Åtta tecken på fibromyalgi brukar ignorera människor

AV JULIA NELSON

Fibromyalgi är en vanlig kronisk störning som bland annat kännetecknas av utbredd smärta. Det kan orsaka betydande smärta och trötthet, vilket stör personens förmåga att utföra sina dagliga aktiviteter. Även om orsakerna till fibromyalgi är okända, beräknas det att det drabbar 5 miljoner amerikaner från 18 år eller äldre.

Forskning har visat att fibromyalgipatienter vanligtvis ser flera olika läkare innan de får sin diagnos. De symptom på fibromyalgiofta efterliknade andra hälsoproblem, vilket kan göra det svårt att diagnostisera. Att förstå symtomen kan hjälpa en patient att identifiera sin diagnos förr, så att de kan hitta ett sätt att hantera sin smärta.

Här är åtta tecken på fibromyalgi som du aldrig borde ignorera:

1. Kroppsstyvhet

Majoriteten av patienterna som lider av fibromyalgi upplever kroppsstyvhet. Detta inträffar vanligtvis på morgonen. Den styva känslan liknar dem som lider av artrit. Det kan blekna inom 10-15 minuter, eller så kan det vara det mesta av dagen.

2. Onormal matsmältning

Symtom på fibromyalgi kan inkludera förstoppning, diarré och uppblåsthet. Cirka 40-70% av patienterna som lider av fibromyalgi upplever symtom som liknar irriterande tarmsyndrom, Acid Reflux och GERD.

3. Fasthet, svullnad eller stickningar

Många drabbade av fibromyalgi upplever känsla av stift och nålar. Detta förekommer ofta i armar, fötter, händer och ben – ett tillstånd som kallas parestesi. För vissa patienter kan dessa känslor bara pågå några minuter. För andra patienter kan känslorna vara mycket längre.

4. Head to Toe Pain

Cirka 97% av patienterna som lider av fibromyalgi upplever smärta i hela kroppen. Fibromyalgi smärta beskrivs ofta som “djup, skarp, bankande eller värkande.” Denna typ av smärta är ofta konstant och svarar inte på receptfria smärta mediciner.

5. Fingerspasmer och tåspasmer

Arteriella spasmer i händerna eller tårna är ett ganska vanligt symptom på fibromyalgi. Det kan bero på exponering för kyla eller stress. De områden som påverkas kommer att utveckla en blå eller blek nyans. Arteriella spasmer åtföljs också av smärta.

6. Dålig sömnkvalitet

Fibromyalgi kan göra det svårt för en patient att få sömn av hög kvalitet. Studier har visat ojämn hjärnaktivitet hos fibromyalgipatienter under vila. Denna oregelbundna hjärnaktivitet, tillsammans med smärta eller stelhet, kan orsaka sömn av dålig kvalitet.

7. Fibromyalgi dimma

De som drabbas av fibromyalgi kan uppleva en hjärndimma. Koncentrationsproblem och svårigheter med kortvarigt minne kan vara symtom på fibromyalgi. Allmänna känslor av förvirring, glömska och brist på mental klarhet kan också uppstå.

8. Känslighet för temperatur

Patienter med fibromyalgi har ofta svårt att reglera sin kroppstemperatur. De kan känna extrem värme eller extrem kyla när temperaturen inte har förändrats drastiskt.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.