Hoe vloeken helpt bij fibromyalgiepijn

DOOR JULIA NELSON

Een nieuwe studie suggereert dat het gebruik van slechte woorden daadwerkelijk kan helpen bij het omgaan met pijn. Als u lijdt aan fibromyalgie, kan dit u op de een of andere manier ten goede komen.

Resultaten van de studie

Het onderzoek naar het verband tussen vloeken en pijn is gepubliceerd in het tijdschrift  NeuroReport . Het experiment werd uitgevoerd door de hoeveelheid tijd te vergelijken waarin deelnemers hun handen in ijswater kunnen weken.

Aan het onderzoek namen 67 studenten deel. De studenten kregen ook de mogelijkheid om hun eigen krachttermen te kiezen en deze naar eigen inzicht te herhalen. Het is gebleken dat wanneer deelnemers vloeken, ze minder pijn ervaren. Als zodanig konden ze hun handen 40 seconden langer in koud water laten weken dan degenen die niet vloekten.

Gemeenschappelijke reactie op pijn

Onderzoekers zijn van mening dat vloeken weliswaar geen sociaal geaccepteerd gedrag is, maar dat er redenen zijn om aan te nemen dat het daadwerkelijk voordelen oplevert. Volgens een psycholoog is vloeken een veel voorkomende reactie op pijn. Bovendien is hij van mening dat er een onderliggende reden is waarom mensen het zouden doen.

Hoewel onderzoekers niet zeker weten hoe vloeken fibromyalgiepijn helpt, suggereren ze dat dit te wijten kan zijn aan dat deel van de  hersenen emotie beïnvloeden. Eerdere studies hebben aangetoond dat het deel van de hersenen dat is gekoppeld aan neutrale taal, te vinden is in de linkerhersenen. Aan de andere kant kwamen vloekwoorden voort uit een oud ontwikkeld instinct. Bovendien bevindt een deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor een dergelijk proces zich diep in de rechterhersenhelft van de hersenen.

Vecht of vlucht reactie

Onderzoekers zijn van mening dat amygdala verantwoordelijk is voor de reactie. Amygdala veroorzaakt de vecht- of vluchtreactie die de hartslag verhoogt. Hierdoor kan het lichaam minder gevoelig zijn voor pijn. Wetenschappers van de bovengenoemde studie hebben dit ook ondersteund door uit te leggen dat de hartslag van studenten in de studie toenam als ze vloeken. Dit suggereert daarom dat de amygdala inderdaad was opgewekt.

Experts suggereren dat als je pijn lijdt als gevolg van fibromyalgie, je kunt proberen te vloeken. Ze waarschuwen echter dat de woorden hun emotionele kracht kunnen verliezen als ze overdreven worden herhaald. Probeer daarom creatief te zijn door elke keer dat je pijn voelt door fibromyalgie nieuwe slechte woorden te bedenken.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.