Toptips voor het overleven van een langeafstandsvlucht met fibromyalgie

DOOR JULIA NELSON

Gastpost door Pooja Halbe

Een lange-afstandsvlucht met fibromyalgie kan zelfs voor de meest onverschrokken reiziger een beetje ontmoedigend zijn. Je stelt je de worstcasescenario’s voor en herhaalt ze keer op keer totdat je vakantieplannen je ergste nachtmerries beginnen te vertegenwoordigen. Het lijdt geen twijfel dat u onderweg enkele uitdagingen zult tegenkomen, maar een goede planning zal u helpen deze hindernissen moeiteloos te overwinnen. Reizen met een chronische ziekte kan ontmoedigend zijn, maar er zijn genoeg dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat u een ontspannen stressvrije vlucht heeft.

8 tips voor reizigers met fibromyalgie

  1. Vraag pre-board status aan

De meeste mensen met fibromyalgie weten niet dat ze bij het inchecken de pre-boardstatus kunnen aanvragen. Het laatste dat u nodig heeft, is om een ​​moe en pijnlijke vlucht van 6 uur te beginnen. Sommige luchtvaartmaatschappijen staan ​​passagiers toe om hun eigen stoelen te kiezen, wat betekent dat pre-boarding ervoor zorgt dat u een stoel in het gangpad krijgt. Meestal heeft u geen documentatie nodig voor ‘bewijs’, maar het is raadzaam om een ​​briefje van uw arts te krijgen voor het geval dat nodig is.

  • Boek een gangpadstoel

Een stoel bij het raam is leuk voor korte vluchten waarbij je uit het raam kunt kijken en je minder opgesloten voelt, maar op een lange afstandsvlucht gaat er niets boven een stoel in het gangpad. Fibromyalgiepijn, stijfheid en vermoeidheid zijn bijzonder moeilijk te hanteren als u langdurig op uw stoel zit. Boek een stoel bij het gangpad, zodat u elk half uur kunt opstaan ​​en rondlopen om stijfheid en pijn te voorkomen.

  • Doe minstens één keer per uur rekoefeningen

Rechtop zitten voor een lange afstandsvlucht belast uw bovenlichaam zwaar. De beste manier om dit probleem aan te pakken, is door tijdens uw vlucht minimaal één keer per uur rekoefeningen te doen. Het schouderophalen, het strekken van de triceps boven het hoofd, het strekken van de rug en het strekken van de borst zijn slechts enkele oefeningen die spierpijn en vermoeidheid helpen voorkomen.

  • Slaap lekker voordat u op reis gaat

Slaap heeft een herstellend effect en daarom zullen slapeloosheid en verstoorde slaap uw fibromyalgiesymptomen waarschijnlijk verergeren. Zorg ervoor dat u voor uw vlucht goed slaapt om het risico op een opflakkering te verminderen. Draag uw kussen (vooral als u een voorgevormd cervicaal kussen gebruikt) bij u om ervoor te zorgen dat u tijdens uw reis voldoende slaapt. U kunt ook met uw arts praten over melatoninetabletten of sterkere slaapmedicijnen die u kunt gebruiken om slaapproblemen tijdens uw vakantie te voorkomen.

  • Draag een klein reiskussen 

Investeer in een goed reiskussen en als u vaak reist, kunt u zelfs een reiskussen met traagschuim overwegen. Hierdoor kunt u tijdens de vlucht sporadisch een dutje doen, wat een lange weg zal gaan om pijn in het lichaam en vermoeidheid te voorkomen. Als u last heeft van lage rugpijn, kunt u ook een opblaasbaar lendensteunkussen dragen dat gemakkelijk in uw handbagage past.

  • Pak kleding in die gelaagd kan worden

De temperatuur in een vliegtuig kan een stuk kouder zijn dan je verwacht, wat kan leiden tot rillingen, wat op zijn beurt de gewrichtspijnen en pijn doet toenemen. De eenvoudigste manier om dit probleem aan te pakken is door kleding in te pakken die gelaagd kan worden. U kunt bijvoorbeeld een comfortabel overhemd dragenen draag een hoodiezodat je het kunt gebruiken als je het koud begint te krijgen. Je kunt ook een sjaal of zelfs een lichtgewicht deken inpakken om je te helpen omgaan met de temperatuurverandering.

  • Draag veel snacks vol eiwitten

Maaltijden en snacks aan boord variëren in grootte en kwaliteit tussen luchtvaartmaatschappijen en klassen. Verwerkt voedsel en snacks, vooral die met een hoog suikergehalte, kunnen een opflakkering veroorzaken, dus u kunt ze het beste vermijden. Eiwitrijke snacks zoals noten en yoghurt zorgen voor energieboost tijdens uw lange vlucht en voorkomen vermoeidheid. 

  • Gebruik ontspanningstechnieken om stress te verminderen

Opflakkeringen van fibromyalgie worden vaak veroorzaakt door psychologische stress. Daarom is het belangrijk om tijdens uw vlucht kalm en ontspannen te blijven. Oefen aandachtige meditatie, ademfocus of progressieve spierontspanning om je stressniveaus te verlagen en een opflakkering te voorkomen. Als je gestrest of bezorgd begint te worden, luister dan met je oordopjes naar een audio-opname van een sessie met geleide beelden om je te kalmeren.

Of u nu reist voor zaken, plezier of een beetje van beide, zorg ervoor dat u uw tijd plant met voldoende pauzes om uit te rusten en uw krachten te herwinnen. Probeer jezelf niet te pushen om “het meeste uit je reis te halen”, want te veel inspanning kan een opflakkering van fibromyalgie veroorzakensymptomen. Een langeafstandsvlucht kan aanzienlijk uitputtender zijn dan een korteafstandsvlucht (vooral met jetlag en aanverwante zaken). Daarom is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om je ongemak en pijn tijdens en na je vlucht te verminderen.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.