Is rijden veilig met fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom?

VAN JULIA NELSON

Vraag je je soms af of het veilig voor je is om te rijden? Velen van ons met  fibromyalgie en  chronisch vermoeidheidssyndroom do. Sommige mensen met deze aandoeningen besluiten vanwege hun symptomen te stoppen met autorijden.

Enkele basisvragen om jezelf te stellen zijn:

  • Kan ik me goed genoeg concentreren om te rijden, ondanks pijn, vermoeidheid, cognitieve stoornissen en andere symptomen?
  • Hoe waarschijnlijk is het dat ik tijdens het rijden in slaap val?
  • Welke andere symptomen kunnen mijn rijgedrag beïnvloeden, hoe ernstig zijn ze en kunnen ze worden behandeld?

Een van de grootste oorzaken van bezorgdheid bij het rijden is cognitieve disfunctie, ook bekend als hersenmist of fibromist. Bovendien maken sommige mensen zich zorgen over paniekaanvallen, terwijl sommige problemen hebben met evenwicht en duizeligheid.

Cognitieve disfunctie & rijden

Cognitieve disfunctie is eigenlijk een overkoepelende term voor verschillende symptomen die een negatieve invloed hebben op de manier waarop onze hersenen werken. De specifieke symptomen die onze rijvaardigheid kunnen verminderen, zijn onder meer:

  • directionele desoriëntatie
  • korte geheugenproblemen
  • multitasking problemen
  • verwarring
  • moeite met concentreren

Het is vrij gebruikelijk om iemand met deze ziekten te horen praten over ergens rijden waar ze honderd keer zijn geweest, om plotseling te vergeten waar ze zijn, waar ze naartoe gaan en waarom. Of soms vergeten we een bekende route, raken we verdwaald en kunnen we ons niet oriënteren.

Het is ook gebruikelijk om ook te horen hoe je opeens kleinere dingen onderdrukt, zoals hoe je van rijstrook verandert, hoe je door een moeilijk gebied navigeert of zelfs hoe je de ruitenwissers inschakelt.

Het is al erg genoeg als dit soort dingen gebeuren terwijl je bijvoorbeeld door een winkel loopt. Als het toeslaat terwijl je achter het stuur zit, kan het angstaanjagend zijn.

Deze gebeurtenissen kunnen vaker voorkomen als je wordt afgeleid, dankzij de problemen die we kunnen hebben met multitasking. Passagiers, de telefoon of een favoriet liedje op de radio kunnen je aandacht wegtrekken van het rijden en ervoor zorgen dat je moeite hebt om je te oriënteren.

Paniekaanvallen

Voor degenen onder ons die vatbaar zijn voor  paniekaanvallen, een slechte hersenkraker tijdens het rijden kan zeker genoeg zijn om er een te activeren. Andere factoren kunnen echter ook leiden tot angst, zoals te laat komen, zwaar verkeer raken of de baby huilen op de achterbank.

Wanneer u trilt, duizelig bent, zich niet meer onder controle kunt houden en op adem kunt komen, bent u nauwelijks in staat veilig te rijden. Mensen die tijdens het rijden paniekaanvallen hebben gehad, kunnen bang worden dat het weer zal gebeuren, wat leidt tot een angstreactie die de situatie waarschijnlijker maakt.

Duizeligheid en evenwichtsproblemen

Duizeligheid en evenwichtsverlies zijn veel voorkomende problemen bij ons, vooral degenen met het chronisch vermoeidheidssyndroom. Vaak is het gebonden aan veranderende posities – zoals van zitten of liggen tot staan. Dat is zelden een probleem tijdens het rijden. Andere mensen hebben echter meer regelmatige duizeligheid.

Net als bij cognitieve disfunctie en paniekaanvallen, kan een duizelige spreuk tijdens het rijden eng zijn en je vaardigheden belemmeren. Als u de neiging heeft om flauw te vallen, wordt het belangrijker om te overwegen of autorijden een goed idee voor u is.

Kunt u uw symptomen beheren?

Als deze symptomen of problemen voor u zijn, is het belangrijk om er met uw arts over te praten en de impact die ze op uw leven hebben.

Hij of zij kan u misschien helpen bij het vinden van behandelingen die de symptomen voldoende elimineren of verlichten zodat u veilig kunt rijden.

Als dit niet het geval is, moet u misschien serieus overwegen of u achter het stuur moet zitten. Het is geen gemakkelijke beslissing en betekent mogelijk verlies van vrijheid en onafhankelijkheid.

Misschien wilt u mensen bij u in de buurt meenemen in de beslissing, omdat ze dingen hebben waargenomen waar u zich niet bewust van bent, zoals tijden dat ze met u hebben gereden en zich niet veilig voelden, of u dubieuze beslissingen hebben gezien.

Uiteindelijk is het een beslissing die alleen u kunt nemen, omdat u de enige bent die de aard en ernst van uw symptomen kent, evenals uw transportmogelijkheden als u ophoudt met autorijden.

Zorg ervoor dat u alle beschikbare opties in uw gemeenschap in overweging neemt als het gaat om openbaar vervoer, evenals transportdiensten voor gehandicapten.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.