ATM bij fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom

Door Adrienne Dellwo Medisch beoordeeld door Scott Zashin, MD

Temporomandibulaire gewrichtsaandoening (TMJ) veroorzaakt kaakpijn en mensen met fibromyalgie (FMS) en chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS of ME / CVS) hebben meer moeite met TMJ dan mensen zonder deze voorwaarden.

oudere vrouw aanraken van gezicht veroorzaken tmj hoofdpijn

In de Verenigde Staten wordt aangenomen dat meer dan 10 miljoen mensen worden getroffen door TMJ-kaakpijn, en de aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. 1

Overzicht

De kaakgewrichten verbinden je kaak met je schedel. Ze worden gestabiliseerd door de spieren en ligamenten die de mond openen en sluiten. Pijn of gevoeligheid in of rond de gewrichten wordt TMJ-stoornis genoemd.

De oorzaken zijn nog niet goed bekend, maar de meeste experts zijn het erover eens dat trauma aan de kaak of het temporomandibulair gewricht hiertoe kan leiden. Andere bijbehorende aandoeningen zijn angst, stress. en reumatoïde artritis. 1   De pijn kan variëren van mild tot ernstig en de behandeling hangt in het algemeen af ​​van de ernst ervan.

TMJ, FMS en ME / CVS

We weten nog niet waarom mensen met FMS en ME / CVS vatbaarder zijn voor deze aandoening. Wanneer TMJ voor het eerst optreedt, is het mogelijk dat de pijn bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van centrale sensibilisatie, namelijk overgevoeligheid van het centrale zenuwstelsel. Aangenomen wordt dat het een belangrijk onderdeel is van de FMS en ME / CVS.

Wanneer andere aandoeningen voor het eerst worden gediagnosticeerd, kan TMJ worden gekoppeld aan laks bindweefsel dat daarmee kan worden geassocieerd. Een opkomende theorie is dat al deze aandoeningen mogelijk vallen onder de algemene term van centrale gevoeligheidssyndromen. 2

Omdat mensen met FMS en ME / CVS meer pijn ervaren dan anderen, kunnen ze meer last hebben van veel pijnlijke aandoeningen.

Diagnostisch

ATM-stoornissen worden meestal gediagnosticeerd en behandeld door tandartsen. Er is geen enkele algemeen aanvaarde test. Uw tandarts kan de kaak controleren op gevoeligheid, splinters, rammelen en moeite met het openen en sluiten van de mond. Uw tandarts kan ook zien hoe uw tanden in elkaar passen door een röntgenfoto en een mal van uw mond te maken.

Het is een goed idee om uw reguliere arts te vragen om andere oorzaken van gezichtspijn uit te sluiten, zoals bijholtehoofdpijn of oorpijn. Bovendien, als u myofasciaal pijnsyndroom heeft (wat vaak voorkomt bij mensen met FMS), kunnen triggerpoints op de sternocleidomastoïde spieren aan de voorkant van de nek kaakpijn veroorzaken. 3   Het is niet bekend of dit soort triggerpoints daadwerkelijk TMJ veroorzaken of gewoon vergelijkbare symptomen veroorzaken.

Symptomen

Afgezien van de hoofdpijn, verschillen de symptomen nogal van de symptomen van FMS en ME / CVS. Ze omvatten:  1

 • Kaakpijn
 • Ongemak of moeite met kauwen
 • Pijnlijk gerammel in de kaak
 • Moeilijkheid om je mond te openen of te sluiten
 • Hoofdpijn
 • Vergrendelbare kaak
 • Tanden die niet goed in elkaar passen

U moet kaakpijn onmiddellijk aan uw arts en tandarts melden. Behandeling voor TMJ is waarschijnlijk effectiever als u het vroeg oploopt.

Behandelingen

In sommige gevallen verdwijnen de symptomen van TMJ vanzelf. Als u aanhoudende symptomen heeft, kan uw arts een conservatieve behandeling of een agressievere aanpak aanbevelen.

Conservatieve behandelingen zijn onder meer:

 • Vermindering van stress
 • Geen kauwgom
 • Vermijd wijd geeuwen
 • IJspakken
 • Ontstekingsremmende medicijnen, zoals Aleve (naproxen) en Motrin / Advil (ibuprofen)

Meer agressieve behandelingen zijn onder meer orthodontie of chirurgie. Deze agressieve behandelingen zijn controversieel, dus misschien wilt u eerst een second opinion vragen voordat u ze overweegt. 1

TMJ vs FMS / ME / CVS-behandeling

TMJ-behandelingen interfereren in het algemeen niet met FMS- of ME / CVS-behandelingen. Mensen die temperatuurgevoelig zijn, kunnen echter moeite hebben met het verdragen van ijspakken of het herstellen van een operatie als gevolg van hun andere aandoeningen. Sommige deskundigen zijn bovendien van mening dat veel mensen met ME / cvs gevoelig zijn voor bepaalde soorten anesthesie, hoewel dit niet is bewezen in klinische onderzoeken. 4

Wanneer u medicijnen gebruikt voor meer dan één aandoening, moet u met uw arts en apotheker praten over mogelijke interacties tussen geneesmiddelen.

Als u een operatie overweegt, praat dan met uw chirurg over eventuele speciale behoeften die u heeft vanwege uw andere aandoeningen.

Zelfs routinematige tandheelkundige afspraken kunnen moeilijk zijn voor mensen met deze aandoeningen. Zorg ervoor dat je klaar bent voor de afspraak en de opties kent om je te helpen er doorheen te komen.

Een woord van Verywell

De pijn van TMJ kan uw FMS of ME / cvs moeilijker te behandelen maken, wat behandeling bijzonder belangrijk maakt.

We leren voortdurend meer over TMJ-gezichtspijn en wat het gemeen heeft met aandoeningen met gegeneraliseerde spierpijn. Dit onderzoek kan ons helpen ATM en de relatie met FMS en ME / CVS beter te begrijpen, wat leidt tot een betere behandeling voor iedereen.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.