4 Ongelooflijk belangrijke voordelen van fibromyalgie-oefening

4 Ongelooflijk belangrijke voordelen van fibromyalgie-oefening

4 Ongelooflijk belangrijke voordelen van fibromyalgie Oefening | PainDoctor.com

Als u lijdt aan vermoeidheid, diepe spierpijn en algehele pijn geassocieerd met fibromyalgie, is waarschijnlijk het laatste waar u aan denkt aan lichaamsbeweging. Toen artsen voor het eerst fibromyalgie begonnen te diagnosticeren, adviseerden ze zelfs veel rust en ontspanning. Het blijkt echter dat fibromyalgie-oefening een belangrijk onderdeel kan zijn van de behandeling van uw symptomen. Dit is wat we weten.

Hoe voelt fibromyalgie aan? 

Fibromyalgie is een veel voorkomende chronische wijdverbreide pijnaandoening. Het treft 2-4% van de Amerikaanse bevolking, maar slechts de helft van de patiënten met de aandoening heeft een diagnose. Het komt ongeveer zeven keer vaker voor bij vrouwen en de typische aanvangsleeftijd ligt tussen 20 en 55 jaar. Fibromyalgie lijkt, althans gedeeltelijk, te worden veroorzaakt door genetische factoren. Eerstegraads familieleden van fibromyalgiepatiënten hadden meer dan acht keer meer kans om zelf fibromyalgie te ontwikkelen dan niet-familieleden.

Patiënten beschrijven hun pijn vaak als pijnlijk, uitputtend, zeurend of pijnlijk. Naast wijdverbreide pijn lijden de meeste patiënten aan:

 • Slaapproblemen
 • Vermoeidheid
 • Cognitieve problemen (fibrofog)
 • Verminderd geheugen
 • Ochtend stijfheid

Naast fibromyalgie kunnen meerdere aandoeningen optreden, waaronder:

 • Spanning / migraine
 • Prikkelbare darmsyndroom
 • Temporomandibulaire stoornis (TMJ / TMD)
 • Interstitiële cystitis
 • Chronische bekkenpijn
 • Visieproblemen
 • Depressie en angst

Wat veroorzaakt fibromyalgie?

Deze complexe aandoening heeft geen definitieve diagnostische test en onderzoekers weten nog steeds niet precies wat de oorzaak is. In 2014, het tijdschrift  Arthritis en Reumatologie  publiceerde  een studie waaruit blijkt dat mensen die slecht slapen, angst, en andere gezondheidsproblemen hadden meer kans om fibromyalgie te ontwikkelen. Omgevingsfactoren kunnen ook een rol spelen bij de ontwikkeling van fibromyalgie. Patiënten met fibromyalgie hebben de neiging om meer stressvolle negatieve levensgebeurtenissen te melden dan gezonde controles.

Hoewel de onderliggende oorzaak van fibromyalgie niet is vastgesteld, suggereren recente gegevens dat verandering van pijnverwerking door het centrale zenuwstelsel kan bijdragen aan de chronische wijdverspreide pijn. Fibromyalgie is het prototype van een uniek type pijn, centraal sensibilisatiesyndroom.

Volgens het American College of Rheumatology kan fibromyalgie worden gediagnosticeerd wanneer een patiënt met ten minste drie maanden wijdverspreide pijn elf of meer van de klassieke achttien ‘gevoelige punten’ vertoont tijdens een lichamelijk onderzoek. Omdat veel fibromyalgiepatiënten minder dan elf gevoelige punten hebben, vervangt een nieuwe vragenlijst deze criteria nu. Nu komen diagnoses voor wanneer patiënten aan meerdere, uiteenlopende criteria voldoen.

Waarom is fibromyalgie belangrijk? 

Ongeveer 10 miljoen mensen in de VS hebben de aandoening, volgens de National Fibromyalgia Association, en de meeste van deze mensen zijn vrouwen. Omdat fibromyalgie zoveel facetten van iemands leven beïnvloedt, vereist behandeling een alomvattende levensstijlbenadering.

Methoden om de stoornis te beheersen zijn onder meer zachte oefeningen zoals yoga of wateraerobics, ontspannende nachtelijke routines om de slaapkwaliteit te verbeteren en pijnbeheersingstechnieken, waaronder acupunctuur, ontspanningsoefeningen en voedingssupplementen. Een gezond, ontstekingsremmend dieet kan ook helpen de pijn te verminderen.

Experts raden over het algemeen aerobe oefeningen met een lage impact aan om verergerende pijn en andere symptomen te voorkomen. Een programma van wandelen, strekken en krachttraining kan bijzonder nuttig zijn. Dit is waarom.

1. Verhoogt de serotoninespiegel in de hersenen

Oefening verhoogt de serotoninespiegel. Serotonine is de ‘feelgood’-neurotransmitter in onze hersenen, dezelfde neurotransmitter die de stemming reguleert. Mensen die aan fibromyalgie lijden, hebben over het algemeen lagere serotoninespiegels.

Het goede nieuws is dat regelmatige lichaamsbeweging helpt het serotoninegehalte te verhogen, wat resulteert in meer gevoelens van welzijn en een algemene, algehele boost voor de stemming. Intensieve training (zoals  intervaltraining met hoge intensiteit ) kan ook de endorfines verhogen, de chemicaliën in de hersenen die bekend staan ​​om het produceren van de ‘hardloper high’. Wanneer onze hersenen endorfine afgeven, wordt ons lichaam overspoeld met een gevoel van welzijn. Oefening zorgt ervoor dat je je beter voelt, beginnend in je hersenen.

2. Reguleert de cortisolspiegel

Oefening helpt ook om de cortisolspiegel te reguleren. Hoge cortisolspiegels worden geassocieerd met hoge niveaus van stress, en mensen die aan chronische pijn lijden, hebben meestal een gestage onderstroom van stress die de hele dag door loopt.

Oefening reguleert cortisol en adrenaline door de productie van beide in een hogere versnelling te brengen aan het begin van de training en vervolgens aan het einde te laten vallen. Verbeter dit effect door eerder op de dag te sporten, wanneer de cortisolspiegel van nature het hoogst is, en voel de kalmerende effecten van lichaamsbeweging gedurende de rest van de dag.

3. Verbetert de gezamenlijke mobiliteit

Een ander voordeel van lichaamsbeweging is een basis fysieke. Onze spieren en gewrichten werken beter als we ze gebruiken.

Denk aan een verroest deurscharnier, zelden geopend, lang verwaarloosd. Als we na een lange periode van inactiviteit voor het eerst de deur heen en weer zwaaien, kraakt het en wil het niet bewegen. Terwijl we doorgaan met het bewegen van de deur, misschien met een beetje smering (goede voeding en veel water voor piepende gewrichten!), Begint de deur vrijer en zonder protest te zwaaien.

Hetzelfde geldt voor onze gewrichten en spieren. De eerste stap zal de moeilijkste zijn, maar bij elke volgende stap wordt ons lichaam sterker en voelt het beter aan.

4. Biedt voordelen voor de geestelijke gezondheid

Naast de voordelen voor de gezondheid en pijnverlichting van sporten, is het opbouwen van een gemeenschap een bonus als je met vrienden traint. Jezelf delen wanneer je je goed voelt, ondersteuning hebben tijdens je reis om je beter te voelen en gewoon tijd krijgen met vrienden om te praten en te lachen terwijl je iets gezonds doet, is een bonus voor de geestelijke gezondheid.

Lijden aan een verborgen ziekte als fibromyalgie kan een eenzame ervaring zijn. Sporten met vrienden of een les volgen met een groep aanstaande vrienden kan je helpen contact te leggen met anderen.

Welke andere behandelingen helpen bij fibromyalgie? 

Matig intensieve aërobe training kan uw pijn verminderen, maar u moet dit geleidelijk doen om te voorkomen dat uw symptomen verergeren. U moet ook nauw samenwerken met uw arts wanneer u oefeningen aan uw routine toevoegt.

Naast fibromyalgie-oefeningen zijn er nog andere veranderingen in levensstijl die de symptomen kunnen helpen verminderen. Intensieve patiënteducatie kan pijn, slaap, vermoeidheid en kwaliteit van leven verbeteren. Er is enig bewijs voor verbetering van pijn, vermoeidheid, stemming en fysieke functie met cognitieve gedragstherapie. Andere therapieën zijn onder meer acupunctuur, biofeedback, watertherapie en krachttraining.

Fibromyalgie-medicijnen

De vroegste klinische studie voor medicijnen om fibromyalgie te behandelen in 1986 onderzocht amitriptyline (Elavil), een veelgebruikt tricyclisch antidepressivum. Amitriptyline was op dat moment de aanbevolen eerstelijnsbehandeling. De resultaten van meerdere onderzoeken naar dat medicijn en soortgelijke medicijnen waren gemengd in termen van het bereiken van een significante verbetering van fibromyalgiesymptomen. Proeven met opioïde analgetica lieten geen significante verbeteringen zien voor fibromyalgiepatiënten.

Pregablin (Lyrica) is een anticonvulsivum dat naar voren kwam als het eerste door de FDA goedgekeurde medicijn voor fibromyalgie nadat het een statistisch significante verbetering van de pijn vertoonde bij gebruik voor fibromyalgie in een placebogecontroleerde studie. Duizeligheid en slaperigheid traden op bij respectievelijk 38% en 20% van de onderzoekspatiënten die de medicatie gebruikten.

Duloxetine (Cymbalta) werd enkele jaren later door de FDA goedgekeurd voor fibromyalgie om een ​​andere optie te bieden via een ander werkingsmechanisme. Omdat het een antidepressivum was, loste het een veel voorkomend probleem op dat wordt gezien bij fibromyalgiepatiënten. Misselijkheid kan voorkomen bij maximaal 29% van de patiënten die dit medicijn gebruiken.

Milnacipran (Savella) behoort tot dezelfde categorie medicijnen als Duloxetine. Het was het laatste door de FDA goedgekeurde medicijn voor fibromyalgie na een significante verbetering in een proefperiode van drie maanden. Naast misselijkheid was nieuw opgekomen hypertensie een veelvoorkomende bijwerking. Mogelijk moet u uw bloeddruk controleren tijdens het gebruik van dit medicijn.

Krijg hulp bij uw fibromyalgie

Hoewel slechts drie medicijnen op dit moment door de FDA zijn goedgekeurd voor fibromyalgie, hebben we een veel beter begrip van deze ziekte dan tien jaar geleden. Nieuwe medicijnen zijn constant in ontwikkeling als behandelingen voor fibromyalgie. Patiënten en artsen blijven hopen dat de toekomst een remedie kan bieden voor een dergelijke invaliderende en wijdverbreide ziekte.

Ongeacht hoe medicijnen een rol kunnen spelen bij de behandeling, het is echter het beste om ze samen met andere therapieën te gebruiken om symptomen te beheersen, zoals fibromyalgie-oefeningen.

Hulp nodig bij het behandelen van uw fibromyalgie? U kunt een pijnarts bij u in de buurt vinden door op de onderstaande knop te klikken of er een bij u in de buurt te zoeken door de tips hier te gebruiken: https://paindoctor.com/pain-management-doctors/ .

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.