Coronavirus i Norge: Siste nytt om COVID-19-utbruddet

David Nikel –

OPPDATERT 15. MAR: Antallet positive COVID-19-tester i Norge tilsvarer mer enn 1200 og tre personer er nå omkommet. Statsministeren har kunngjort drastiske tiltak som påvirker hver eneste person som bor i eller besøker Norge. Her er hva du trenger å vite om utbruddet.

Jeg vet at mange i Norge vil være opptatt av de siste nyheter om koronavirus, sammen med folk som planlegger en tur. Så her er alt du trenger å vite om spredningen av viruset, COVID-19-utbruddet, og hvordan Norge reagerer.

Jeg vil gjøre mitt beste for å holde denne siden oppdatert i dagene og ukene som kommer, men sjekk de forskjellige linkene for den nyeste informasjonen.

Innholdsfortegnelse

  • Den siste situasjonen i Norge
  • Reis alvorlig forstyrret, grensene i det vesentlige lukket
  • Oslo Børs slo dårlig
  • Coronavirus i Norge: Historien så langt
  • Hva gjør norske myndigheter?
  • Hva du skal gjøre hvis du opplever symptomer
  • Hvor ellers blir påvirket?
  • Hva er koronavirus?

Den siste situasjonen i Norge

Det er 1 231 positive tilfeller i Norge i skrivende stund, med tre personer som nå er bekreftet døde. Imidlertid sier helsemyndighetene at det sanne antallet sannsynligvis vil være høyere. Det er fordi alle som er underlagt karantene hjemme ikke blir testet med mindre de viser alvorlige symptomer. Dette for å prioritere mennesker som trenger akutt omsorg.

Forrige ukes raske sakstilgang førte helsemyndighetene og den norske regjeringen til å ta dramatiske tiltak.

En illustrasjon av koronaviruset
det nåværende utbruddet av koronavirussykdom (COVID-19) ble først rapportert fra Wuhan, Kina, 31. desember 2019.

Hele historien er her , men kort sagt: Norge er alt annet enn stengt i to uker . Fram til torsdag 26. mars skal alle skoler og universiteter stenge, barer og de fleste restauranter vil ikke ha åpning, mange bedrifter vil bli tvunget til å lukke dørene, og alle som har reist til utlandet står overfor en obligatorisk 14-dagers hjemmekarantän.

Planlegger du å besøke Norge? Les dette først , og bla deretter nedover denne siden for mer informasjon.

Det er 37 personer innlagt på sykehus rundt om i landet. Alle Norges fylker har registrert minst 9 positive tilfeller, med flest i Viken-land (318), fulgt av Oslo (281), Rogaland (152), og Vestland (116). Så langt har Nordland (9), Møre og Romsdal (20) og Troms og Finnmark (19) hittil de minst registrerte positive tilfellene.

Reis alvorlig forstyrret, grensene i det vesentlige lukket

Flyreiser i Norge og over hele Europa blir forstyrret, ettersom etterspørselen synker flyruter avbrutt av de fleste større flyselskaper . SAS kansellerte 2.000 flyreiser i mars, mens Norwegian har kunngjort 3.000 kanselleringer mellom midten av mars og midten av juni. Norwegian har siden kunngjort enda flere kanselleringer, og søker nå en regjeringsutdeling for å holde seg i virksomhet.

Norwegian Max-fly som flyr til Norge
Norwegian har kunngjort 3000 kanselleringer i løpet av 2. kvartal 2020.

De dramatiske tiltakene som ble kunngjort av den norske regjeringen for noen dager siden, sammen med Trumps reiseforbud og andre land inkludert Danmark som stenger sine grenser , har ført til at utenlandske statsborgere er blitt avvist ved den norske grensen. Rådene er enkle: med mindre du er statsborger eller fast bosatt i Norge, ikke reise hit .

Fra kl 08.00 mandag 16. mars stenger Norge i hovedsak lufthavnene for utenlandske statsborgere som ikke er bosatt i Norge. Alle som ankommer på en flytur eller med skip som ikke har rett til å bo i Norge, vil bli avvist. Utenlandske statsborgere vil imidlertid fortsatt få forlate Norge, og bør gjøre det så snart som mulig.

Dette er nå enda mer relevant råd etter dagens kunngjøring fra statsminister Erna Solberg. Fra klokken 08.00 mandag 16. mars vil alle norske flyplasser og havnehavn nær alle bortsett fra norske statsborgere og fastboende som kommer hjem til Norge. Les hele historien her .

Utenlandske borgere som allerede er i Norge blir også påvirket. Mange passasjerer på cruiseskip inkludert kystfergen Hurtigruten har sittet fast om bord, da havner nekter å la dem komme fra skipet .

Oslo Børs slo dårlig

Etter en helg der oljeprisen sank, føler store norske selskaper nå varmen. Forrige uke falt hovedindeksen på Oslo Børs med 12% ved åpningen mandag morgen.

Aksjer i Equinor, Aker BP og Norwegian Air falt alle kraftig. Indeksen gjorde en delvis oppgang i løpet av de følgende timene, men var fortsatt nede på rundt 8% på slutten av mandag. Det var den verste enkeltdagen siden finanskrisen i 2008.

OPEC klarte ikke å gjøre en avtale om å kutte oljeproduksjonen på fredag, noe som førte til et kraftig fall i oljeprisene over hele verden. En Nordea-markedsanalytiker beskrev markedet for NRK  som “fullstendig kaos.”

Coronavirus laboratorietest
Pasienter blir testet for koronaviruset i hele Norge

Coronavirus i Norge: Historien så langt

Den første coronavirus-saken i Norge ble registrert i en bosatt i Tromsø 26. februar. Personen hadde nylig kommet tilbake fra Kina. De var ikke alvorlig syke og ble plassert under karantene hjemme.

Mange av de tidlige sakene ble registrert i Osloregionen. Dette inkluderte seks ansatte ved Oslos Ullevaal sykehus, slik Aftenposten avslørte . Den første ansatte på sykehusets øyeavdeling hadde nylig kommet tilbake fra Nord-Italia.

I de første dagene av utbruddet i Norge ble flertallet av de som har testet positive smittet i utlandet eller er nære kontakter med noen som var det. Imidlertid er det nå rapportert om mange tilfeller som ikke kan spores til en kjent smittekilde, i utlandet eller hjemme.

Den økende andelen infeksjoner som er påført i Norge, er sannsynliggjort av det faktum at de fleste av de smittede ikke er alvorlig syke. En talsperson for Institute for Public Health bekreftet at personer som bare lider av milde symptomer kan hjelpe viruset med å spre seg ubemerket.

Låsemeldingen kommer etter at mange hendelser allerede hadde blitt kansellert. Dette inkluderer det berømte  Birkebeinerrennet skimaraton , en del av Birken Ski Festival som ble avlyst tidligere denne uken bare dager før åpningsrennet.

Helsevesen for besøkende til Norge

Hva gjør norske myndigheter?

Tidligere  sa Helsedirektoratet at det var planer som skulle dekke et scenario der opptil 25% av Norges befolkning ble smittet.

I dette scenariet må annen sykehusbehandling utsettes for å muliggjøre hundretusener av ekstra pasienter som kan behandles. Direktøren understreker at dette er en “hvis” -situasjon, og at det nå er effektive tiltak for å unngå å komme i en slik situasjon.

Med antall tilfeller som økte raskt, innførte regjeringen akuttiltak for å prøve å dempe spredningen av viruset. Alle utdanningsinstitusjoner er stengt, sammen med mange arbeidsplasser, mange butikker, barer, restauranter, puber og andre offentlige tjenester. Supermarkeder og apotek forblir åpne.

De fleste norske selskaper har nå implementert hjemmekontorordninger der det er praktisk. Reise- og gjestfrihetsnæringene føler imidlertid varmen. De fleste puber, barer og restauranter er stengt, og tvinger eierne sine til å permittere personalet.

Hva du skal gjøre hvis du opplever symptomer

I Norge : Ikke ring 113. I første omgang kan du ringe en helseopplysningslinje på 815 55 015. Hvis du tror du er smittet, kan du ringe fastlegen din. Ikke besøk legekontoret personlig. Bare hvis du ikke kan kontakte fastlegen din, kan du ringe legevakten på 116 117.

Verdens helseorganisasjon ( WHO ) råder de som føler seg syke og som nylig har kommet tilbake fra – eller kommer i kontakt med noen som har kommet tilbake fra – en tur til et av høyrisikosområdene for å unngå å gå til legen eller sykehuset. Du bør i stedet informere helsemyndighetene om telefon og karantene selv hjemme.

Helsevesenet reiser

WHOs Dr. Margaret Harris sa til NRK at de fleste pasienter ikke blir alvorlig syke, men det er mulig å overføre viruset til andre som kan bli alvorlig syke:

“Folk trenger å holde seg i ro. Ikke la folk bevege seg rundt. Håndhygiene er veldig viktig. Det høres så enkelt ut, men det er ikke så lett å sørge for at du vasker hendene ofte nok. Ikke klør i øynene eller nesen. Dekk til munnen og nesen hvis du hoster. ”

Hvor ellers blir påvirket?

Det nye viruset ble først oppdaget i Wuhan, Kina i desember. I følge tall fra Verdens helseorganisasjon er det hittil oppdaget opptil 80.200 tilfeller og 2.700 dødsfall, det store flertallet i Kina.

Italia har vært det hardest rammede landet i Europa, spesielt i den nordlige delen av landet. Men viruset har begynt å spre seg over hele Europa de siste dagene, med tilfeller som er registrert i Hellas, Østerrike, Sveits, Kroatia og Storbritannia. Nå har den spredd seg til Norden, inkludert Danmark, Sverige og Norge.

Hva er koronavirus?

Ifølge WHO er coronaviruses (CoV) en stor familie av virus som forårsaker sykdom fra forkjølelse til mer alvorlige sykdommer som Midt-Østen respirasjonssyndrom (MERS-CoV) og alvorlig akutt respirasjonssyndrom (SARS-CoV).

Coronavirus overføres mellom dyr og mennesker, og det er flere kjente typer som ennå ikke har smittet mennesker. Det nåværende utbruddet gjelder COVID-19.

Vanlige tegn på infeksjon inkluderer luftveissymptomer, feber, hoste, kortpustethet og pustevansker. I mer alvorlige tilfeller kan infeksjon forårsake lungebetennelse, alvorlig akutt luftveissyndrom, nyresvikt og til og med død.

Standard forholdsregler fra WHO inkluderer regelmessig håndvask, dekker munnen og nesen når du hoster og nyser, og steker alt kjøtt og egg grundig. Unngå nærkontakt med alle som viser symptomer på luftveissykdom som hoste og nysing.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.