Historie om fibromyalgi

Av Adrienne Dellwo

Noen ganger hører du fibromyalgi kalt en “kjeppdiagnose” eller “ny sykdom”, men sannheten er at fibromyalgi er langt fra ny. Det har århundrer med historie, med flere navnendringer og kasserte teorier underveis.

Et gammelt sykehus hvor en sykepleier banderer en kvinnes ben

Selv om det ikke alltid har blitt akseptert av det medisinske samfunnet, og at det fortsatt ikke er universelt, har fibromyalgi kommet langt, og nåværende forskning fortsetter å gi bevis for at det er en veldig ekte fysiologisk sykdom.

Den mest siterte historiske historien om fibromyalgi kommer fra en artikkel fra 2004 av forskerne Fatma Inanici og Muhammad B. Yunus. Denne historien ble samlet sammen fra deres arbeid så vel som ny informasjon fra det siste tiåret.

Tilbake til toppen (1592–

1900)

Tidlig hadde ikke leger separate definisjoner for alle smertetilstander som vi kjenner igjen i dag. Beskrivelser og terminologi begynte å bli bred og gradvis redusert.

I 1592 introduserte den franske legen Guillaume de Baillou begrepet “revmatisme” for å beskrive smerter i muskler og skjelett som ikke stammer fra skade. Dette var et bredt begrep som ville ha inkludert fibromyalgi samt leddgikt og mange andre sykdommer. Etter hvert begynte legene å bruke “muskulær revmatisme” for smertefulle tilstander som, i likhet med fibromyalgi, ikke forårsaket deformitet.

To hundre år senere var definisjonene fremdeles ganske vage. I 1815 bemerket den skotske kirurgen William Balfour imidlertid knuter i bindevevet og teoretiserte at betennelse kunne være bak både knuter og smerter. Han var også den første som beskrev ømme punkter (som senere skulle brukes til å diagnostisere fibromyalgi).

Noen tiår senere brukte den franske legen, Francios Valleix, uttrykket “neuralgi” for å beskrive hva han trodde ble henvist til smerter fra smertefulle punkter som beveget seg langs nervene. Andre teorier om dagen inkluderte hyperaktive nerveender eller problemer med musklene selv.

I 1880 tegnet den amerikanske nevrologen George William Beard begrepene neurasteni og myelasthenia for å beskrive utbredt smerte sammen med tretthet og psykologisk lidelse. Han trodde tilstanden var forårsaket av stress.

1900-1975

Opprettelsen av mer spesifikk terminologi eksploderte virkelig på begynnelsen av 1900-tallet. Ulike navn på fibromyalgi-lignende sykdom inkluderte:

 • Myogeloses
 • Muskelhärdning
 • fibrosit

Fibrose, myntet i 1904 av den britiske nevrologen Sir William Gowers, er den som satt fast. Symptomene nevnt av Gower vil se kjent ut for personer med fibromyalgi:

 • Spontan smerte
 • Følsomhet for trykk
 • trøtthet
 • søvnforstyrrelser
 • Følsomhet for kulde
 • Forverring av symptomer gjennom overforbruk av muskler

Som behandling foreslo han kokaininjeksjoner, siden kokain da ble brukt medisinsk som et aktuell bedøvelsesmiddel.

Medisinsk betyr “fibro” bindevev og “itis” betennelse. Kort tid etter at Gowers navn kom opp, publiserte en annen forsker en studie som så ut til å bekrefte mange av Gowers teorier om inflammatoriske mekanismer i tilstanden. Dette bidro til å sementere begrepet fibrositt i det språklige området. Ironisk nok ble denne andre forskningen senere funnet å være feil.

På 1930-tallet begynte interessen for muskelsmerter som ble henvist til fra ømme / triggerpunkter og diagrammer over disse mønstrene å dukke opp. Lokale anestesiinjeksjoner var fortsatt en anbefalt behandling.

Fibrose var ikke en sjelden diagnose da. Et papir fra 1936 uttalte at fibrose var den vanligste formen for alvorlig kronisk revmatisme. Den sa også at i Storbritannia sto 60 prosent av forsikringssakene for revmatisk sykdom.

Også i den tiden ble konseptet med henvist muskelsmerter påvist gjennom forskning. En studie på smerteveier nevnte dyp smerte og hyperalgesi (økt smerterespons) og kan ha vært den første som antydet at sentralnervesystemet var involvert i tilstanden.

I tillegg refererte et papir om triggerpunkter og refererte smerter til uttrykket “myofascial smertesyndrom” for lokal smerte. Forskere antydet at den utbredte smerten ved fibrose kan komme fra en person som har flere tilfeller av myofascial smertesyndrom.

Den andre verdenskrig bragte et fornyet fokus da legene innså at soldater særlig var sannsynlig å ha fibrose. Fordi de ikke viste noen tegn på betennelse eller fysisk degenerasjon, og symptomene så ut til å være knyttet til stress og depresjon, kalte forskerne det “psykogen revmatisme.” En studie fra 1937 antydet at fibrose var en “kronisk psykoneurotisk tilstand.” og psykologisk.

Fibrose fortsatte å få aksept, selv om legene ikke kunne enes om nøyaktig hva det var. I 1949 dukket et kapittel om tilstanden opp i en vel ansett revmatologisk lærebok kalt   leddgikt og allierte tilstander  . Den leste: “[T] her kan ikke lenger være noen tvil om at det er en slik tilstand.” Den siterte flere mulige årsaker, inkludert:

 • infeksjon
 • Traumatisk eller profesjonell
 • Været Factors
 • Psykologisk lidelse

Beskrivelser var fremdeles vage mesh-mos som vi nå anerkjenner som inkluderer flere veldig forskjellige typer smertetilstander. De involverte generelt tretthet, hodepine og psykologisk lidelse, men dårlig søvn ble ikke nevnt.

Den første beskrivelsen av fibrositt som virkelig ligner det vi kjenner igjen i dag som fibromyalgi kom i 1968. Forsker Eugene F. Trauts avhandling nevnte:

 • Kvinnelig hensyn
 • Generell smerte og stivhet
 • trøtthet
 • hodepine
 • kolit
 • Dårlig søvn
 • Å være “bekymret”
 • Anbudspunkter oppdaget gjennom fysisk undersøkelse
 • En viktig forbindelse mellom kropp og kropp

Sammen med generaliserte smerter kjente han igjen noen regionale som så ut til å være vanlige, inkludert det vi nå kjenner som karpaltunnelsyndrom. Han nevnte “forskjellige nivåer av ryggraden”, som du kanskje kjenner igjen fra moderne diagnostiske kriterier:   smerter i det aksiale skjelettet (bein i hodet, nakken, brystet og ryggraden) og i alle fire kvadranter i kroppen.

Fire år senere holdt imidlertid forskeren Hugh A. Smythe fast ved et kapittel i lærebok om fibrose som hadde en vidtgående innvirkning på fremtidige studier og førte til at han ble kalt “bestefaren til moderne fibromyalgi.” Han antas å være den første som utelukkende beskriver det som en utbredt tilstand og dermed skiller det seg fra myfascial smertesyndrom.

Smythe inkluderte ikke bare dårlig søvn i beskrivelsen, men beskrev hva søvn var for pasientene og ga også upubliserte elektroencefalogrammer (søvnstudie) som viste funksjonssvikt i trinn 3 og 4 søvn. Han forklarte også at ikke-restaurerende søvn, traumer og emosjonell nød kan føre til økte symptomer.

Påfølgende forskning bekreftet søvnforstyrrelser og viste at søvnmangel kan føre til fibromyalgi-lignende symptomer hos friske mennesker.

Smythe deltok da i en studie som bedre definerte anbudspunktene og foreslo at de skulle brukes i diagnosen. Kroniske smerter, forstyrret søvn, morgenstivhet og tretthet er også listet opp som symptomer som kan bidra til å diagnostisere tilstanden.

1976-Present

Mens forskere hadde gjort noen gode fremskritt, hadde de fremdeles ikke avslørt bevis for betennelse, det vil si “itis” i fibrose. Navnet ble deretter endret til fibromyalgi: “fibro” som betyr bindevev, “min” som betyr muskler og “algia” som betyr smerte.

Likevel gjensto mange spørsmål. De primære symptomene var vage og vanlige i befolkningen. Legene hadde fortsatt ingen anelse om hva fibromyalgi var.

Da kom en ledende studie av Muhammed Yunus ut i 1981. Den bekreftet at smerter, tretthet og dårlig søvn var mye mer vanlig hos personer med fibromyalgi enn hos sunne kontrollpersoner; at antall anbud var betydelig høyere; og at flere andre symptomer også var betydelig vanligere. Disse ekstra symptomene inkluderer:

 • Subjektiv hevelse
 • Parestesi (unormale nervøse følelser)
 • Overlappende forhold som irritabelt tarmsyndrom (IBS), spenningshodepine og migrene

Dette dokumentet etablerte nok av en konsistent symptomklynge for å offisielt merke fibromyalgi et syndrom, så vel som de første kriteriene som ble påvist å differensiere dem med fibromyalgi fra andre.

Mye forskning har da bekreftet at disse symptomene og overlappende forhold faktisk er assosiert med fibromyalgi.

Yunus ledet deretter forskning som sementerte ideen om flere overlappende forhold, inkludert primær dysmenoré (smertefull periode) sammen med  IBS  , spenningshodepine og migrene. Han trodde da at den samlende funksjonen var muskelspasmer, men at forslaget senere ville vike for teorien om sentral sensibilisering.

Siden dette tidspunktet har vi fått en enorm mengde forskning publisert og det er gjort fremskritt. Vi har fremdeles ikke alle svarene, men vi har fått en mye bedre forståelse av hva som kan skje i kroppene våre.

Viktige fremskritt inkluderer:

 • 1984: Den første studien som ble publisert som koblet høyere fibromyalgiutbredelse hos de med revmatoid artritt
 • 1985: Den første kontrollerte studien av juvenil fibromyalgi ble publisert
 • 1986: Legemidler som påvirket serotonin og noradrenalin ble først vist å være effektive
 • 1990: American College of Rheumatology etablerer offisielle diagnosekriterier for utbredt smerte og ømhet i minst 11 av 18 spesifikke anbudspunkter, og standardiserer dermed kriterier for inkludering av forskning over hele verden
 • 1991: Fibromyalgi Impact Questionnaire ble utviklet for leger for å evaluere funksjonen
 • 1992: Påvisning av lave veksthormonnivåer
 • 1993: Studier viser sentral sensibilisering og HPA-aksen (stressregulering) avvik
 • 1994: Bekreftelse av forhøyet substans P (smertemelding) i cerebrospinalvæske
 • 1995: Den første amerikanske prevalensstudien viser fibromyalgi hos to prosent av befolkningen
 • 1995: First SPECT (brain imaging) som viser unormale blodstrømningsmønstre i hjernen
 • 1999: Første studie som viser en genetisk komponent for å forklare hvorfor den kjøres i familier
 • 2000: Undersøkelse av bevismyntuttrykk sentralt sensibiliseringssyndrom
 • 2005: American Pain Society slipper de første retningslinjene for behandling av fibromyalgi-smerter
 • 2007: Lyrica (pregabalin) blir den første FDA-godkjente behandlingen i USA (Cymbalta (duloxetin) og Savella (milnacipran) fulgt i henholdsvis 2008 og 2009)
 • 2010: American College of Rheumatology frigir alternative diagnostiske kriterier ved bruk av spørreskjemaer i stedet for anbudspunkter

Forskning har fortsatt å øke disse funnene, samt antyde nye mulige årsaksfaktorer og mekanismer. Noen pågående forskningslinjer inkluderer:

 • Betennelse i fascia:  noen undersøkelser har antydet at den utbredte smerten ved fibromyalgi kan være inflammatorisk, men i den ekstremt tynne kroppen av bindevev kalt fascia
 • Ekstra nerve på blodkar:   en allment publisert studie viser ekstra temperatur og smertefølsomme nerver i sirkulasjonssystemet
 •  Sammenslåing av småfibre-nevropatiske studier viser at noen spesialiserte nerver kan bli skadet
 • Immunsystemabnormalitet:   Noen forskningslinjer viser unormal immunsystemaktivitet som kan indikere kronisk immunsystemaktivering eller autoimmunitet, eller en mulig autoimmun respons på serotonin

Flere forskere jobber også for å etablere undergrupper av fibromyalgi og mener det er nøkkelen til å spikre underliggende mekanismer og beste behandlinger. Flere behandlinger blir alltid undersøkt, og et hovedmål har lenge vært å identifisere og etablere objektive diagnostiske verktøy som for eksempel en blodprøve eller skanning.

Et ord fra Verywell

Mens fibromyalgi fremdeles ikke har funnet generell aksept i det medisinske samfunnet, er det nærmere enn noen gang. Når forskningen fortsetter å vise at den er både ekte og fysiologisk, får denne tilstanden troverdighet. Det hjelper oss å få forståelse, respekt og, viktigst, bedre behandlingsalternativer slik at vi kan gjenvinne fremtiden vår.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.