Dunnevezelneuropathie bij fibromyalgie en CVS

Door Adrienne Dellwo

Adrienne Dellwo

Een vrouw die haar schouder pijn houdt
Jose Luis Pelaez Inc. / Getty Images

Meer in CVS en fibromyalgie

 •  Behandeling
 • Symptomen
 • Integratieve therapieën
 • Oorzaken en risicofactoren
 • Diagnose
 • Leven met
 • Ondersteuning en coping
 • Fibromyalgie begrijpen

BEKIJK ALLES 

Is de pijn die we voelen bij fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom door een type zenuwbeschadiging dat neuropathie wordt genoemd? Het is een idee dat al enkele jaren bestaat – onze pijn lijkt immers erg op elkaar – maar krijgt steeds meer steun naarmate onderzoekers meer bewijs vinden.

Onderzoek dat voor het eerst werd gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Neurology in Toronto in 2010, suggereert dat velen van ons met deze aandoeningen iets hebben dat neuropathie met kleine vezels wordt genoemd – afwijkingen in de kleine zenuwvezels, die zich dichtbij het huidoppervlak bevinden en omgaan met pijn en temperatuur sensatie. Zowel pijn als temperatuurgevoeligheid zijn uiterst veel voorkomende symptomen van fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom.

In deze studie namen de onderzoekers huidbiopten van 30 mensen met fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom, chronisch pijnsyndroom of een combinatie van deze ziekten, evenals van een controlegroep. Van de mensen met de pijnlijke aandoeningen toonden biopsieën aan dat 13 van hen, of 43 procent, aanwijzingen hadden voor dunnevezelneuropathie.

Dat is zeker een groot percentage, maar gezien de kleine steekproefomvang van slechts 30 mensen is het niet overtuigend. Het is echter veelbelovend genoeg om in de toekomst tot grotere studies te leiden.

Dr. Devanshi Gupta, de hoofdonderzoeker, zegt dat artsen bij patiënten met de volgende symptomen via huidbiopten moeten controleren op dunnevezelneuropathie:

 • Scherpe, schietpijnen
 • Orthostatische hypotensie (duizeligheid bij staan)
 • Autonome symptomen
 • Huidveranderingen in verband met de onderbroken zenuwtoevoer
 • Incontinentie
 • Seksuele disfunctie
 • Andere neuropathische symptomen

Sommige artsen zeggen echter dat huidbiopten alleen niet betrouwbaar genoeg zijn en alleen mogen worden gebruikt om een ​​diagnose te bevestigen op basis van onderzoek en geschiedenis.

U zult waarschijnlijk verschillende van de hierboven genoemde symptomen herkennen als symptomen van fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom, waaronder pijn, orthostatische hypotensie en autonome symptomen. De overlapping van symptomen kan het moeilijker maken om dunnevezelneuropathie te diagnosticeren op basis van symptomen en een onderzoek alleen, dus de biopsie kan nuttiger zijn om de diagnose bij ons te bevestigen dan bij de algemene bevolking.

Verder testen

Een kleine studie gepubliceerd in een hersennummer uit 2013 heeft verder bewijs geleverd van neuropathie van de kleine zenuwvezels bij fibromyalgie.

Onderzoekers onderzochten de kleine vezels in verschillende delen van het lichaam met behulp van drie verschillende methoden: sensorisch testen, pijnreactie en huidbiopsie. Ze vergeleken ze tussen mensen met fibromyalgie, mensen met depressie en gezonde controlepersonen.

Ze stelden vast dat mensen met fibromyalgie:

 • Verminderde functie van kleine vezels die leidt tot verhoogde temperatuurgevoeligheid
 • Sensorische onregelmatigheden in de voeten, het gezicht en de handen
 • Lagere totale zenuwvezels en minder regenererende zenuwvezels in de huid
 • Minder bundels niet-gemyeliniseerde zenuwvezels in de huid, maar normale niveaus van gemyeliniseerde zenuwvezels

Onderzoekers concludeerden dat alle drie de testmethoden het idee ondersteunen van een verminderde functie van de dunne vezels, en dus een grote kans op neuropathische pijn , bij fibromyalgie.

De wetenschap begrijpen

Een snelle les in neurologie nu, zodat deze bevindingen voor u logisch zijn.

Bekijk eerst de afbeelding hierboven. De roze vlekken zijn neuronen, de cellen waaruit de zenuwen bestaan. De draderige dingen die ze verbinden, worden axonen of vezels genoemd.

De vezels in de huid, organen en perifere zenuwen worden C-vezels of kleine vezels genoemd. Het is hun taak om uw huid sensatie te geven en de autonome functie te regelen – alle automatische taken die uw lichaam doet, zoals het regelen van de hartslag, ademhaling en lichaamstemperatuur. Schade aan deze zenuwen wordt perifere neuropathie genoemd .

Laten we nu eens kijken naar de laatste vondst hierboven: minder niet-gemyeliniseerde zenuwvezelbundels in de huid, maar normale niveaus van gemyeliniseerde zenuwvezels .

Stel je een grote elektronische kabel voor die in tweeën is gesneden. Binnenin bevat het een aantal kleinere kabels die samen zijn gebundeld en in een behuizing zijn gestopt. Kleine vezels in je lichaam worden op een vergelijkbare manier gebundeld terwijl ze samen reizen, weg van zenuwcellen en naar de gebieden die ze dienen.

Sommige van die bundels zitten in een beschermend omhulsel dat myeline wordt genoemd, of een myelineschede. De medische term voor een omhulde bundel is gemyeliniseerd.

Andere bundels zijn ‘naakt’. Ze krijgen geen myeline-omhulsel. Het zijn deze naakte, niet-gemyeliniseerde bundels die volgens deze studie beschadigd lijken te zijn bij fibromyalgie. Dat zou een belangrijke aanwijzing kunnen zijn voor onderzoekers die de oorzaken van de schade proberen te achterhalen.

De relevantie

Er is meer bewijs dat de theorie ondersteunt dat deze aandoeningen, of in ieder geval een grote subgroep daarvan, neuropathisch zijn. De prevalentie van intense zenuwpijn, vreemde zenuwsensaties en abnormale zenuwreactie wijzen allemaal in die richting, evenals het feit dat velen van ons geholpen worden door behandelingen gericht op neuropathie, zoals Lyrica (pregabaline) en Neurontin (gabapentine). Het controleren op dunnevezelneuropathie kan artsen helpen bepalen wie van ons waarschijnlijk zal reageren op dit soort behandelingen.

Dit kan een uiterst belangrijke onderzoeksweg zijn. Artsen begrijpen neuropathische pijn. Het komt vaak voor bij diabetes en als gevolg van zenuwbeschadiging. Het is een concrete verklaring voor onze pijn, die momenteel wordt geclassificeerd als ‘slecht begrepen’ of ‘idiopathisch’ (betekenis zonder oorzaak.)

Het roept ook een nieuwe vraag op: wat beschadigt onze kleine vezels? Is het ons immuunsysteem, wat zou betekenen dat fibromyalgie auto-immuun is ? (We hebben al enig bewijs dat suggereert dat ten minste enkele gevallen van het chronisch vermoeidheidssyndroom auto-immuun van aard zijn.) Missen we een enzym dat helpt bij de groei en reparatie van axonen? Is het een probleem met het celmetabolisme ( mitochondriale disfunctie )?

Laten we hopen dat onderzoekers die vragen gaan stellen en op zoek gaan naar antwoorden, want als het echt zenuwbeschadiging is – en niet alleen disfunctie – levert het ons een betere geloofwaardigheid op, samen met meer concrete doelen voor behandeling.

Een woord van Verywell

Dus als dit onderzoek nauwkeurig is en iets minder dan de helft van ons dit type neuropathie heeft, wat betekent dat dan voor de rest van ons? Dat is iets dat verder moet worden onderzocht, maar dat onderzoek zal veel eenvoudiger zijn als ze de subgroep met dunnevezelneuropathie kunnen uitsluiten. We weten dat we niet allemaal hetzelfde zijn, en hoe meer we nauwkeurig kunnen worden onderverdeeld, hoe sneller we echte antwoorden kunnen vinden op onze vele vragen.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.