Fibromyalgie, pre-diabetes en metformine: zou een diabetesmedicijn kunnen helpen bij FM (en ME / CVS?)

door Cort Johnson

Daar staat precies in de titel: ‘ Is insulineresistentie de oorzaak van fibromyalgie? Een voorlopig rapport ‘- het is een voorlopig rapport, maar zeker een interessant rapport.

De auteurs hebben zelfs verklaard dat als de bevindingen worden gevalideerd, ze kunnen leiden tot een “revolutionaire verschuiving” in de manier waarop fibromyalgie en gerelateerde vormen van chronische pijn (waaronder het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME / CVS)) worden behandeld. Ze verklaarden dat de nieuwe aanpak “het potentieel heeft om miljarden dollars aan het gezondheidszorgsysteem te besparen en de afhankelijkheid van veel mensen van opiaten te verminderen”. (Om nog maar te zwijgen over de gezondheid en het welzijn van veel mensen :))

Iemand is enthousiast …

De onderzoeksresultaten komen in feite neer op het onvermogen om een ​​tamelijk veel voorkomende laboratoriumtest correct te interpreteren. De bevindingen suggereren dat fibromyalgie een vorm van pre-diabetes kan zijn die in sommige gevallen kan worden behandeld met direct beschikbare diabetesmedicatie. (Geen wonder dat ze opgewonden zijn.)

De studie

Is insulineresistentie de oorzaak van fibromyalgie? Een voorlopig rapport. Miguel A. Pappolla, Laxmaiah Manchikanti, Clark R. Andersen, Nigel H. Greig, Fawad Ahmed, Xiang Fang, Michael A. Seffinger, Andrea M. Trescot, gepubliceerd: 6 mei 2019, https://doi.org/10.1371 /journal.pone.0216079

insuline

Een kleine studie suggereerde dat metformine – een medicijn dat de weerstand van insuline (hier afgebeeld) vermindert – nuttig kan zijn bij fibromyalgie

Deze kleine, vrij eenvoudige retrospectieve studie analyseerde insulineresistentie (HbA1c-test), het gebruik van metformine – een medicijn dat wordt gebruikt om insulineresistentie (IR) te behandelen, en pijnniveaus bij 23 patiënten die waren doorverwezen naar een pijnkliniek voor wijdverspreide myofasciale pijn (en voldeed aan de criteria voor fibromyalgie).

(Omdat dit een retrospectieve studie was, was er geen gezonde controlegroep. In plaats daarvan gebruikten de onderzoekers twee onafhankelijke gezonde controlepopulaties om normatieve waarden voor de HbA1c-test te verkrijgen.)

Diabetes treedt op wanneer het lichaam koolhydraten (glucose) niet goed kan metaboliseren, wat leidt tot hoge glucosewaarden in het bloed. Insuline, een hormoon, laat glucose de cellen binnendringen en energie produceren. Het helpt ook vetten en eiwitten af ​​te breken voor energie. Als er te weinig insuline aanwezig is of als de insulinereceptoren op de cellen niet reageren, zal glucose zich in uw bloed ophopen, wat problemen veroorzaakt.

Na verloop van tijd kunnen insulineresistentie en de hoge glucosespiegels bij diabetes nare effecten hebben, waaronder problemen met de ogen (retinopathie), nieren (nefropathie) en zenuwen (neuropathie). Die neuropathieproblemen omvatten kleine vezelneuropathie (die wordt gevonden bij fibromyalgie), ME / CVS, GWI, POTS en diabetes.

De auteurs merkten op dat omdat hun kliniek agressief pre-diabetische aandoeningen (HbA1c-waarden van 5,7 of hoger) behandelt, ze gegevens hadden over het gebruik van metformine (tweemaal daags 500 mg). In feite hadden ze nogal wat gegevens omdat veel van de mensen met fibromyalgie in dit monster waren geclassificeerd als pre-diabetes. Ze gebruikten de Numeric Pain Rating Scale (NPRS) om de pijnniveaus te beoordelen telkens wanneer een patiënt de kliniek bezocht.

resultaten

HdA1c

Na aanpassing aan de leeftijd waren de HbA1c-waarden aanzienlijk verhoogd bij de FM-patiënten (groen)

De studie vond zeer significante associaties tussen fibromyalgie en verhoogde HbA1c-testscores ten opzichte van de twee testpopulaties (p <0,0001 en p <0,0002). Dat suggereerde dat, althans in deze groep, de verhoogde HbA1c-bevindingen bij FM reëel waren en dat insulineresistentie of pre-diabetes aanwezig was.

De groep die standaardbehandelingen kreeg, maar geen metformine, verbeterde wel – wat aangeeft dat het pijnprotocol van de kliniek (meestal bestaande uit norepinefrineheropnameremmers (amitriptyline, duloxetine of milnacipran) en / of membraanstabiliserende middelen (gabapentine of pregabaline) hielp.

De patiënten op metformine deden het echter veel beter. In feite loste de metformine de pijn van de helft (8/16) van de FM-patiënten volledig op, en sommige patiënten reageerden alleen op metformine. Bovendien leek de metformine-behandeling na verloop van tijd te blijven hangen.

HbA1c verkeerd interpreteren – Een veelgemaakte fout?

metformine fibromyalgie

Pijnniveaus nemen het meest af wanneer metformine (rood) wordt toegevoegd aan de standaardbehandeling (blauw) en vergeleken met baseline (groen)

Waarom is deze eenvoudige, vrij gebruikelijke test niet eerder gekoppeld aan fibromyalgie? Mogelijk vanwege een fout stellen de auteurs voor dat laboratoria en artsen regelmatig maken: geen rekening houden met de leeftijd bij het beoordelen van HbA1c-niveaus. Ze merkten op dat de HbA1c-waarden bij veel van hun patiënten met FM als normaal zouden worden beschouwd.

HbA1c-niveaus stijgen echter in de loop van de tijd, zelfs bij gezonde mensen. Omdat standaard HbA1c-normen blijkbaar een oudere populatie weerspiegelen, kunnen de hogere waarden die worden gebruikt de mate van pre-diabetes bij jongere patiënten onderschatten. Leeftijdstrategieën van de FM-patiënten van de kliniek gaven aan dat velen van hen daadwerkelijk hoge HbA1c-niveaus hadden. (Dit was niet een bijzonder jonge groep : slechts 3 waren in hun midden-30’s en de meeste waren in hun 40’s en 50’s).

Dat is een vrij belangrijk onderscheid om te missen, gezien het feit dat pre-diabetes een hoger risico inhoudt voor: a) diabetes; b) perifere neuropathieën; c) cardiovasculaire problemen; d) neurologische ziekten, en, om het af te maken; e) sterfte door alle oorzaken …

metformine

Metformine is een eerstelijnsgeneesmiddel voor type II diabetes. Het is al eerder gesuggereerd voor FM, maar vanwege zijn mitochondriale versterkende effecten, niet de invloed ervan op glucose. Talrijke studies suggereren dat mitochondriale problemen bestaan ​​bij FM, en verschillende dierstudies suggereren dat metformine, door de mitochondriale en antioxiderende activiteit te verhogen , pijn kan verminderen. Eén studie suggereert dat FM-patiënten met mitochondriale problemen het goed kunnen doen met metformine. Een Canadese metformine FM-studie is naar verluidt voltooid.

“Patiënten met FM die zich presenteren met lage niveaus van gefosforyleerde AMPK en ontstekingsactivatie in BMC’s, onderworpen aan langdurige behandeling met metformine, verbeterden zowel pijn en FM-geassocieerde symptomen.”  Bullon

Dit zelfde ontstekingsverschijnsel komt trouwens voor bij type 2 diabetes . (Inflammasomen zijn intracellulaire immuuncomplexen die reageren op pathogenen en andere stressoren door ontstekingscytokines te produceren.)

Pre-diabetes, fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom (ME / CVS) (???)

Dit is niet de eerste studie die suggereert dat insulineresistentie aanwezig kan zijn bij FM en / of ME / CVS. Een studie uit 2003 vond hoge percentages fibromyalgie bij diabetes . Hoge percentages insulineresistentie – geassocieerd met cognitieve problemen – werden ook gevonden in een FM-onderzoek uit 2013.

De pre-diabetes-verbinding is misschien niet zo ver weg als men zou vermoeden. Neil McGregor in Australië en Chris Armstrong van de Open Medicine Foundation hebben gespeculeerd dat insulineresistentie aanwezig kan zijn in ME / CVS. Ron Davis heeft gesuggereerd dat, afhankelijk van hoe de wetenschap eindigt, ME / CVS zou kunnen eindigen in het National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases bij de NIH (NIDDK). Als deze onderzoekers gelijk hebben, zal fibromyalgie daar waarschijnlijk eerst komen.

Marco, een patiënt, hield zich bezig met de diabetesvraag in zijn blog Health Rising 2014: “De energiestoornissen: diabetes, ME / CVS en FM – kan diabetes ons iets vertellen over chronisch vermoeidheidssyndroom en fibromyalgie?”

Hij wees erop dat onbehandelde diabetes per definitie “een staat van energietekort” is en dat diabetes een spectrumstoornis is waarvan zes verschillende typen kunnen bestaan. Hij vertelde een aantal intrigerende mogelijke verbanden tussen fibromyalgie, ME / CVS en diabetes:

  • Mensen met type II diabetes lijden ook aan vermoeidheid, vroeg begin van spierpijn, trainingsintolerantie en vertraagd herstel.
  • Vergelijkbare patronen van verminderde zuurstofopname tijdens inspanning zijn  gevonden bij ME / CVS-patiënten  en bij diabetes type II.
  • Lage hartslagvariabiliteit (HRV) (verhoogde activiteit van het sympathische zenuwstelsel) is bij alle drie ziekten gevonden.
  • Verminderde werking van natuurlijke killercellen – een kenmerk van ME / CVS – is gevonden.
  • Cognitief zijn er vergelijkbare kwesties van executief functioneren.
  • Kleine vezelneuropathie wordt gevonden bij FM, ME / CVS, POTS en diabetes.

Bovendien kunnen we nu nog twee mogelijke overeenkomsten toevoegen:

  • Slechte microcirculatie – omdat insuline interageert met arteriolen en precapillaire arteriolen om de bloedstroom naar de weefsels te verhogen, kan insulineresistentie de microcirculatie aantasten, waarvan studies suggereren dat deze kunnen zijn aangetast bij FM en ME / CVS.
  • Slechte vervormbaarheid van rode bloedcellen – insulineresistentie wordt ook geassocieerd met rode vervormbaarheidsproblemen en verhoogde bloedviscositeit (dikte) – beide aanwezig in ME / CVS. Om ervoor te zorgen dat de rode bloedcellen door de kleine capillairen komen en zuurstof aan de weefsels leveren, moeten ze kunnen vervormen. Als ze dat niet kunnen en / of het bloed te dik is, kan onze microcirculatie lijden, wat resulteert in hypoxie (lage zuurstofniveaus), hoge lactaatniveaus (lactaatacidose) en lage energieproductie.

Neil McGregor, een onderzoeker van de Australische metabolomica, rapporteerde dat hoewel zijn gegevens suggereren dat een derde van de ME / CVS-patiënten insulineresistentie heeft, de meeste eigenlijk een vorm van hyperinsulinemie hebben, die verwijst naar een te hoge insulinespiegel. Hoewel hyperinsulinemie vaak wordt gevonden bij type II diabetes, wordt het niet veroorzaakt en wordt het vaker gevonden bij metabool syndroom. Het is duidelijk dat er nog veel te leren valt over de rol die insuline kan spelen bij ME / CVS.

Een FM / Type II diabetes (en de ziekte van Alzheimer)?

Om nog een mogelijke connectie te maken: verschillende onderzoeken hebben diabetes type II in verband gebracht met (ouch) Alzheimer. In feite noemen sommigen de ziekte van Alzheimer ‘Diabetes van de hersenen’ of diabetes type III .

Een paper uit 2017 veronderstelde dat problemen met rode bloedcelmorfologie, vervormbaarheid en functie en hoge percentages oxidatieve stress – die helpen bij het produceren van insulineresistentie in de hersenen – de twee stoornissen met elkaar verbinden. Dat is een interessante trifecta, gezien het feit dat rode bloedcelproblemen en oxidatieve stress al zijn gevonden in ME / CVS en FM, en insulineresistentie mogelijk aan de lijst wordt toegevoegd. (Eén studie suggereert dat de snelheid van dementie enigszins kan worden verhoogd bij FM.)

Intranasale insuline (een spray) om de insulineniveaus in de hersenen op te pompen is een andere mogelijkheid. Onderzoekers ontvingen $ 1,7 miljoen om te zien of intranasale insuline helpt bij cognitieve en andere ‘multi-symptoom’-problemen bij Golfoorlogziekte. Intranasale insuline wordt ook getest bij de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Voorbehoud

Dit was een vrij kleine studie en vooral mensen met ME / CVS hebben de gevaren hiervan leren kennen. Veel grotere studies zijn nodig om te bepalen of hoge niveaus van leeftijdsafhankelijke HbA1c aanwezig zijn in FM (of ME / CVS). Grote placebogecontroleerde, dubbelblinde onderzoeken zijn nodig om de effectiviteit van metformine bij het verminderen van pijn te beoordelen.

Lichamelijke inactiviteit en obesitas – beide aanwezig in FM en ME / CVS – kunnen leiden tot insulineresistentie. (De auteurs hadden wel kunnen beoordelen of BMI het verschil maakte.) Oefening, trouwens, als FM-patiënten het aankunnen, wordt ten zeerste aanbevolen voor IR en kan het verbeteren.

Gevolgtrekking

In een kleine retrospectieve studie vonden onderzoekers van de Universiteit van Texas hoge percentages van leeftijd-gecorrigeerde HbA1c-waarden bij fibromyalgie, wat betekent dat pre-diabetes vaak voorkomt en, als hun steekproefpopulatie de populatie in het algemeen weerspiegelt, mogelijk massaal ondergediagnosticeerd in FM. De auteurs merkten op dat als de HbA1c-waarden bij hun patiënten niet waren aangepast voor hun leeftijd, de meeste van hen normaal zouden zijn geweest.

metformine fibromyalgie

Zou metformine kunnen werken in FM? Het zag er heel goed uit in dit vooronderzoek. Grotere studies zullen ons hopelijk meer vertellen.

Behandeling met metformine – een eerstelijnsgeneesmiddel voor type II diabetes – resulteerde in significante en langdurige pijnverminderingen. De helft van het cohort (n = 16) is naar verluidt volledig hersteld. Omdat metformine ook de productie van mitochondriën en antioxidanten verbetert, kan het op verschillende manieren nuttig zijn.

Diabetes, FM en ME / CVS delen een aantal interessante overeenkomsten, waaronder problemen met energieproductie, kleine vezelneuropathie, vermoeidheid, trainingsintolerantie, cognitieve problemen, misvorming van rode bloedcellen en mogelijk problemen met de microcirculatie.

De resultaten zijn verleidelijk, maar er zijn veel grotere onderzoeken nodig om de incidentie van veranderde HbA1c-waarden, de effecten van metformine op pijn en de rol die lichamelijke inactiviteit en / of obesitas kan spelen in de IR die wordt gevonden in FM, te beoordelen.

Heb je metformine geprobeerd?

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.