Lady Gaga opent in Vogue Interview over worstelen met fibromyalgie en PTSS

VAN JULIA NELSON

Bijna precies een jaar geleden,  Lady Gaga ging naar Twitter om te vertellen dat bij haar de diagnose fibromyalgie was  gesteld, wat chronische pijn veroorzaakte en uiteindelijk leidde tot het uitstellen van verschillende van haar Europese tourdata in de herfst van 2017. In haar cover-interview voor het  Vogue- nummer van oktober 2018 , opende de popster verder over haar gezondheid en over de misvattingen die onvermijdelijk volgen op diagnoses van fibromyalgie en andere chronische ziekten.

“Ik raak zo geïrriteerd bij mensen die niet geloven dat fibromyalgie echt is. Voor mij, en ik denk voor vele anderen, is het echt een cycloon van angst, depressie, PTSS, trauma en paniekstoornis, die allemaal het zenuwstelsel in overdrive brengt, en dan heb je zenuwpijn als resultaat, “zei ze . “Mensen moeten meer medelevend zijn. Chronische pijn is geen grap. En het wordt elke dag wakker zonder te weten hoe je je zult voelen. “

Gaga, die gelooft dat haar fibromyalgie werd veroorzaakt door  seksueel misbruik toen ze 19 was en verslechterde door de fysieke en emotionele druk van roem en touren, zei dat haar gezondheid momenteel aan een opleving is. “Het wordt elke dag beter, want nu heb ik fantastische artsen die voor me zorgen en me show-ready maken,” zei ze.

Vernon Williams, een sportneuroloog en directeur van het Kerlan-Jobe Center for Sports Neurology and Pain Medicine in de Kerlan-Jobe orthopedische kliniek in Los Angeles,  vertelde eerder aan  Self dat hoewel de exacte oorzaak van fibromyalgie nog steeds onbekend is, het inderdaad kan worden veroorzaakt door psychologisch of fysiek trauma. En hoewel artsen nog geen definitieve remedie voor de ziekte moeten ontdekken, zei Williams dat de bijbehorende chronische pijn vaak aanzienlijk kan worden verminderd met behulp van behandelingen zoals orale medicatie (inclusief antidepressiva, pijnstillers of anti-epilepsiegeneesmiddelen), cognitieve gedragstherapie , fysiotherapie, lichaamsbeweging en een ontstekingsremmend dieet.

Hoewel ze succes heeft gevonden bij het onder controle krijgen van haar chronische pijn, vertelde Gaga aan  Vogue  dat de  posttraumatische stressstoornis ze is ervaren sinds de seksuele aanval aan de gang is. De  A Star Is Born-  acteur zei: “Het heeft jaren geduurd” voordat ze het had over de aanval en vervolgens over de PTSS. “Het was bijna alsof ik het uit mijn hersenen probeerde te wissen. En toen het eindelijk uitkwam, was het als een groot, lelijk monster. En je moet het monster onder ogen zien om te genezen, ‘zei ze.

Ze ging verder en zei: “Voor mij, met mijn geestelijke gezondheidsproblemen, was de helft van het gevecht in het begin, alsof ik tegen de wereld loog omdat ik zoveel pijn voelde maar niemand wist het. Dus daarom kwam ik naar buiten en zei dat ik PTSS heb, omdat ik me niet wil verbergen – net zomin als ik al moet. ‘

De 32-jarige beschreef vervolgens hoe haar PTSS-symptomen zich manifesteren. “Ik voel me verbluft. Of achterlijk. Ken je dat gevoel als je in een achtbaan zit en op het punt staat de echt steile helling af te dalen? Die angst en de druppel in je buik? Mijn middenrif loopt vast. Dan heb ik moeite met ademen en raakt mijn hele lichaam in een kramp. En ik begin te huilen. Zo voelt het elke dag voor slachtoffers van trauma’s, en het is … ellendig, ‘zei ze. “Ik zeg altijd dat trauma hersenen heeft. En het werkt door in alles wat je doet. “

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.