Nevrovitenskapen til fibromyalgi: Årsaker, diagnose og potensielle behandlinger

av Nicole Gleichmann

Har du noen gang lurt på hvordan det føles å ha fibromyalgi? For mange ser opplevelsen noe slik ut.

Du kan ha det bra en dag og våkne opp den neste i nådeløse smerter fra topp til tå. Hjernen din kan føles som om den er fullpakket med bomull, der selv den tilsynelatende trivielle aktiviteten med å snakke er en utfordring.


Og når du prøver å finne ut hva som foregår, sliter du med å komme med mønstre eller en sak. Du besøker legen din, med den ene testen etter den andre som kommer negativt. Uten synlig opprinnelse kan mange fibromyalgi-pasienter gå måneder eller år uten diagnose.

I denne artikkelen vil vi ta en grundig titt på fibromyalgi: hva det er, hva som forårsaker det, og hvordan forskere anbefaler å finne lettelse.

Hva er fibromyalgi?

Fibromyalgi  eller fibromyalgi syndrom (FMS) er en kronisk lidelse preget av smerter og smerter i hele kroppen og ekstrem tretthet på dagtid. Symptomer kan komme og gå, og forverres ofte over tid. Mange mennesker med FMS opplever symptomer så alvorlige at det forstyrrer deres daglige liv.

Eksperter  mener  at FMS-symptomer skyldes dysfunksjon i sentralnervesystemet (CNS). CNS består av hjernen din, ryggmargen, nervene og de kjemiske budbringere som de bruker for å kommunisere.

CNS er ansvarlig for hvordan vi forholder oss til verden. Det spiller en sentral rolle i hvordan vi føler oss, følelsesmessig og fysisk. Fra depresjon, angst, glede og spenning, til smertefølelse og vår våkne syklus, er sentralnervesystemet sentralt i enhver opplevelse vi har.

Fordi CNS er involvert i tilsynelatende uendelige prosesser i kroppene våre, kan fibromyalgi føles og se annerledes ut i alle.

Fibromyalgiasmerter er i motsetning til normale smerter

Smerter er et av de sentrale symptomene på FMS. Det kan føles som om du har en solbrenthet når du ikke gjør det, eller at du har trukket hver muskel i kroppen din. Du kan oppleve en følelse av pinner og nåler, eller som at skarpe elektriske støt renner gjennom deg.

FMS-smerter er  kategorisert  i to bøtter. Den første er hyperalgesi, som er en økt respons på normalt smertefulle stimuli. Noen som tråkker på foten eller hodepine kan være vanskelig. Det er lettere for en FMS-pasients venner og familie å forstå denne typen smerter.

Den andre typen smerter er allodynia, som er opplevelsen av smerte til normalt smertefri stimuli. Trykket fra en bh-stropp eller børsten i laken kan føre til smerter. En bris fra en nærliggende vifte eller oppvarmingsventil kan føles som om den brenner huden din. Denne typen smerter er vanskeligere å forklare eller unngå.

Ytterligere symptomer på fibromyalgi

Følelser av fysisk utmattelse og mental treghet plager ofte mennesker med FMS. Selv når du får god søvn, kan du føle deg kronisk søvnmangel. For mange gjør den overdreven søvnigheten på dagtid det vanskelig å følge med hverdagens krav.

De  kognitive effektene  av fibromyalgi kan være like utfordrende som smerte og tretthet. FMS-relaterte kognitive vansker kalles “fibro tåke”, og de kan se annerledes ut fra pasient til pasient. En pasient  rapporterte glemsomhet, kortsiktig hukommelsestap og konsentrasjonsproblemer.

Andre potensielle symptomer på fibromyalgi inkluderer:

 • Søvn av dårlig kvalitet
 • Sensoriske prosesseringsproblemer (tenk overfølsomhet for dufter fra parfymer eller rengjøringsprodukter eller smerter fra høye lyder)
 • Prikking eller nummenhet i ekstremitetene
 • Stive, såre muskler
 • Hodepine og migrene
 • Svimmelhet
 • Depresjon
 • Fordøyelses ubehag, noen ganger diagnostisert som irritabelt tarmsyndrom (IBS)

Husk at symptomer på fibromyalgi kan variere  dramatisk  fra en person til en annen. Symptomens alvorlighetsgrad varierer fra mild til alvorlig, med noen pasienter som opplever anfall av intense FMS-symptomer. Den ene sølvforingen for pasienter med fibromyalgi er at denne tilstanden  ikke  forkorter forventet levealder.

Hva forårsaker fibromyalgi?

Den  årsaken  til Fibromyalgi er fortsatt ukjent, men visse mønstre har blitt funnet.

Kvinner har en høyere risiko for å utvikle fibromyalgi enn menn. De fleste mennesker utvikler FMS mellom 30 og 50 år, selv om noen mennesker vil oppleve begynnelsen av fibromyalgi i tenårene eller eldre år.

Det ser ut til å være en genetisk komponent for FMS, noe som betyr at de med familiemedlemmer har fibromyalgi har større sannsynlighet for å utvikle det selv. Det er en  åttedoblet  risiko for at førstegradsfamilier til personer med FMS også utvikler tilstanden.

Mange fibromyalgi pasienter  rapporterer en følelsesmessig eller fysisk traumatisk hendelse som initierer FMS-symptomer. Noen hendelser som kan føre til fibromyalgi hos mottagelige mennesker inkluderer fysiske skader, sykdommer, fødsel og følelsesmessig vanskelige hendelser.

Forskning  antyder at søvnforstyrrelser kan forårsake FMS eller forverre symptomene. I søvnlaboratorier har forskere oppdaget at mennesker som lever med fibromyalgi opplever redusert restorative slow-wave sleep (SWS). Videre støtte teorien om at søvn abnormaliteter kan spille en rolle i FMS patogenese, friske individer som ble våknet om natten på en måte å gjenskape dette tapet av SWS opplevde FMS symptomer, for eksempel en økt følsomhet for smerte.   

Hvordan diagnostiseres fibromyalgi?

Å diagnostisere fibromyalgi  er ikke greit, da det ikke er noen fibromyalgi-test. Vanskeligheten er at FMS-symptomer ikke er forårsaket av betennelse eller andre skader som kan oppdages i aktuelle tester som blodarbeid eller røntgenstråler. Som et resultat vil ingen laboratorietester avsløre FMS.

Videokreditt: BBC Stories via YouTube


Det første skritt tatt av leger er å utelukke alternative forhold. Personer med andre sykdommer, for eksempel kronisk utmattelsessyndrom, søvnforstyrrelser og revmatiske lidelser, har lignende symptomer som personer med fibromyalgi.

Når legen din har avvist andre sykdommer som årsak, vil de sammenligne symptomene dine med en sjekkliste for fibromyalgi symptomer. Smerte, tretthet og kognitive vansker er de tre viktigste faktorene, men legen din kan bruke spesifikke fibromyalgi ømme punkter eller andre tegn i diagnosen. Du kan bli bedt om å fullføre en sjekkliste, slik som denne  ene .

Hva er de potensielle behandlingene for fibromyalgi?

Med ingen kjent kur mot fibromyalgi, er  behandlinger  designet for å målrette symptomer og gi mestringsstrategier. Fibromyalgi-behandlinger innebærer en kombinasjon av farmasøytiske medisiner, livsstilstilnærminger, fysiske og psykologiske terapier og komplementære behandlinger.

medisiner

Farmasøytiske midler er  ikke obligatorisk  for å håndtere symptomer på fibromyalgi. I kliniske studier på mennesker har medisiner hatt begrenset effekt som noen ganger oppveies av bivirkninger. Bivirkninger ved medisinering inkluderer ting som døsighet, vektøkning og medikamentavhengighet.

Selv om medikamenter har et begrenset potensial og medfører risiko for både kortsiktige og langsiktige bivirkninger, bruker de fleste fibromyalgipasienter minst to typer medisiner.

Bruk av  sterke opioider og NSAIDs (ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler) er utbredt til tross for mangel på bevis for at de fungerer for FMS-pasienter og farlige bivirkninger. Selv om disse medisinene kan bidra til å lindre smertene forbundet med visse akutte og inflammatoriske smertetilstander, er denne typen smerter annerledes enn den som oppleves av pasienter med fibromyalgi.

Visse antidepressiva og krampestillende medisiner har vist potensial i  noen  kliniske studier av mennesker. Selv bruk av disse stoffene aksepteres imidlertid ikke over hele verden.

Mens det er tre FDA-godkjente reseptbelagte medisiner med fibromyalgi i USA (pregabalin, duloxetin og milnacipran), ble disse behandlingene avvist av European Medical Agency på grunn av utilstrekkelig effekt sammenlignet med placebo-behandling.

Når du jobber med legen din for å finne ut hva, om noen, medisiner som er riktig for deg, må du huske å veie fordelene nøye med bivirkningene.

Livsstil nærmer seg

Regelmessig trening, avslapningsteknikker og riktig søvn  kan bidra til å lindre smerter, støtte et sunt humør og bekjempe tretthet.

I følge menneskelige kliniske studier er mild til moderat trening en av de beste måtene å takle FMS på. Imidlertid kan trening være utfordrende på grunn av smerter og lave energinivå. Råd som  ofte blir gitt  er å “starte lavt og gå sakte.” Begynn med treningsøkter med lav intensitet og bygg sakte opp til moderat intensitet. Det  målet  er å gjøre en 30-60 minutter med aerobic trening to til tre ganger per uke. Det har også blitt funnet at strekk og muskelstyrking   forbedrer symptomer og livskvalitet.

Avslapningsstrategier kan tilby symptomatisk forbedring og forbedrede følelser av velvære. En klinisk studie av avslapningsterapier  identifiserte  yoga som kortvarig gunstig effekt på noen viktige symptomer på FMS.

Å jobbe med søvnhygiene er en annen strategi som kan hjelpe pasienter med å håndtere symptomene sine, spesielt kronisk tretthet. For å fremme  optimal søvn :

 • Gå til sengs og våknet til samme tid hver dag.
 • Ta et varmt bad 30 minutter før sengetid for å løsne stive muskler og oppmuntre til mental avslapning.
 • Reduser lys- og støyeksponering ved hjelp av ting som en øyemaske eller hvit støy.
 • Hold soverommet ditt kjølig.
 • Begrens eksponeringen for sterkt lys en time eller mer før sengetid. Dette inkluderer lyse romlys og lys fra elektroniske enheter.
 • Sett opp en komfortabel soveplass med en fin madrass, puter og dyne.

Fysiske og psykologiske terapier

Mange behandlingsformer er gunstige for å håndtere symptomer. Utdannede terapeuter kan hjelpe pasienter med å komme på en treningsrutine, avslapningsstrategier, mestringsmekanismer og mer. I hovedsak gir terapeuter deg verktøyene til å gjøre meningsfulle livsstilsendringer mens de støtter din emosjonelle velvære.

Fysioterapier  har vist lovende resultater for FMS-pasienter. Fysioterapeuter kan lære deg teknikker for å lindre stivhet og smerte og forbedre mobilitet og generell helse.

Samtaleterapi hjelper fibromyalgi-pasienter med å administrere forholdet mellom smerte og velvære. Kronisk smerte og tretthet kan føre til følelser av depresjon, angst og frustrasjon. På sin side kan negative følelsesmessige tilstander gjøre det mer utfordrende å leve med smerter. En form for psykoterapi er spesielt lovende: kognitiv atferdsterapi  (CBT). CBT har vist seg å gi beskjedne fordeler for fibromyalgi-pasienter i  flere  humane kliniske studier.

Komplementærbehandlinger

Komplementærbehandling  ser ut til å hjelpe noen mennesker, men ikke andre. Ulempen med disse behandlingene er at de har en tendens til å bære få bivirkninger mens de tilbyr potensielle fordeler. Ikke desto mindre er bevis på deres effektivitet i kliniske studier  begrenset . Noen fibromyalgi-pasienter har hatt godt av:

 • Akupunktur
 • Massasje
 • kiropraktikk
 • Tilskudd, inkludert omega-3-fettsyrer og lokaliteter som capsaicin krem

Andre verktøy som hjelper deg å leve med fibromyalgi

Å lære å håndtere fibromyalgi-symptomer og forbedre livskvaliteten er en pågående prosess. Det er utfordrende å finne de riktige behandlingene, spesielt når du opplever smerter, tretthet og fibro-tåke som gjør det vanskelig å gjøre mye av noe. Heldigvis er det programmer og grupper tilgjengelig for å hjelpe.

Den første av disse er  støttegrupper  for personer med FMS. Å ha et samfunn med mennesker som forstår hva du går gjennom, kan hjelpe deg med å tilpasse deg å leve med en kronisk sykdom. Noen ganger kan du til og med lære om en lovende ny strategi eller behandling som noen i gruppen prøver som kan komme deg også.

Deretter er det smertehåndteringsklinikker og andre programmer designet for å hjelpe deg med å finne de riktige behandlingene. De bruker et nettverk av fagpersoner, som ergoterapeuter, samtaleterapeuter, ansettelsesrådgivere og smertekonsulenter, for å gjøre prosessen med å finne hjelp enklere. Snakk med legen din, eller søk på nettet for å finne programmer i nærheten.

Siste tanker

Det er utfordrende å leve med fibromyalgi. Arbeid med legene dine og behandlere med alternativ terapi for å finne behandlinger som hjelper deg. Hver person er forskjellig, og det som fungerer for en person kan gi liten eller ingen fordel for en annen. Hvis du finner ut at du føler deg alene eller sliter med å håndtere tilstanden din, kan du se etter en lokal eller online støttegruppe. Det kan være utrolig gunstig å snakke med andre som forstår hva du går gjennom.

Advertisement
Advertisement
⬇⬇Suscríbete al canal de Youtube⬇⬇ ➡Para aquellos que no entienden la fibromialgia

Leave a Reply

Your email address will not be published.