Hvordan fortelle om det er fibromyalgi eller multippel sklerose

AV JULIA NELSON

Av Tiffany Vance-Huffman,

Det er så mye mysterium i verden av fibromyalgi, i stor grad fordi det effekteralle annerledes. En annen grunn til mysteriet skyldes likheten i fibrosymptomer sammenlignet med andre sykdommer og syndromer. Fibromyalgi blir noen ganger feildiagnostisert som et annet problem og omvendt. Dette er fordi mylderet av symptomer assosiert med fibroer vanligvis funnetiandre sykdommer som multippel sklerose, også kjent som MS. Så hvordan kan du si om det er fibromyalgi eller multippel sklerose?

HVA Nøyaktig er MS?

The  National MS Society definerer det som følger: “Multippel sklerose (MS) involverer en immunmediert prosess der en unormal respons av kroppens immunforsvar er rettet mot sentralnervesystemet (CNS), som består av hjernen, ryggmargen og optikken. nerver.” Hvis du eller en kjær lever med fibromyalgi, kan du absolutt få øye på noen kjente brumford og uttrykk, ikke sant? Spesielt “immunsystem”, “unormal respons” og “sentralnervesystem.” Faktisk blir likhetene i symptomer ganske slående når du gjennomgår en sammenligning side om side. Legg merke til at de fleste, ikke alle, fibromyalgi-symptomene overlapper hverandre med MS-symptomer, noe som gjør det vanskelig å skille om det er fibromyalgi eller multippel sklerose:

MS SYMTPOMSFIBROMYALGIA-symptomer
UtmattelseTretthet / utmattelse
Nummenhet eller prikkingNummenhet og / eller prikking
SvakhetMuskel svakhet
Svimmelhet og svimmelhetSvimmelhet
SmerteSmerte
Følelsesmessige endringerAngst
Vandring (gang) vanskeligheterNedsatt koordinering
Spastisitet (dvs. muskelstivhet og spasmer)Muskulær verkende, bankende og rykende
VisjonsproblemerVisjonsproblemer
BlæreproblemerBlæreproblemer
TarmproblemerIrritabel tarm-syndrom
Kognitive endringerKognitive problemer
DepresjonDepresjon
tremorRestless Leg Syndrome
HodepineHodepine / Migrene
Svelgende problemerTørre øyne og munn
kløeKløe og / eller brenning
Seksuelle problemerSøvnløshet / dårlig søvn
TaleproblemerRinger i ørene
PusteproblemerNevrologiske symptomer
beslagHudfølsomhet og utslett
Hørselstap

Det er tydelig å se mange likheter i symptomer mellom fibromyalgi og multippel sklerose, inkludert klare  nevrologiske forbindelser assosiert med smerter, nummenhet og prikking. Eksperter  forklarer imidlertid at i motsetning til MS, vises ikke fibromyalgi som hjerneskader på en MR-undersøkelse. Mens begge tilstandene ikke har noen kjent kilde, er MS dessuten utpreget kategorisert som en autoimmun sykdom, men fibromyalgi er det ikke. Så det er en måte å finne ut om det er fibromyalgi eller multippel sklerose.

En sentral forskjell i MS er at pasienten faktisk tilfører langvarig nerveskade som fører til fysiske og kognitive svikt. Faktisk er noen typer MS progressive. Primær progressiv MS (PPMS), for eksempel, “er preget av forverret nevrologisk funksjon (ansamling av funksjonshemming) fra symptomdebut, uten tidlige tilbakefall eller remisjoner.” Mens fibromyalgi derimot ofte feilaktig anses som en leddgikt, forårsaker den faktisk ikke skader på ledd, muskler eller vev.

BARE HVA ER FIBROMYALGIA?

Fibromyalgi er først og fremst preget av kroniske og utbredte smerter. Et nært sekund erødeleggendeutmattelse. Men som du ser av diagrammet over, er symptomene ganske brede. Problemet som mange pasienter støter på, er at fibromyalgi ligner så mange andre tilstander at det vanligvis er vanskelig å spikre en diagnose. Noen leger er imidlertid  mer tilbøyelige å få øye på det enn andre.

HVORDAN EVALUERES MS OG FIBROMYALGIA?

Den  University of Maryland Medical Center forklarer at en fibromyalgidiagnose består av en detaljert muskelundersøkelse som inkluderer kontroll av ømhet på bestemte steder i kroppen. Vurdering av alvorlighetsgraden av spesifikke symptomer er en annen sentral del av eksamen. Symptomene må være til stede i minst tre måneder. De legger til at det ikke er noen blod-, urin- eller laboratorietester som kan gi en avgjørende diagnose av fibromyalgi. Imidlertid betyr fibrodiagnose også at ingen andre lidelser eller tilstander kan forklare symptomene.

Diagnostisering av MSer imidlertid ganske annerledes fordi det gir flere flere nevrologiske symptomer enn fibromyalgi. Dermed har eksamener en tendens til å fokusere på hjerne- og nervefunksjon, inkludert en MR-hjerne og noen ganger en ryggmarg. Selv om MS også kan være vanskelig å diagnostisere, er det ofte lettere enn fibromyalgi. Dette er fordi evalueringen krever søk etter lesjoner eller skadede områder i sentralnervesystemet.

HVORDAN KAN jeg fortelle om det er FIBROMYALGIA ELLER MULTIPLE SCLEROSIS?

Det er sant at likhetene mellom multippel sklerose og fibromyalgi er påfallende. Men gitt den nevrologiske skaden forårsaket av MS, er det en tilstand som er litt lettere å målrette enn fibromyalgi. Pasienter med MS blir vanligvis behandlet av en nevrolog. Men det er mange fibro pasienter. Som sådan har en nevrolog sannsynligvis et skarpt blikk på å skille mellom de to. Bare tester kan fortelle. Ble du feildiagnostisert? Hvordan påvirket det deg? Fortell historien din, vær så snill!

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.