13 triggers die uw fibromyalgie kunnen verergeren

Soms lijkt het leven met fibromyalgie in een mijnenveld te varen. Er is een schijnbaar eindeloos aantal “mijnen” dat de symptomen kan verergeren, waardoor fibromyalgie oplaait. Je moet voorzichtig zijn, want zelfs een enkele valse stap kan je dagen beïnvloeden, terwijl je probeert te herstellen van de pijn of de veroorzaakte schade.

Inzicht in wat deze bedreigingen zijn en hoe u ermee kunt omgaan, kan u helpen terwijl u het mijnenveld van fibromyalgie probeert te verkennen. Hoewel iedereen verschillend reageert op de verschillende bedreigingen of triggers, zijn er een handvol bedreigingen waar alle fibromyalgie-patiënten zich bewust van moeten zijn. We hebben een lijst samengesteld met 15 verschillende dingen die verergering van fibromyalgiesymptomen kunnen veroorzaken.

Nr. 1: MSG (mononatriumglutamaat)

MSG is een smaakversterker die voorkomt in veel bewerkte voedingsmiddelen die we kopen in supermarkten en in sommige groenten en fruit. MSG en andere voedingsadditieven activeren neuronen die de pijngevoeligheid bij fibromyalgie-patiënten vergroten. In een studie uitgevoerd bij fibromyalgie-patiënten, uitgevoerd door onderzoekers van het Malcolm Randall Veterans Affairs Center in Florida, vonden ze dat “iedereen binnen een paar maanden na het elimineren van mononatriumglutamaat (MSG) een volledige of bijna volledige oplossing van hun symptomen had of MSG plus aspartaam ​​uit hun dieet. “[1]

De studie concludeerde dat “De eliminatie van MSG en andere excitotoxinen uit de voeding van fibromyalgie-patiënten een goedaardige behandelingsoptie biedt die potentieel kan leiden tot dramatische resultaten in een subgroep van patiënten”.

Potentiële gezondheidsproblemen in verband met mononatriumglutamaat

Gebruikelijke voedingsmiddelen die MSG bevatten, zijn diepvriesmaaltijden, Chinees eten, ingeblikte groenten of soepen, tomaten, aardappelen, champignons, Parmezaanse kaas en meer. Controleer tijdens het winkelen het MSG- of MSG-label. Er zijn ook andere namen voor deze of andere ingrediënten die een hoog MSG-gehalte hebben maar dat niet verplicht is te zeggen. Zoek naar deze ingrediënten op voedseletiketten:

Glutaminezuur (E 620) 2

Glutamaat (E 620)

Gistextract

Alles gehydrolyseerd

caseinato

gelatine

2: Weer

Maar liefst 92 {7e42071b14ee2e8f2fc2ef24c20bb0ab305ccdb09066d1e679a9e59b9a43d223} fibromyalgie-patiënten melden dat tijd een effect heeft op hun symptomen. De meest voorkomende meteorologische fenomenen geassocieerd met exacerbaties van fibromyalgiesymptomen zijn extreme temperaturen (te warm of te koud), veranderingen in barometrische druk en snelle klimaatverandering. Hoewel onderzoek naar de werkelijke effecten van tijd beperkt is, blijkt uit de overweldigende relaties van echte patiënten dat tijd een rol kan spelen.

Voor sommigen kan het nemen van extra voorzorgsmaatregelen om de effecten van tijd te bestrijden (dwz gehydrateerd blijven bij extreme temperaturen) de impact op fibromyalgie minimaliseren. In extreme gevallen kan het omschakelen naar verschillende klimaten helpen. In feite merkte Lyne Matalana, president van de National Fibromyalgia Association, ooit op: “Ik ken mensen die hun families hebben ingepakt en verplaatst omdat ze vonden dat een ander deel van het land comfortabeler zou zijn. zo intens. ”

3: oververmoeidheid

Als individuen die dagelijks geconfronteerd worden met de symptomen van fibromyalgie, weten we als geen ander dat we op onszelf moeten lopen. Toch is dit nog steeds een van de grootste valkuilen voor mensen met fibromyalgie. Het kan zijn dat we een goede dag hebben en dat we denken dat ons lichaam meer aankan dan ze kunnen – of we weten misschien zelfs dat we onze limiet hebben bereikt, maar om welke reden dan ook blijven we pushen.

Ongeacht uw situatie kunnen overmatige inspanningen een blijvend negatief effect hebben op uw symptomen. Uiteindelijk zal de pijn komen en kun je meer tijd besteden aan herstellen dan je zou hebben gedaan als je niet de grenzen had verlegd. Het kan veel discipline vergen om je grenzen en voor jezelf te herkennen, dus bewust zijn van je lichaam en zijn grenzen is belangrijk. Natuurlijk zullen er ook veel dagen zijn waarop je lichaam je nooit zal laten gaan, dus “lopen” is geen probleem.

# 4: Suiker (eenvoudige koolhydraten)

Eenvoudige koolhydraten zijn per definitie koolhydraten bestaande uit een of twee suikers. Ze zijn een snelle energiebron, maar deze tijdelijke boost wordt meestal gevolgd door een crash van energieniveaus. Omdat fibromyalgie-patiënten ook gevoeliger zijn voor veranderingen in de bloedsuikerspiegel, moeten eenvoudige koolhydraten worden beperkt of uit onze voeding worden verwijderd.

Naast het beïnvloeden van energieniveaus, kan overmatig suikergebruik leiden tot andere negatieve gezondheidseffecten, zoals zenuwschade. Overmatige consumptie van suiker zorgt ervoor dat onze zenuwen opzwellen terwijl water ze aantrekt. Tegelijkertijd maakt suiker de buitenste laag zenuwcellen minder flexibel, waardoor ze breken en breken. Uiteindelijk kan dit proces leiden tot zenuwbeschadiging, vaak resulterend in pijn, gevoelloosheid of tintelingen in de ledematen.

Als u last heeft van fibromyalgie, is de kans groot dat u elke dag worstelt met vermoeidheid en vermoeidheid. Voor veel fibromyalgie-patiënten zijn dit veel voorkomende symptomen. Op deze manier lijken zaken als koffie of energiedrankjes leugenachtigheid om je de dag door te helpen. Hoewel ze een welkome toename van energie bieden, kan de cafeïne in deze drankjes fibromyalgie zelfs verergeren en in veel gevallen heeft het een tegenovergesteld effect op het energieniveau.

# 6: Dagelijks

Veel fibromyalgie-patiënten zijn lactose-intolerant, wat kan leiden tot symptomen zoals een opgeblazen gevoel, gas, pijn en krampen. Als u vermoedt dat u lactose-intolerant bent, probeer het dan een paar weken zonder melk om te zien of u enige verbetering opmerkt. Als u de zuivel niet volledig wilt elimineren, probeer dan gepasteuriseerde zuivelproducten te vermijden en consumeer alleen rauwe biologische zuivelproducten. Sommige patiënten met fibromyalgie hebben ontdekt dat dit meer verdraagbaar is.

# 7: Gebrek aan slaap

Slaap is een beetje een raadsel voor mensen die lijden aan fibromyalgie. Aan de ene kant kunnen de symptomen van fibromyalgie slaap moeilijk maken, wat vaak leidt tot slaapproblemen zoals slapeloosheid. Aan de andere kant kan gebrek aan slaap de gevoeligheid voor pijn verhogen en sommige van de symptomen van fibromyalgie verergeren. Het is een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is.

Volgens een recente studie gepubliceerd in JAMA Internal Medicine, kan cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid bij patiënten met chronische aandoeningen betere (en langduriger) verlichting van slapeloosheid bieden dan sommige voorgeschreven medicijnen. [2] Ongeacht de aanpak die je volgt, is het van essentieel belang om de best mogelijke nachtrust te krijgen (onder de omstandigheden) als je last hebt van fibromyalgie.

8: lange dutjes

Gezien de problemen met slaapproblemen en de daaruit voortvloeiende vermoeidheid, vaak geassocieerd met fibromyalgie, is het nemen van dutjes overdag vaak een noodzaak voor veel patiënten. Hoewel dutjes een noodzaak kan zijn, is het het beste om lange en frequente dutjes te vermijden. In een studie van meer dan duizend volwassenen met fibromyalgie vonden de onderzoekers een verband tussen langere dutjes overdag en een toename van de ernst van de symptomen. [3]

Met dit in gedachten, zou de beste aanpak kunnen zijn om gedurende de dag een korter dutje te doen (pisudoniem van power pis) om het lichaam te helpen rusten en verjongen zonder de symptomen te vergroten.

Nr. 9: depressie

Net als de hierboven besproken slaapproblemen veroorzaakt fibromyalgie vaak depressie. Depressie kan op zijn beurt de symptomen van fibromyalgie verergeren. Deze gevaarlijke cyclus kan ons naar ongezonde mentale, fysieke en emotionele paden slepen. Hoewel depressie een beetje taboe kan zijn in onze samenleving, is het heel reëel en treft het mensen uit alle lagen van het leven. Professionele hulp van een gecertificeerde counselor of therapeut is de sleutel om de cyclus te doorbreken en een gelukkiger en gezonder leven te leiden (mentaal, fysiek en emotioneel).

# 10: stress / angst

Laten we eerlijk zijn – stress moet niet worden vermeden, vooral als u een chronische ziekte zoals fibromyalgie heeft. Hoewel stress op zichzelf niet altijd een slechte zaak is, kan de constante stress van het leven met een chronische ziekte leiden tot chronische stress. Chronische stress verergert niet alleen de symptomen van fibromyalgie, maar kan ook leiden tot andere negatieve gezondheidseffecten zoals hypertensie, diabetes en meer.

Het vinden van manieren om constructief met stress om te gaan, zal een groot verschil maken in uw dagelijkse welzijn. Of het nu gaat om bewustzijnstechnieken zoals diepe ademhaling en meditatie of om plezier te maken of ontspannende hobby’s om de geest te verlichten, zoeken naar manieren om stress productief te beheren en los te laten.

ANDERE: 5 stressmodi beïnvloeden chronische pijn en wat eraan te doen

11: Sensorische overbelasting

Fibromyalgie-patiënten zijn vaak gevoeliger voor harde geluiden, geuren, fel licht en meer. Als de zintuigen overbelast raken, kan dit onder andere vaak hoofdpijn of migraine veroorzaken. Het vermijden van situaties waarin sensorische overbelasting kan optreden, kan u redden van een ongewenste verergering van symptomen.

# 12: Verkoudheid of ziekte

De verkoudheid kan behoorlijk slecht zijn, zelfs voor iemand in perfecte gezondheid – dus het kan echt verschrikkelijk zijn voor degenen onder ons die al te maken hebben met de symptomen van fibromyalgie. Omdat ons immuunsysteem al overbelast is, kunnen ze gevoeliger zijn voor veel voorkomende ziekten zoals verkoudheid of griep. Als een verkoudheid of andere ziekte optreedt, kan het langer duren om te herstellen als u lijdt aan fibromyalgie, met gevolgen voor het werk, het gezin en het sociale leven. Gezond eten en de vitamines en voedingsstoffen binnen krijgen die je immuunsysteem nodig heeft om zijn dagelijkse strijd tegen ziektekiemen te behouden, is essentieel.

# 13: Rook

Vrouw die haar sigaret in tweeën breekt

Inmiddels is het duidelijk dat u moet vermijden (of stoppen) met roken, ongeacht wie u bent. De lijst met negatieve gezondheidseffecten van roken is schijnbaar eindeloos. Voor degenen die lijden aan fibromyalgie, is er echter nog meer reden om de gewoonte te elimineren. Volgens een studie van het University of Illinois College of Medicine meldden patiënten met fibromyalgie die rookten “aanzienlijk meer pijn, gevoelloosheid, algehele ernst van de patiënt en functionele problemen dan niet-rokers”. [4]

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.