Acht tekenen van fibromyalgie Meestal negeren mensen

VAN JULIA NELSON

Fibromyalgie is een veel voorkomende chronische aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide pijn, naast andere symptomen. Het kan aanzienlijke pijn en vermoeidheid veroorzaken, waardoor het vermogen van een persoon om zijn dagelijkse activiteiten uit te voeren wordt verstoord. Hoewel de oorzaken van fibromyalgie onbekend zijn, wordt geschat dat het 5 miljoen Amerikanen van 18 jaar of ouder treft.

Onderzoek heeft aangetoond dat fibromyalgie-patiënten meestal verschillende artsen zien voordat ze hun diagnose krijgen. De symptomen van fibromyalgie nabootsen vaak andere gezondheidsproblemen, waardoor het moeilijk kan zijn om een ​​diagnose te stellen. Inzicht in de symptomen kan een patiënt helpen zijn diagnose sneller te identificeren, zodat hij een manier kan vinden om zijn pijn te beheersen.

Hier zijn acht tekenen van fibromyalgie die u nooit mag negeren:

1. Lichaamsstijfheid

De meerderheid van de patiënten die lijden aan fibromyalgie, ondervindt lichaamsstijfheid. Dit gebeurt meestal ‘s morgens. Het stijve gevoel is vergelijkbaar met mensen die aan artritis lijden. Het kan binnen 10-15 minuten vervagen, of het kan het grootste deel van de dag duren.

2. Abnormale spijsvertering

Symptomen van fibromyalgie kunnen constipatie, diarree en een opgeblazen gevoel zijn. Ongeveer 40-70% van de patiënten die lijden aan fibromyalgie ervaren symptomen die vergelijkbaar zijn met het prikkelbare darm syndroom, zure reflux en GERD.

3. Gevoelloosheid, zwelling of tintelingen

Veel mensen met fibromyalgie ervaren een gevoel van spelden en naalden. Dit gebeurt vaak in de armen, voeten, handen en benen – een aandoening die paresthesie wordt genoemd. Voor sommige patiënten kunnen deze sensaties slechts enkele minuten duren. Voor andere patiënten kunnen de sensaties veel langer duren.

4. Hoofd tot teen pijn

Ongeveer 97% van de patiënten die lijden aan fibromyalgie ervaren pijn over het hele lichaam. Fibromyalgie-pijn wordt vaak beschreven als “diep, scherp, kloppend of pijnlijk.” Dit soort pijn is vaak constant en reageert niet op vrij verkrijgbare pijnstillers.

5. Vinger spasmen en teen spasmen

Arteriële spasmen van de handen of tenen is een vrij veel voorkomend symptoom van fibromyalgie. Het kan het gevolg zijn van blootstelling aan kou of stress. De getroffen gebieden ontwikkelen een blauwe of bleke tint. Arteriële spasmen gaan ook gepaard met pijn.

6. Slechte slaapkwaliteit

Fibromyalgie kan het voor een patiënt moeilijk maken om kwaliteitsslaap te krijgen. Studies hebben onregelmatige hersenactiviteit aangetoond bij fibromyalgie-patiënten tijdens rust. Deze onregelmatige hersenactiviteit, samen met pijn of stijfheid, kan slaap van slechte kwaliteit veroorzaken.

7. Fibromyalgie-mist

Fibromyalgie-patiënten kunnen een hersenmist ervaren. Problemen met concentreren en moeite met kortetermijngeheugen kunnen symptomen zijn van fibromyalgie. Algemene gevoelens van verwarring, vergeetachtigheid en gebrek aan mentale helderheid kunnen ook optreden.

8. Gevoeligheid voor temperatuur

Patiënten met fibromyalgie hebben vaak een moeilijke tijd om hun lichaamstemperatuur te regelen. Ze kunnen extreme hitte of extreme koude voelen wanneer de temperatuur niet drastisch is veranderd.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.