Tåken med fibromyalgi. Uutholdelig smerte

AV JULIA NELSON

Offentliggjøring: Vi kan tjene penger eller produkter fra selskapene som er nevnt i dette innlegget via tilknyttede lenker til produkter tilknyttet innhold i denne artikkelen.

Det ser ut til at jeg glemmer mer og mer hver dag; fra legeavtaler til familiebursdager, til om jeg betalte en regning eller ikke. Informasjonen har ganske enkelt forsvunnet fra mitt sinn.

Takket være fibromyalgi blir jeg ofte utfordret av selv de enkleste oppgavene, og jeg føler at hukommelsen min er så dårlig at jeg ikke kan stole på meg selv til å huske hverdagens ansvar.

Folk legger merke til når jeg ikke kan komme med navnet på sønnens lærer eller huske PIN-koden min i kassa i dagligvarebutikken. Jeg mister litt av meg selv hver dag. Denne personen er jeg nå, vel, hun er det jeg sitter igjen med, og det er umulig å skjule underskuddene hennes.

En gang var jeg veldig organisert med et skarpt og presist minne. Jeg trengte ikke post-its, eller lister eller noen påminnelser. Jeg jobbet som avisredaktør og reporter og glemte ingenting. Jeg kunne fortelle deg historien bak historien komplett med navn, datoer og telefonnummer til de involverte partene. Jeg kjente alle i samfunnet jeg tjente, og hvis jeg tilfeldig støt på noen, kjente jeg navnet deres og hvorfor jeg kjente dem øyeblikkelig.

Så fikk jeg en baby, fibroen min blusset ut, og jeg begynte å oppleve effekten av fibromyalgi på en helt ny måte.

Tåken begynte sakte. Jeg savnet en avtale her og der og glemte noens navn. Jeg legger det ned på tretthet, stress og til og med for å bli eldre. Men tåken utviklet seg. Jeg begynte å glemme hvordan jeg stave ord. Jeg skulle få folk til å hilse på meg som om vi ble veldig kjent og at jeg ikke ante hvem de var. Jeg begynte å være redd for at noe mer skjedde enn øyeblikkelig henger i minnet mitt.

Kli

Legen min forklarte at tåke i hjernen kan oppstå med fibromyalgi, men at den vanligvis er mild og ikke progressiv.

Vel, jeg er her for å si at det ikke virker mildt for meg. Ordet tåke virker så fredelig og ufarlig. Men mens jeg er i det, føler jeg meg fortapt, forvirret og redd.

Livet mitt har endret seg på grunn av fibro-tåke. Jeg må dobbeltsjekke kalenderen min flere ganger hver dag, og jeg er alltid bekymret for hva jeg har oversett, fordi jeg vanligvis har glemt noe.

Fibromyalgi har til og med frarøvet meg evnen til å artikulere tankene mine til tider. Jeg vet hva jeg vil si, men ordene kommer virvlende og vanskelig.

Jeg har hatt skremmende øyeblikk av usikkerhet om hvordan et belte løses opp eller hvordan jeg kan slå på bilens vindusviskere. Jeg har mistet et øyeblikk mens jeg kjørte fordi ingenting virket kjent.

Jeg vet at jeg ikke er alene i disse paniske øyeblikkene når det virker som om jeg har lidd en eller annen form for hukommelsestap.

Den gode nyheten er at denne tåken ikke er tilstede hele tiden, den løfter seg og forvirringen går over, og minnet mitt flommer inn som et varmt friskt pust. Jeg er takknemlig for pusterom fordi det viser meg at hjernen min fremdeles er funksjonell, og at det egentlig bare er fibro-tåken som forårsaker vanskene mine.

Å leve med fibromyalgi er så mye mer enn kampen med tretthet og smerter. Det bringer mange skjulte utfordringer, inkludert hjernetåke og hukommelsesproblemer inn i livene våre.

Snakk med legen din om problemet for å utelukke noe annet, men vet at dette er vanlig, og at du ikke er alene

Les også: Hvordan beskrive “fibro tåke” til noen som ikke forstår det

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.