13 triggere som kan gjøre din fibromyalgi verre

Noen ganger ser livet med fibromyalgi ut til å seile i et minefelt. Det er et tilsynelatende uendelig antall “gruver” som kan forverre symptomer og blusse opp fibromyalgi. Du må være forsiktig fordi selv et eneste falskt trinn kan påvirke dagene dine når du prøver å komme deg fra smerte eller skade som er forårsaket.

Å forstå hva disse truslene er og hvordan du skal takle dem kan hjelpe deg når du utforsker minefeltet til fibromyalgi. Mens alle reagerer forskjellig på de forskjellige truslene eller utløserne, er det en håndfull trusler som alle fibromyalgipasienter bør være klar over. Vi har samlet en liste over 15 forskjellige ting som kan forårsake forverring av symptomer på fibromyalgi.

Nr. 1: MSG (mononatriumglutamaat)

MSG er en smaksforsterker som finnes i mange bearbeidede matvarer som vi kjøper i supermarkeder og i noen frukt og grønnsaker. MSG og andre tilsetningsstoffer til mat aktiverer nevroner som øker smertefølsomheten hos fibromyalgi-pasienter. I en studie utført på fibromyalgipasienter utført av forskere ved Malcolm Randall Veterans Affairs Center i Florida, fant de at “alle hadde en fullstendig eller nær fullstendig oppløsning av symptomene sine i løpet av noen måneder etter å ha eliminert monosodium glutamate (MSG) eller MSG pluss aspartam fra kostholdet. “[1]

Studien konkluderte med at “eliminering av MSG og andre excitotoxins i kosthold fra fibromyalgi-pasienter gir et godartet behandlingsalternativ som potensielt kan føre til dramatiske resultater i en undergruppe av pasienter.”

Potensielle helseproblemer assosiert med monosodium glutamat

Vanlige matvarer som inneholder MSG inkluderer frosne måltider, kinesisk mat, hermetiske grønnsaker eller supper, tomater, poteter, sopp, parmesan og mer. Sjekk MSG- eller MSG-etiketten når du handler. Det er også andre navn på disse eller andre ingredienser som har et høyt MSG-innhold, men det ikke er nødvendig å si. Se etter disse ingrediensene på matetiketter:

Glutaminezuur (E 620) 2

Glutamat (E 620)

Gistextract

Alt hydrolysert

caseinato

gelatin

2: Igjen

Så mange som 92 {7e42071b14ee2e8f2fc2ef24c20bb0ab305ccdb09066d1e679a9e59b9a43d223} fibromyalgi pasienter rapporterer at tiden har en effekt på symptomene deres. De vanligste meteorologiske fenomenene assosiert med forverring av symptomer på fibromyalgi er ekstreme temperaturer (for varme eller for kalde), endringer i barometrisk trykk og raske klimaendringer. Mens forskning på de virkelige effektene av tid er begrenset, viser de overveldende forholdene til virkelige pasienter at tiden kan spille en rolle.

For noen kan det å ta ekstra forholdsregler for å bekjempe effekten av tid (dvs. holde seg hydrert ved ekstreme temperaturer) minimere virkningen på fibromyalgi. I ekstreme tilfeller kan det hjelpe å bytte til forskjellige klima. Faktisk bemerket Lyne Matalana, president i National Fibromyalgia Association, en gang: ”Jeg kjenner folk som pakket og flyttet familiene sine fordi de trodde at en annen del av landet ville være mer behagelig. så intenst. “

3: tretthet

Som individer som daglig blir konfrontert med symptomene på fibromyalgi, vet vi bedre enn noen at vi må gå på egen hånd. Fortsatt er dette fortsatt en av de største fallgruvene for mennesker med fibromyalgi. Vi kan ha en god dag og tror kroppene våre takler mer enn de kan – eller vi kan til og med vite at vi har nådd grensen vår, men uansett årsak fortsetter vi å presse.

Uansett situasjon kan overanstrengelse ha en varig negativ effekt på symptomene dine. Til syvende og sist vil smertene komme, og du kan bruke mer tid på å komme deg enn du ville gjort hvis du ikke hadde presset grensene. Det kan ta mye disiplin å anerkjenne grensene dine og for deg selv, så det er viktig å være klar over kroppen din og dens grenser. Selvfølgelig vil det også være mange dager hvor kroppen din aldri vil gi deg slipp, så “gå” er ikke noe problem.

# 4: sukker (enkle karbohydrater)

Enkle karbohydrater er per definisjon karbohydrater som består av en eller to sukkerarter. De er en rask energikilde, men dette midlertidige løftet følges vanligvis av et energinivå. Siden fibromyalgipasienter også er mer følsomme for endringer i blodsukkeret, bør enkle karbohydrater begrenses eller fjernes fra kostholdet vårt.

I tillegg til å påvirke energinivået, kan for høyt sukkerforbruk føre til andre negative helseeffekter, for eksempel nerveskader. For høyt sukkerforbruk får nervene til å hovne opp når vann tiltrekker dem. Samtidig gjør sukker det ytre laget av nerveceller mindre fleksible, noe som får dem til å gå i stykker og bryte. Til slutt kan denne prosessen føre til nerveskader, ofte resultere i smerter, nummenhet eller prikking i ekstremitetene.

Hvis du lider av fibromyalgi, er sjansen stor for at du sliter med tretthet og tretthet hver dag. Dette er vanlige symptomer for mange fibromyalgi-pasienter. På denne måten virker ting som kaffe eller energidrikker som løgner for å få deg gjennom dagen. Mens de gir en kjærkommen økning i energi, kan koffeinet i disse drikkene faktisk forverre fibromyalgi verre, og i mange tilfeller har det en motsatt effekt på energinivået.

# 6: Daglig

Mange fibromyalgi-pasienter er laktoseintolerante, noe som kan føre til symptomer som oppblåsthet, gass, smerter og kramper. Hvis du mistenker at du er laktoseintolerant, kan du prøve den uten melk i noen uker for å se om du merker bedring. Hvis du ikke vil eliminere meieriet helt, kan du prøve å unngå pasteuriserte meieriprodukter og bare konsumere rå organiske meieriprodukter. Noen pasienter med fibromyalgi har funnet det å være mer tålelig.

# 7: Mangel på søvn

Søvn er litt av et mysterium for mennesker som lider av fibromyalgi. På den ene siden kan symptomene på fibromyalgi gjøre søvn vanskelig, noe som ofte fører til søvnproblemer som søvnløshet. På den annen side kan søvnmangel øke følsomheten for smerter og gjøre noen av symptomene på fibromyalgi verre. Det er en ondskapsfull syklus som er vanskelig å bryte.

I følge en fersk studie publisert i JAMA Internal Medicine, kan kognitiv atferdsterapi for søvnløshet hos pasienter med kroniske tilstander gi bedre (og mer varig) lettelse fra søvnløshet enn noen reseptbelagte medisiner. [2] Uansett hvilken tilnærming du følger, er det viktig å få den beste nattesøvnen (under omstendighetene) hvis du lider av fibromyalgi.

8: lange lur

Gitt problemene med søvnproblemer og den resulterende utmattetheten, ofte assosiert med fibromyalgi, er det ofte en nødvendighet for mange pasienter å lure på dagen. Mens lur kan være en nødvendighet, er det best å unngå lange og hyppige lur. I en studie med mer enn tusen voksne med fibromyalgi fant forskerne en kobling mellom lengre lur på dagtid og en økning i alvorlighetsgraden av symptomer. [3]

Med dette i bakhodet, kan den beste tilnærmingen være å ta en kortere lur i løpet av dagen (pisudonym of power piss) for å hjelpe kroppen med å hvile og forynge seg uten å øke symptomene.

Nr. 9: depresjon

I likhet med søvnproblemene som er omtalt ovenfor, forårsaker fibromyalgi ofte depresjon. Depresjon kan på sin side forverre symptomer på fibromyalgi. Denne farlige syklusen kan føre oss til usunne mentale, fysiske og emosjonelle veier. Mens depresjon kan være litt av et tabu i samfunnet vårt, er det veldig reelt og påvirker mennesker fra alle samfunnslag. Profesjonell hjelp fra en sertifisert rådgiver eller terapeut er nøkkelen til å bryte syklusen og føre et lykkeligere og sunnere liv (mentalt, fysisk og følelsesmessig).

# 10: stress / angst

La oss innse det – stress bør ikke unngås, spesielt hvis du har en kronisk sykdom som fibromyalgi. Mens stress i seg selv ikke alltid er en dårlig ting, kan det konstante stresset å leve med en kronisk sykdom føre til kronisk stress. Kronisk stress forverrer ikke bare symptomene på fibromyalgi, men kan også føre til andre negative helseeffekter som hypertensjon, diabetes og mer.

Å finne måter å håndtere stress konstruktivt vil utgjøre en stor forskjell i ditt daglige velvære. Enten det er bevissthetsteknikker som dyp pusting og meditasjon eller å ha det gøy eller slappe av hobbyer for å lette sinnet, se etter måter å håndtere og slippe stress produktivt på.

ANNET: 5 stressmodus påvirker kroniske smerter og hva du skal gjøre med det

11: Sensorisk overbelastning

Fibromyalgi-pasienter er ofte mer følsomme for høye lyder, lukter, sterkt lys og mer. Hvis sansene blir overbelastede, kan det ofte forårsake hodepine eller migrene, blant annet. Å unngå situasjoner der sensorisk overbelastning kan oppstå, kan redde deg for uønsket forverring av symptomer.

# 12: Forkjølelse eller sykdom

Forkjølelse kan være ganske dårlig selv for noen med perfekt helse – så det kan være veldig forferdelig for oss som allerede har å gjøre med symptomene på fibromyalgi. Fordi immunforsvaret vårt allerede er overbelastet, kan de være mer utsatt for vanlige sykdommer som forkjølelse eller influensa. Hvis det oppstår forkjølelse eller annen sykdom, kan det ta lengre tid å komme seg hvis du lider av fibromyalgi, med implikasjoner for arbeid, familie og sosialt liv. Det er viktig å spise sunt og få vitaminene og næringsstoffene som immunforsvaret ditt trenger for å opprettholde den daglige kampen mot bakterier.

# 13: Rook

Kvinne som bryter sigaretten i to

Det er nå klart at du bør unngå (eller slutte) å røyke, uavhengig av hvem du er. Listen over negative helseeffekter av røyking er tilsynelatende uendelig. For de som lider av fibromyalgi er det imidlertid enda mer grunn til å eliminere vanen. I følge en studie fra University of Illinois College of Medicine rapporterte pasienter med fibromyalgi som røykte “betydelig mer smerte, nummenhet, generell pasientens alvorlighetsgrad og funksjonsproblemer enn ikke-røykere.” [4]

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.