Fibromyalgie, sfc en chronische pijn

Door Michel

Er zijn veel ziekten die pijn en vermoeidheid veroorzaken. Maar de symptomen van fibromyalgie, chronisch vermoeidheidssyndroom of chronische pijn zijn veel duurzamer en reageren minder goed op de behandeling. Bij fibromyalgie worden pijn en stijfheid gevoeld in 11 tot 18 punten van zacht weefsel, die minimaal drie maanden gevoelig zijn.

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) veroorzaakt gedurende ten minste zes maanden extreme vermoeidheid en vaak gewrichtspijn en andere symptomen. Chronische pijn kan overal optreden, maar komt het meest voor in de rug, het hoofd en de ledematen.

Oorzaken

Hoewel deze voorwaarden elkaar overlappen, hebben ze elk hun eigen risicofactoren. Om redenen die niet bekend zijn, komen ze vaker voor bij vrouwen.

Fibromyalgie

Het is niet bekend wat fibromyalgie veroorzaakt. Het kan een abnormale reactie op pijn zijn. Het is een familiale ziekte, dus met een genetische component. Fysiek trauma, emotionele stress en slapeloosheid kunnen ook een rol spelen Fibromyalgie is soms een complicatie van een musculoskeletale pathologie – reumatoïde artritis   of lupus.

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)

De oorzaak is ook niet bekend, maar er zijn verschillende theorieën met beperkte wetenschappelijke validiteit. Ten eerste is het een virus – Epstein Barr-virus of humaan herpesvirus 6 (HSV-6) – of een gevolg van een ziekte. Een ander beweert dat het een allergie of een afwijking in het immuunsysteem is die een ontsteking van de neurale circuits (zenuwcellen) veroorzaakt.

Meer dan de helft van de getroffenen heeft een voorgeschiedenis van allergieën, dat wil zeggen aandoeningen van het immuunsysteem. Mensen om hen heen lijken er toe te doen: patiënten zonder positieve relaties hebben ernstigere symptomen.

Andere mogelijke oorzaken zijn: genetische aanleg, stress, onvoldoende cerebrale irrigatie.

Ze worden voornamelijk veroorzaakt door chronische aandoeningen – kanker, artritis en rugpijn – of door fibromyalgie en CVS. Significante trauma’s, zoals een rugprobleem of een ernstige infectie, kunnen na het verdwijnen gevolgen veroorzaken. Soms is er geen fysieke oorzaak en wordt aangenomen dat emotionele of psychologische factoren, zoals stress of depressie, verantwoordelijk zijn.

Preventie

Het beheersen van het niveau van stress – meditatie en yoga – kan het risico op deze aandoeningen verminderen. Bescherm uzelf tegen letsel om chronische pijn en mogelijk fibromyalgie te voorkomen.

Diagnostisch

De arts kan fibromyalgie of CVS diagnosticeren op basis van de symptomen en de duur ervan, en een lichamelijk onderzoek. Elke pijn die langer dan drie maanden aanhoudt, wordt als chronisch beschouwd.

De diagnose sluit andere aandoeningen uit die deze symptomen kunnen veroorzaken. Bloedonderzoek en röntgenfoto’s kunnen worden besteld om te zoeken naar reumatoïde artritis, lupus, de ziekte van Lyme, hepatitis of schildklieraandoeningen.

Er zijn tests voor depressie en angststoornissen. Voor fibromyalgie controleert de arts op drukgevoelige plekken in de nek, schouders, onderrug en elders. Voor CVS zoekt hij matige koorts (38,5 °), pijnlijke lymfeklieren, spierpijn en spierzwakte, en fluctuerende gewrichtspijn zonder tekenen van ontsteking.

Behandelingen

Een holistische benadering kan pijn en andere slopende symptomen van deze drie aandoeningen verlichten.

Geneesmiddelen

Niet-steroïde ontstekingsremmende middelen kunnen de pijn tijdelijk verlichten.

Oefening

Aërobe training gedurende ten minste een jaar kan het functioneren, de stemming verbeteren en pijn van fibromyalgie verlichten.

Een gradueel oefenprogramma verbetert het energieniveau van mensen met CVS op korte termijn.

Voedingssupplementen

Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Psychosomatic Medecine, vermindert L-carnitine, een aminozuur in 2004, fysieke en mentale vermoeidheid. In een Italiaanse studie uit 1992 naar fybromyalgie rapporteerde de helft van de 50 patiënten die 5 HTP (5-hydroxytryptofaan) gebruikten een matige of merkbare verbetering van de symptomen (pijn op druk op gevoelige punten, angst, slaapproblemen) ) die 90 dagen duurde.

Onderzoek naar het effect van het supplement SAMe (S-adenosylmethionine) op fibromyalgie heeft gemengde resultaten opgeleverd, maar de artsen die het gebruikten zijn het niet eens over de effectiviteit.

Gedrags- en cognitieve therapieën

Deze vorm van psychotherapie richt zich op de denk- en gedragspatronen die de persoon gebruikt om emotionele conflicten op te lossen, met als doel het functioneren en activiteitenniveau van mensen met CVS of fibromyalgie te verbeteren.

Chiropraxie

Chiropractische manipulaties kunnen chronische pijn verlichten; de werkzaamheid bij fibromyalgie of CVS is niet zeker.

Hypnothérapie

Het kan chronische pijn verlichten.

Therapeutische aanraking

Handoplegging en andere technieken voor energiemanipulatie kunnen spier- en gewrichtspijn verlichten en de afhankelijkheid van pijnstillers verminderen.

Acupunctuur

Het verlicht bepaalde soorten chronische pijn. De effectiviteit bij fibromyalgie is niet duidelijk vastgesteld.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.