Nye fakta: Hovedårsaken til at fibromyalgi-smerte ble funnet

Forskere har oppdaget at fibromyalgi ikke er “helt i pasientens hode”, men snarere resultatet av patologi av nervefibre som omgir spesialiserte vaskulære strukturer i håndflaten.

Fibromyalgi rammer opptil 5 millioner amerikanere 18 år og eldre. Det rammer hovedsakelig kvinner (i 80 til 90% av tilfellene) og er vanskelig å behandle. Fibromyalgi er en lidelse som er preget av smerter og smerter i hele kroppen.

Personer som lider av det har “smertepunkter” på nakke, skuldre, rygg, armer, hofter og ben, som har vondt når trykket påføres. Smertene økes når de utsettes for kulde, spesielt om vinteren.

Så langt har leger klassifisert fibromyalgi som en psykosomatisk lidelse, noe som betyr at den er forårsaket av mentale faktorer, og tilskriver den til pasientens fantasi. Imidlertid har forskning ikke klart å identifisere den underliggende årsaken til denne smerten, noe som har ført til at mange leger tviler på den sanne opprinnelsen eller til og med eksistensen av denne lidelsen.

Nå, til lettelse for mange mennesker med denne lidelsen, har ny forskning endelig bevist at fibromyalgi ikke er i hodet til pasientene. Det har faktisk blitt oppdaget at fibromyalgi forekommer som et resultat av “et overskudd av sensoriske nervefibre rundt strukturer av spesialiserte blodkar som ligger i håndflatene”.

Under ledelse av forskere fra Integrated Tissue Dynamics LLC (INTiDYN) fant studien at disse nervefibrene, som bare anses å være involvert i å regulere blodstrømmen i huden, også var ansvarlige for å oppdage berøring og smerte.

Når de husker dette, gjennomførte de en andre studie for å finne en hvilken som helst patologi med endene av blodkar som kan bidra til eksistensen av fibromyalgi. Etter å ha analysert hudprøver fra kvinner med fibromyalgi, oppdaget de at det var en “enorm økning i sensoriske nervefibre på spesifikke steder i hudens blodkar.”

En del av arteriole-venule (AV) shunts, disse nervene er ansvarlige for å regulere varmen i kroppen vår ved å kontrollere strømmen av blod gjennom blodårene våre. I varmt vær går shunts nær, og tvinger blod inn i kapillærene og overflaten av huden for å frigjøre varme fra kroppen.

I kaldt vær åpnes skodder vidt, slik at venene kan omgå kapillærene og dermed beholde varmen, noe som gjør hender og føtter kalde.

Dr. Albrecht, studiens hovedforsker, forklarer at denne overflødige sensoriske innervasjonen kan være årsaken til de smertefulle og såre hendene til fibromyalgi-pasienter.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.