7 mulige årsaker til fibromyalgi

Årsaker til fibromyalgi

Selv når flere fremskritt gjøres innen fibromyalgi-behandling, er sykdommen fremdeles en av de mest mystiske som er kjent for det medisinske samfunnet. Symptomer kan komme plutselig eller gradvis, og kan samles i ett fysisk område eller spre seg gjennom kroppen din. Som om de irriterende symptomene ikke var frustrerende nok, gjør mangelen på en tydelig, målbar kilde behandling til et spill av prøving og feiling.

Det er motstridende teorier om hvor fibromyalgi kommer fra, men legene er enige om at tilstanden sannsynligvis hviler på en kombinasjon av årsaker, og at disse årsakene ofte henger sammen. Her er noen medisinsk-støttede ideer om hva som forårsaker fibromyalgi, og selv om de ikke er vitenskapelig bevist, kan det være lurt å vurdere om noen kan spille en rolle i ditt tilfelle.

1. Genetikk

Det er ingen endelige bevis på at fibromyalgi er genetisk, men det ser ut til å være et arvelig mønster. En studie fra 2008 fulgte par tvillinger over flere år, og slo fast at risikoen for å utvikle kroniske smerter var minst 50% genetisk; en annen studie utført i 2004 fant at mennesker var åtte ganger så sannsynlige for å utvikle fibromyalgi hvis de hadde en pårørende som led av den. Selv om et spesifikt “fibromyalgi-gen” ikke er funnet ennå, har eksperter koblet flere genvarianter til tilstanden, som støtter den genetiske komponentteorien.

2. Traumatiske hendelser

Fysiske traumer – spesielt skader på hodet, nakken eller ryggraden – har vært kjent for å utløse fibromyalgi-symptomer. Forskning viser at voksne med halstraumer er mer enn ti ganger så sannsynlige å utvikle fibromyalgi i løpet av ett år som personer som har opplevd brudd eller skader i nedre ekstremiteter. Invasiv kirurgi er en annen mulig trigger, men det er uklart om det fysiske traume av prosedyren har skylden, eller om søvnproblemene og lave aktivitetsnivåer under utvinning forverrer fibrosymptomene. Noen infeksjoner kan ha varige nevromuskulære effekter som også kan føre til fibromyalgi, som Lyme sykdom, streptococcus virus og HIV.

3. Hormonell ubalanse

Mange fibro pasienter har lave nivåer av viktige hormoner som kortisol og androgener, og noen eksperter mener denne ubalansen er den viktigste kilden til sykdommen. Teorien fokuserer på at visse hormoner støtter muskelvekst, og hjelper kroppen med å metabolisere viktige vitaminer og mineraler for bedre muskel- og hjernefunksjon. Og selv om det ikke er konkrete bevis på at hormonelle problemer har skylden, er hormonblodprøver blitt brukt som diagnostiske markører i visse tilfeller, og noen fibro-pasienter har funnet betydelig lettelse med bio-identisk hormonerstatningsterapi (BHRT).

4. Vitaminmangel

Sunn muskelfunksjon hviler på riktig balanse av mineraler og vitaminer i cellene dine – noe som kan være vanskelig å spore av deg selv. Selv om det kanskje ikke oppklarer alle symptomene dine, kan det å fylle opp magnesium, vitamin B12 og D-vitamin ofte ha en dyp effekt på smerter og utmattethet, noe som antyder at en alvorlig vitaminmangel kan være roten til fibromyalgi. Lekkende tarmsyndrom er en relatert årsak, der problemer med slimhinnene i tarmen gjør vitaminabsorpsjon vanskelig, matintoleranser mer sannsynlig og utbredt virusinfeksjon mulig.

5. Hjernekemi

Fibropasienter har en tendens til å ha lavere nivåer av visse nevrotransmittere og endorfiner, noe som kan gjøre dem mer sårbare for smerter. Serotonin, en nevrotransmitter som er ansvarlig for å berolige sinnet og musklene, mangler i fibrohjernen, og det samme er veksthormon (avgjørende for å vedlikeholde og reparere muskler), og endorfinene som fungerer som naturlige smertestillende. På toppen av disse manglene har legene funnet en økning i kjemikaliet kjent som “stoffet P”, som forsterker smertesignaler.

6. Muskel Microtrauma

I motsetning til en brå muskelsprett eller belastning, refererer “mikrotrauma” til veldig liten muskelskade som kan komme av hypoksi, langvarig muskelspasme, lokale muskelforstyrrelser eller iskemi (begrenset blodtilførsel til vevene). Dette kan utvikle seg fra en skade, men det er mer sannsynlig at det kommer fra en muskel ubalanse: problemer med sirkulasjon fører til at et fall i pH og muskelenzymene slutter å fungere ordentlig, noe som tapper energi og kan føre til disse ørsmå strukturelle endringene som avbryter normal funksjon. Noen studier har funnet bevis på mikrotrauma hos muskelbiopsier hos fibropasienter, noe som kan bidra til å forklare den dype muskelsmerter.

7. Kronisk stress

Stress er blitt markert som en kilde til betennelse, hormonubalanse, dårlig utvinning og en rekke andre plager. Faktisk er kronisk stress så forstyrrende for kroppen din og søvnsyklusen at noen eksperter mener det er den viktigste skyldige bak flere alvorlige sykdommer, inkludert kroniske smerteforhold. Noen få aspekter av stressresponsen kan være i spill, inkludert en overaktiv binyre (resulterer i binyre tretthet), dårlig regenerativ hvile (kjent som søvn i trinn 4) og følelsesmessig spenning. Til syvende og sist kan langvarig stress føre til en dominoeffekt, og til slutt forstyrre alle kroppens naturlige prosesser – inkludert smerterespons.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.