Fibromyalgie en geluidsgevoeligheid: wat veroorzaakt het en hoe ga je ermee om

DOOR JULIA NELSON

Terwijl ik het artikel van vandaag schrijf, zit ik in totale stilte in mijn woonkamer. Dit is een zeldzaamheid voor mij; er is normaal gesproken het geluid van mensen in huis of de tv op de achtergrond, en als ik alleen thuis ben, speel ik normaal wat muziek terwijl ik werk.

Maar vandaag wilde ik zien hoe ik me in stilte voelde schrijven, vooral omdat ik schrijf over de impact van lawaai op fibromyalgie.

Het voelde akelig stil toen ik de tv uitzette, maar het duurde niet lang of ik hoorde alleen het geluid van het verkeer buiten en de mensen in de flat ernaast. In feite sprongen die achtergrondgeluiden naar de voorgrond en ze waren plotseling erg hard. Op dit moment overweeg ik om de tv weer aan te zetten om die andere geluiden te overstemmen.

Lawaai heeft een grote impact op veel fibromyalgiepatiënten. We ervaren een verhoogde gevoeligheid voor aanraking, licht, geuren, temperatuur en geluid. Lawaai kan onze pijn vergroten, hoofdpijn veroorzaken en ons uitgeput laten voelen. Dus waarom beïnvloedt geluid ons op deze manier en hoe kunnen we ermee omgaan?

Afleiding

Ik ben snel afgeleid en niet erg goed in scherpstellen, dus de kleinste ruis of verandering in ruispatronen zal me stoppen in mijn tracks. Dat komt deels omdat ik last heb van angst, dus plotselinge geluiden maken me bang, maar het komt deels omdat het een staat van rust onderbreekt die ik wanhopig hard probeer te bereiken.

Al die keren dat ik probeer te ontspannen, tot rust te komen of te rusten, onderbreekt de verandering in het geluid me. Ik voel me niet meer ontspannen en in plaats daarvan is mijn geest bezig met wat er naast of buiten gebeurt. Dit kan erg frustrerend zijn, vooral als je probeert je toestand onder controle te krijgen en de buitenwereld te blokkeren.

De oplossing, hoewel gemakkelijker gezegd dan gedaan, is om te blijven oefenen en te leren deze externe geluiden te blokkeren. Leren mediteren is een effectieve manier om dit te doen, zo wordt mij verteld, en na verloop van tijd kun je leren jezelf te centreren en het omgevingsgeluid te blokkeren.

Migraine

Ik heb al meer dan 20 jaar last van migraine en ruis is een van de krachtigste triggers. Migraine is ook een veel voorkomend symptoom bij fibromyalgiepatiënten, dus het is waarschijnlijk dat velen van jullie een vorm van intense hoofdpijn zullen ervaren als gevolg van verhoogde gevoeligheid.

Er zijn een aantal omgevingen die gewoon niet goed zijn voor mensen met migraine; voetbalwedstrijden, muziekconcerten, luide vergaderingen / debatten, theater / bioscoop, speelgroep voor kinderen – de lijst gaat maar door.

Een paar jaar geleden keek ik naar een nieuwe carrière. Ik bracht een week door op een school voor kinderen met autisme. De week was helemaal de moeite waard en alles wat ik had gehoopt, en ik had veel vertrouwen in mijn nieuwe stap.

Dat was totdat ik me realiseerde dat ik bijna elke dag migraine had. Ik had het om te beginnen aan stress onderhevig, maar realiseerde me al snel dat het schreeuwen over luidruchtige kinderen in de gang, het klaslokaal, de lunchruimte – vermoeiend was, en ik wist dat ik niet iemand was die dat geluidsniveau elke keer aankon dag.

Een van mijn familieleden lijdt aan ME en migraine. Hij vindt het krachtige verhoogde geluid in een theater of bioscoop zo scherp dat het elke keer migraine veroorzaakt. In de loop van de jaren realiseerde hij zich dat hij niet langer films en toneelstukken kan kijken in de arena waarvoor ze bedoeld zijn – hij kan er niet tegen.

Het is niet voor iedereen het geval, maar als je iemand bent die meer hoofdpijn opmerkt in verband met meer lawaai, moet je jezelf uit deze situaties halen. Ik stel niet voor dat je wegloopt – het is altijd de moeite waard om deze dingen meer dan eens te proberen – maar als het je herhaaldelijk pijn bezorgt, kan het een carrièreswitch voor je betekenen of een verandering in je weekendhobby.

Soms kan dat besef behoorlijk verwoestend zijn, maar het is niettemin essentieel als je controle wilt krijgen over je pijn.

Uitputting

Er zijn enkele geluiden die pijnlijk zijn voor uw oren, of u nu fibromyalgie heeft of niet. Die sirene van de ambulance, de pneumatische boor in de stoep, de schreeuwende baby in de wachtkamer – iedereen die het kan horen, zal waarschijnlijk terugdeinzen voor deze geluiden. Maar fibromyalgiepatiënten zullen waarschijnlijk meer doen dan terugdeinzen.

Het is niet alleen waarschijnlijk dat het geluid ons fysieke pijn bezorgt, maar het eist ook zijn tol van onze mentale toestand. Ons lichaam is gespannen bij deze scherpe geluiden en we worstelen om kalm of ontspannen te blijven rond verhoogd geluid.

We zijn ook uitgeput; fibro-vermoeidheid betekent dat we minder sterk kunnen blijven en rationeel met deze geluiden kunnen omgaan. We hebben niet de fysieke kracht of de mentale kracht om de geluiden te negeren zoals onze niet-fibro-vrienden misschien doen.

De bekende coping-strategieën voor fibromyalgie zullen daarbij helpen. Goed uitgerust blijven en rustig sporten is een goede manier om je vermoeidheid in evenwicht te brengen. Positieve energie in je lichaam maakt je sterker en beter in staat om met deze spanningen om te gaan.

De stem in je hoofd

Lawaai gaat niet altijd over wat er om je heen gebeurt – soms gaat het om wat er binnenin gebeurt. De stem in mijn hoofd is geluid waar ik vaak zonder kan. Zij is de stem die me naar voren duwt en me op de been houdt, maar zij is ook de stem die me vertelt dat ik nutteloos ben en me tegenhoudt. Het dempen van dat geluid is een belangrijk onderdeel van het omgaan met pijn, zodat je vooruit kunt gaan, beter kunt omgaan en sterker kunt zijn.

Meditatie kan hierbij vaak helpen, maar ook het creëren van een toevluchtsoord of schuilplaats. Voor degenen onder ons die worstelen met meditatie, kan een bezoek aan een deel van het huis of ergens in uw lokale gemeenschap dat u een gevoel van kalmte en vrede geeft, helpen om het geluid in uw hoofd tot zwijgen te brengen.

Vind goed geluid

Niet al het geluid is slecht. Soms kan de tikkende klok of het gezoem van de luchtontvochtiger (twee irritante geluiden waarmee ik vecht terwijl ik dit artikel schrijf) meer frustratie, afleiding of pijn veroorzaken dan het geluid van tv of de radio.

Zoek een zender waar je graag naar luistert of een muziekstuk waar je van houdt, en gebruik het als een manier om de meer negatieve geluiden te blokkeren. Soms kan het geluid van één persoon het geluid zijn dat de pijn van iemand anders verlicht.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.