen als dat nodig is. Ik herinner mezelf eraan om hulp te zoeken bij mijn therapeut als dat nodig is. Ik ben me er ook van bewust dat ik er erg ‘in elkaar gezet’ uitzie – maar dat ben ik niet.

Ik ben nu niet geweldig. Ik zou niet eens zeggen dat ik goed ben. Ik ben niet. Maar ik heb iets anders opgemerkt. Het ondersteuningssysteem dat ik nu heb is zo enorm en het helpt me eigenlijk om met mijn pijnstijging om te gaan. Als ik iemand heb om mee te praten, voel ik me lichter dan toen ik begon.

Als je de dood van een geliefde ervaart, weet dan dat er bronnen voor je beschikbaar zijn. Weet dat de toename van de symptomen niet te negeren is. Herinner jezelf eraan dat, hoe je verdriet ook is, het normaal voor je is. Het is OK om te huilen. Het is OK om boos te zijn. Het is OK om uitgeput te zijn. Ik herinner mezelf eraan dat ik eerder deze weg ben ingeslagen en ik voel dat, hoewel mijn fysieke symptomen veel intenser zijn, ik over het algemeen beter ben uitgerust om dit proces onder ogen te zien.

Zorg ervoor dat je eerst en vooral voor jezelf zorgt en onthoud: het gaat pijn doen voordat het geneest.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.