Die neurowetenskap van fibromialgie: oorsake, diagnose en potensiële behandelings

eur Nicole Gleichmann

Het u al ooit gewonder hoe dit voel om fibromialgie te hê? Vir baie lyk die ervaring so.

U kan eendag goed gaan en die volgende dag wakker skrik van kop tot tone. U brein kan voel asof dit propvol katoen is, waar selfs die oënskynlik triviale aktiwiteit om ‘n gesprek te voer ‘n uitdaging is.


En as u probeer agterkom wat aangaan, sukkel u om met patrone of oorsake vorendag te kom. U besoek u dokter, met die een toets na die ander negatief. Sonder ‘n sigbare oorsprong, kan baie fibromialgie-pasiënte maande of jare sonder diagnose gaan.

In hierdie artikel gaan ons ‘n diepte kyk na fibromialgie: wat dit is, wat dit veroorsaak, en hoe navorsers aanbeveel om verligting te vind.

Wat is fibromialgie?

Fibromialgie  of fibromialgie-sindroom (FMS) is ‘n chroniese afwyking wat gekenmerk word deur pyne en pyne van die hele liggaam en uiterste moegheid gedurende die dag. Simptome kan kom en gaan, en dit vererger dikwels met verloop van tyd. Baie mense met FMS ervaar simptome so erg dat dit hul daaglikse lewens beïnvloed.

Kenners  meen  dat FMS-simptome ontstaan ​​as gevolg van disfunksie van die sentrale senuweestelsel (SSS). Die CNS bestaan ​​uit u brein, rugmurg, senuwees en die chemiese boodskappers wat hulle gebruik om te kommunikeer.

Die CNS is in beheer van hoe ons met die wêreld verband hou. Dit speel ‘n belangrike rol in ons emosionele en fisieke gevoel. Van depressie, angs, vreugde en opgewondenheid, tot pynsensasie en ons slaap-wakker siklus, is die SSS sentraal in elke ervaring wat ons ervaar.

Omdat die SSS betrokke is by oënskynlik eindelose prosesse in ons liggame, kan fibromialgie in almal anders voel en lyk.

Fibromialgie-pyn is anders as normale pyn

Pyn is een van die belangrikste simptome van FMS. Dit kan voel asof jy sonbrand het as jy nie doen nie, of asof jy elke spier in jou liggaam trek. U kan ‘n sensasie van penne en naalde ervaar, of soos skerp elektriese skokke deur u loop.

FMS-pyn word   in twee emmers gekategoriseer . Die eerste is hiperalgesie, wat ‘n verhoogde reaksie op normaalweg pynlike stimuli is. Iemand wat op jou voet trap of ‘n hoofpyn het, kan ‘n uiters moeilike manier wees. Dit is makliker vir vriende en familie van ‘n FMS-pasiënt om hierdie tipe pyn te verstaan.

Die tweede tipe pyn is allodynia, wat die ervaring is van pyn tot gewoonlik pynlose stimuli. Die druk van ‘n bra band of die kwas van die lakens kan lei tot pyn. Dit kan voel asof dit ‘n briesie van ‘n nabygeleë waaier of ‘n verwarmingsventiel is wat jou vel brand. Dit is moeiliker om hierdie tipe pyn te verklaar of te vermy.

Bykomende simptome van fibromialgie

Gevoelens van liggaamlike uitputting en geestelike traagheid pla mense gereeld met FMS. Selfs as u genoeg slaap kry, kan u chronies ontneem word deur die slaap. Vir baie maak die oormatige slaperigheid gedurende die dag dit moeilik om aan die eise van die daaglikse lewe te voldoen.

Die  kognitiewe effekte  van fibromialgie kan net so uitdagend wees soos die pyn en moegheid. FMS-verwante kognitiewe probleme word “fibro-mis” genoem, en hulle kan van pasiënt tot pasiënt anders lyk. Een pasiënt  het vergeetagtigheid, geheueverlies op kort termyn en konsentrasieprobleme gerapporteer.

Ander potensiële simptome van fibromialgie sluit in:

 • Swak kwaliteit slaap
 • Sensoriese prosesseringsprobleme (dink oorgevoeligheid vir geure van parfuum of skoonmaakprodukte of pyn deur harde geluide)
 • Tinteling of gevoelloosheid in die ledemate
 • Styf, seer spiere
 • Hoofpyn en migraine
 • duiseligheid
 • depressie
 • Ongemak in die spysverteringstelsel, soms gediagnoseer as prikkelbare dermsindroom (IBS)

Onthou, fibromialgie-simptome kan dramaties  van persoon tot persoon verskil  . Die erns van die simptoom wissel van ligte tot ernstige, met sommige pasiënte wat aanvalle van intense FMS-simptome ervaar. Die een silwer voering vir pasiënte met fibromialgie is dat hierdie toestand  nie  hul lewensverwagting verkort nie.

Wat veroorsaak fibromialgie?

Die  oorsaak  van fibromialgie bly onbekend, hoewel sekere patrone gevind is.

Vroue het ‘n groter risiko om fibromialgie te ontwikkel as mans. Die meeste mense ontwikkel FMS tussen die ouderdomme van 30 en 50, hoewel sommige mense die begin van fibromialgie tydens adolessente of ouer jare ervaar.

Dit lyk asof daar ‘n genetiese komponent van FMS is, wat beteken dat diegene wie se familielede fibromialgie het, dit meer geneig sal wees om dit self te ontwikkel. Daar is ‘n  agtvoudige  risiko van eerste-graad familie van mense met FMS ook die ontwikkeling van die toestand.

Baie fibromialgie-pasiënte  rapporteer ‘n emosioneel of fisies traumatiese gebeurtenis wat FMS-simptome inisieer. Fisiese beserings, siektes, geboorte en emosioneel moeilike gebeure kan lei tot fibromialgie by vatbare mense.

Navorsing  dui daarop dat slaapstoornisse FMS kan veroorsaak of die simptome daarvan kan vererger. In slaaplaboratoriums het navorsers ontdek dat mense wat met fibromialgie leef, die herstellende slow-wave sleep (SWS) ervaar. Ondersteun die teorie dat slaapabnormaliteite ‘n rol kan speel in FMS-patogenese. Gesonde individue wat snags wakker gemaak is om hierdie verlies aan SWS te herhaal, ervaar FMS-simptome, soos ‘n verhoogde sensitiwiteit vir pyn.   

Hoe word fibromialgie gediagnoseer?

Die diagnose van fibromialgie  is nie eenvoudig nie, aangesien daar geen fibromialgie-toets is nie. Die probleem is dat FMS-simptome nie veroorsaak word deur inflammasie of ander skade wat opgespoor kan word in huidige toetse soos bloedwerk of x-strale nie. Gevolglik sal geen laboratoriumtoets FMS aan die lig bring nie.

Videokrediet: BBC Stories via YouTube


Die eerste stap wat dokters neem, is om alternatiewe toestande uit te sluit. Mense met ander siektes, soos chroniese moegheidsindroom, slaapstoornisse en rumatiese afwykings, toon soortgelyke simptome as mense met fibromialgie.

Sodra u dokter ander siektes as die oorsaak van die hand gewys het, vergelyk hulle u simptome met ‘n fibromialgie-simptome-kontrolelys. Pyn, moegheid en kognitiewe probleme is die drie primêre faktore, maar u dokter kan spesifieke fibromialgie-tenderpunte of ander tekens gebruik tydens die diagnose. U kan gevra word om ‘n kontrolelys, soos hierdie  een, in te vul .

Wat is die moontlike behandelings vir fibromialgie?

Met geen bekende geneesmiddel vir fibromialgie nie, is  behandelings  ontwerp om simptome te teiken en om streshanteringstrategieë te bied. Fibromialgie-behandelings behels ‘n kombinasie van farmaseutiese medisyne, lewenstylbenaderings, fisieke en sielkundige terapieë, en aanvullende behandelings.

medikasie

Farmaseutiese middels is  nie verpligtend  vir die hantering van fibromialgie-simptome nie. In kliniese proewe by mense het medisyne ‘n beperkte effektiwiteit gehad wat soms deur die newe-effekte opgeweeg word. Newe-effekte van medikasie sluit dinge in soos slaperigheid, gewigstoename en dwelmafhanklikheid.

Alhoewel medisyne ‘n beperkte potensiaal het en die risiko’s van beide korttermyn- en langtermyn newe-effekte inhou, gebruik die meeste fibromialgie-pasiënte ten minste twee soorte medisyne.

Die gebruik van  sterk opioïede en NSAID’s (nie-steroïdale anti-inflammatoriese middels) is wydverspreid ondanks ‘n gebrek aan bewyse dat hulle vir FMS-pasiënte werk en gevaarlike nadelige gevolge het. Alhoewel hierdie middels kan help om die pyn wat verband hou met sekere akute en inflammatoriese pyntoestande te verlig, is hierdie tipe pyn anders as wat pasiënte met fibromialgie ervaar.

Sekere antidepressante en antikonvulsiewe middels het potensiaal getoon in  sommige  kliniese proewe met die mens. Selfs die gebruik van hierdie middels word egter nie wêreldwyd aanvaar nie.

Alhoewel daar drie FDA-goedgekeurde medisyne op fibromialgie-voorskrif is in die Verenigde State (pregabalien, duloxetine en milnacipran), is hierdie behandelings deur die Europese Mediese Agentskap geweier weens onvoldoende effektiwiteit in vergelyking met placebo-behandeling.

As u met u dokter werk om vas te stel watter medisyne die beste is, moet u die voordele met die nadelige gevolge daarvan versigtig weeg.

Lewenstyl benaderings

Gereelde oefening, ontspanningstegnieke en behoorlike slaap  kan help om pyn te verlig, ‘n gesonde bui te ondersteun en moegheid te bekamp.

Volgens kliniese studies van mense is ligte tot matige oefening een van die beste maniere om FMS te hanteer. Egter oefening kan uitdagend wees as gevolg van pyn en lae energievlakke. Die raad wat  gereeld gegee word,  is om “laag te begin en stadig te werk.” Begin met lae-intensiteit-oefensessies en bou stadig tot matige intensiteit op. Die  doel  is om 30-60 minute aërobiese oefening twee tot drie keer per week te doen. Daar is ook gevind  dat rek en spierversterking  simptome en lewenskwaliteit verbeter.

Ontspanningsstrategieë kan simptomatiese verbetering en verbeterde gevoelens van welstand bied. ‘N Kliniese ondersoek van ontspanningsterapieë  het  joga
geïdentifiseer as voordelige gevolge vir die korttermyn op sommige sleutel simptome van FMS.
Werk aan slaaphigiëne is ‘n ander strategie wat pasiënte kan help om hul simptome te bestuur, veral chroniese moegheid. Om optimale slaap te bevorder  :

 • Gaan bed toe en word elke dag op dieselfde tyd wakker.
 • Neem ‘n warm bad 30 minute voor die bed om stywe spiere los te maak en geestelike ontspanning aan te moedig.
 • Verminder blootstelling aan lig en geraas met dinge soos ‘n oogmasker of wit geraas.
 • Hou u slaapkamer koel.
 • Beperk blootstelling aan helder lig ‘n uur of langer voor die bed. Dit sluit helder kamerligte en lig van elektroniese toestelle in.
 • Stel ‘n gemaklike slaapplek op met ‘n oulike matras, kussings en dekbed.

Fisiese en sielkundige terapieë

Baie vorme van terapie is voordelig vir die hantering van simptome. Opgeleide terapeute kan pasiënte help met ‘n oefenroetine, ontspanningsstrategieë, hanteringsmeganismes en meer. In wese gee terapeute u die instrumente om betekenisvolle veranderinge in lewenstyl aan te bring terwyl u emosionele welstand ondersteun.

Fisiese terapieë  het belowende resultate vir FMS-pasiënte getoon. Fisioterapeute kan tegnieke aanleer om styfheid en pyn te verlig en mobiliteit en algemene gesondheid te verbeter.

Praatterapie help fibromialgie-pasiënte om die verhouding tussen pyn en welstand te bestuur. Chroniese pyn en moegheid kan lei tot depressie, angs en frustrasie. Op sy beurt kan negatiewe emosionele toestande dit meer uitdagend maak om met pyn te leef. Een vorm van psigoterapie is veral belowend: kognitiewe gedragsterapie  (CBT). Daar is gevind dat CBT beskeie voordele vir fibromialgie-pasiënte in  veelvuldige  kliniese proewe met die mens lewer.

Komplementêre terapieë

Komplementêre behandelings  help sommige mense, maar nie ander nie. Die voordeel van hierdie terapieë is dat dit geneig is om ‘n paar nadelige gevolge te hê terwyl dit moontlik voordele bied. Nietemin is die bewys dat hulle effektief is in kliniese toetse,  beperk . Sommige fibromialgie-pasiënte het baat gevind by:

 • akupunktuur
 • Masseer
 • chiropraktiese
 • Aanvullings, insluitend omega-3-vetsure en aktualiteite soos capsaïcine-room

Ander instrumente om u te help met fibromialgie

Leer om fibromialgie-simptome te bestuur en die lewensgehalte te verbeter, is ‘n voortdurende proses. Dit is ‘n uitdaging om die regte behandelings te vind, veral as u pyn, moegheid en veselmis ervaar, wat dit moeilik maak om veel van alles te doen. Gelukkig is daar programme en groepe beskikbaar om te help.

Die eerste hiervan is  ondersteuningsgroepe  vir mense met FMS. As u ‘n gemeenskap het met mense wat verstaan ​​wat u deurmaak, kan u aanpas by ‘n chroniese siekte. Soms kan u selfs leer oor ‘n belowende nuwe strategie of behandeling wat iemand in die groep probeer wat u ook kan bevoordeel.

Vervolgens is daar klinieke vir pynbestuur en ander programme wat ontwerp is om u te help om die regte behandelings te vind. Hulle gebruik ‘n netwerk van professionele persone, soos arbeidsterapeute, praatterapeute, indiensnemingsadviseurs en pynkonsultante, om die proses om hulp te vergemaklik te vergemaklik. Praat met u dokter of soek aanlyn om programme in u omgewing te vind.

Finale gedagtes

Om met fibromialgie te leef, is uitdagend. Werk saam met u dokters en alternatiewe terapiepraktisyns om behandelings te vind wat u help. Elke persoon is anders, en wat vir een persoon werk, kan vir ‘n ander min tot geen voordeel bied nie. As u agterkom dat u alleen voel of sukkel om u toestand te bestuur, soek dan ‘n plaaslike of aanlyn-ondersteuningsgroep. Dit is ongelooflik voordelig om met ander te praat wat verstaan ​​wat u deurmaak.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.