Verdubbel deze twee medicijnen om fibromyalgiepijn te bestrijden.

DOOR JULIA NELSON

Bestaat er een effectievere manier om fibromyalgie te behandelen?

Een Canadese onderzoeker denkt dat hij er een heeft ontdekt. Ian Gilron is de directeur van Clinical Pain Research, hoogleraar anesthesiologie en biomedische wetenschappen, en faculteit van het Center for Neuroscience Studies aan de Queen’s University in Kingston, Ontario, Canada

De resultaten van een onderzoek suggereren dat het combineren van pregabaline (Lyrica), een geneesmiddel tegen epileptische aanvallen, met duloxetine (Cymbalta), een antidepressivum, de resultaten bij fibromyalgie veilig kan verbeteren, waaronder niet alleen pijnverlichting, maar ook fysieke functie en algehele kwaliteit van leven . Tot nu toe is individueel bewezen dat deze medicijnen fibromyalgiepijn behandelen.

“Eerder bewijs ondersteunt extra voordelen bij sommige medicijncombinaties bij fibromyalgie”, zegt dr. Gilron. “We zijn erg verheugd om het eerste bewijs te presenteren dat de superioriteit aantoont van een combinatie van duloxetine en pregabaline ten opzichte van elk geneesmiddel afzonderlijk.”

Aanvankelijk werd gedacht dat fibromyalgie een musculoskeletale aandoening was. Onderzoek wijst nu uit dat het een aandoening is van het centrale zenuwstelsel – de hersenen en het ruggenmerg. Onderzoekers zijn van mening dat fibromyalgie pijnlijke gevoelens versterkt door het niveau en de activiteit van hersenchemicaliën die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van pijnsignalen te beïnvloeden.

‘De aandoening treft ongeveer 1,5 tot 5 procent van de Canadezen – meer dan twee keer zoveel vrouwen als mannen. Het kan een vernietigend effect hebben op het leven van patiënten en hun families ‘, legt dr. Gilron uit. “De huidige behandelingen voor fibromyalgie zijn voor veel patiënten niet effectief of ondraaglijk.”

Deze studie is de laatste in een reeks klinische onderzoeken – gefinancierd door de Canadian Institutes of Health Research (CIHR) – die Dr. Gilron en zijn collega’s hebben uitgevoerd op combinatietherapieën voor chronische pijnaandoeningen. Door veelbelovende medicijncombinaties te identificeren en te bestuderen, laat hun onderzoek zien hoe artsen de huidige behandelingen voor patiënten zo goed mogelijk kunnen gebruiken.

“De waarde van dergelijke combinatiebenaderingen is dat ze doorgaans betrekking hebben op geneesmiddelen die uitgebreid zijn bestudeerd en die bekend zijn bij zorgverleners”, zegt Dr. Gilron.

Dit nieuwe onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Pain.

Dr. Gilron en zijn onderzoeksteam bij Queen’s zijn lid van het SPOR-netwerk voor chronische pijn. Het nationale netwerk, gefinancierd in het kader van de Canadese strategie voor patiëntgericht onderzoek, leidt nieuw onderzoek, leidt onderzoekers en clinici op, vergroot de toegang tot zorg voor chronische pijnpatiënten en versnelt de vertaling van het meest recente onderzoek naar de praktijk.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.