Fibromyalgie Overgevoeligheid kan het gevolg zijn van overgevoelige hersennetwerken

Origineel verhaal van Haley Otman voor de Universiteit van Michigan

Een nieuwe studie toont aan dat patiënten met fibromyalgie hersennetwerken hebben die zijn voorbereid op snelle, globale reacties op kleine veranderingen. Deze abnormale overgevoeligheid, explosieve synchronisatie (ES) genoemd, is te zien in andere netwerkverschijnselen in de natuur.Onderzoekers van de University of Michigan en de Pohang University of Science and Technology in Zuid-Korea melden bewijs van ES in de hersenen van mensen met fibromyalgie, een aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverbreide, chronische pijn. Het artikel , gepubliceerd in Scientific Reports , beschrijft alleen de tweede studie van ES in menselijke hersengegevens.

“Voor het eerst toont dit onderzoek aan dat de overgevoeligheid die wordt ervaren door chronische pijnpatiënten het gevolg kan zijn van overgevoelige hersennetwerken”, zegt co-senior auteur Richard Harris, Ph.D., universitair hoofddocent anesthesiologie aan de Michigan Medicine met de chronische pijn en Onderzoekscentrum voor vermoeidheid. ‘De proefpersonen hadden omstandigheden die vergelijkbaar waren met die van andere netwerken die explosieve synchronisatie ondergaan.’

Bij ES kan een kleine stimulus leiden tot een dramatische gesynchroniseerde reactie in het netwerk, zoals kan gebeuren bij een stroomstoring (die de dingen snel uitschakelt) of een aanval (die de dingen snel aanzet). Dit fenomeen werd tot voor kort bestudeerd in de natuurkunde in plaats van in de geneeskunde. Onderzoekers zeggen dat het een veelbelovende weg is om te verkennen in de voortdurende zoektocht om te bepalen hoe een persoon fibromyalgie ontwikkelt.

“In tegenstelling tot het normale proces van het geleidelijk met elkaar verbinden van verschillende centra in de hersenen na een stimulus, hebben patiënten met chronische pijn aandoeningen die hen vatbaar maken voor een abrupte, explosieve verbinding”, zegt eerste auteur UnCheol Lee, Ph.D., een fysicus en assistent-professor anesthesiologie aan de Michigan Medicine. Deze voorwaarden zijn vergelijkbaar met andere netwerken die ES ondergaan, inclusief elektriciteitsnetten, zegt Lee.


‘Elektrisch onstabiele’ bevindingen

De onderzoekers registreerden elektrische activiteit in de hersenen van 10 vrouwelijke deelnemers met fibromyalgie. Baseline EEG-resultaten lieten overgevoelige en onstabiele hersennetwerken zien, zegt Harris. Belangrijk was dat er een sterke correlatie was tussen de mate van ES-aandoeningen en de zelfgerapporteerde intensiteit van chronische pijn die door de patiënten werd gerapporteerd op het moment van EEG-testen.

Lee’s onderzoeksteam en medewerkers in Zuid-Korea gebruikten vervolgens computermodellen van hersenactiviteit om de stimulusreacties van fibromyalgiepatiënten te vergelijken met de normale toestand. Zoals verwacht was het fibromyalgiemodel gevoeliger voor elektrische stimulatie dan het model zonder ES-kenmerken, zegt Harris.

‘We zien opnieuw dat het brein voor chronische pijn elektrisch onstabiel en gevoelig is’, zegt Harris.


Hij zegt dat dit type modellering toekomstige behandelingen voor fibromyalgie kan helpen begeleiden. Omdat ES in wezen buiten de hersenen of in een computer kan worden gemodelleerd, kunnen onderzoekers uitvoerig testen op invloedrijke regio’s die een overgevoelig netwerk transformeren naar een stabieler netwerk. Deze regio’s zouden dan het doelwit kunnen zijn van levende mensen met behulp van niet-invasieve hersenmodulatietherapieën.


George Mashour, MD, Ph.D., co-senior auteur en professor anesthesiologie aan de Michigan Medicine, zegt: “Deze studie vertegenwoordigt een opwindende samenwerking van natuurkundigen, neurowetenschappers en anesthesiologen. De netwerkgebaseerde benadering, die hersengegevens van individuele patiënten en computersimulatie kan combineren, luidt de mogelijkheid in van een gepersonaliseerde benadering van chronische pijnbehandeling. ”

Dit artikel is opnieuw gepubliceerd van  materiaal dat is  geleverd door de  University of Michigan . Let op: materiaal is mogelijk bewerkt voor lengte en inhoud. Neem voor meer informatie contact op met de geciteerde bron.


Referentie:

Lee, U., Kim, M., Lee, K., Kaplan, CM, Clauw, DJ, Kim, S.,. . . Harris, RE (2018). Functioneel hersennetwerkmechanisme van overgevoeligheid bij chronische pijn. Wetenschappelijke rapporten, 8 (1). doi: 10.1038 / s41598-017-18657-4

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.