Wat veroorzaakt Fibromyalgie Nachtelijk zweten en opvliegers?

Veel, zo niet de meeste, fibromyalgiepatiënten zijn maar al te bekend met opvliegers, plotselinge flitsen en nachtelijk zweten – die ongemakkelijke temperatuurschommelingen die plotseling kunnen toeslaan en alles verstoren.

Omdat problemen met interne temperatuurregeling andere fibrosymptomen kunnen verergeren, is het belangrijk om controle over uw lichaamstemperatuur te krijgen voordat uw niveau van activiteit, concentratie en kwaliteit van leven begint te lijden.

Fibromyalgie en gevoeligheid voor warmte en kou

Bij fibromyalgie duidt de vluchtige lichaamstemperatuur over het algemeen niet op koorts, en opvliegers of koude rillingen raken vaak zonder andere symptomen.

Sommige experts vermoeden dat de schildklier de schuld krijgt, omdat het helpt de lichaamstemperatuur onder controle te houden. Veel fibromyalgiepatiënten hebben ook hypothyreoïdie, wat betekent dat de schildklier niet zo goed functioneert als zou moeten, wat leidt tot temperatuurgevoeligheid.

Er is geen consensus over wat er achter temperatuurgevoeligheid schuilgaat bij mensen met fibromyalgie, maar sommigen vermoeden dat een laag bloedvolume of een slechte bloedsomloop de schuld kunnen zijn in gevallen waarin de schildklier normaal presteert.

Ernstige koude en extreme hitte kunnen zich registreren als pijnlijke ervaringen bij mensen met een lagere pijndrempel, wat ook kan verklaren waarom temperatuurgevoeligheid zo vaak voorkomt bij mensen met pijngevoeligheid.

In feite klaagt de helft van alle patiënten dat ze altijd warm of koud zijn, of dat ze te maken hebben met willekeurige en intense temperatuurschommelingen.

Coping-strategieën voor fibromyalgie Nachtzweten en opvliegers

Temperatuurgevoeligheid kan moeilijk te voorspellen en te beheersen zijn, maar er zijn een paar stappen die u kunt nemen om het plotselinge ongemak en de aanhoudende afleiding van nachtelijk zweten en opvliegers van fibromyalgie te verminderen.

Plotselinge hete of koude afleveringen kunnen uw slaap en uw dagelijkse routine onderbreken, dus probeer een stap voor te blijven met enkele preventieve maatregelen en een goed actieplan:

Ontspan met autogene training (AT)

Specifieke technieken kunnen u helpen uw lichaam te trainen om te reageren op uw verbale commando’s, om fysiologische reacties zoals bloeddruk en lichaamstemperatuur onder controle te houden.

De techniek bestaat uit zes standaardoefeningen om diepe ontspanning te bevorderen die je in de loop van enkele weken of maanden leert en die je regelmatig blijft gebruiken in tijden van fysieke of emotionele stress. De effecten van AT op de lichaamstemperatuur zijn meetbaar en onmiskenbaar, maar alleen als je je eraan houdt.

Controleer uw medicatie

Sommige pijnstillers die worden gebruikt voor fibromyalgie kunnen ook helpen de temperatuurgevoeligheid te verminderen, dus praat met uw arts over medicijnen die werken om bepaalde zenuwsignalen te verminderen.

In sommige gevallen kan steroïde medicatie helpen. Als een schildklieraandoening de oorzaak is van uw temperatuurgevoeligheid, moet u mogelijk synthetische hormonen nemen om de balans te herstellen.

Maar hoewel sommige behandelingen voor pijn ook kunnen helpen uw gevoeligheid voor warmte en kou te verminderen, kunnen andere de zaken erger maken.

Allergiemedicatie, bloeddrukmedicijnen Spierspasmen kunnen zweten voorkomen, zodat het lichaam zichzelf niet kan afkoelen, terwijl migrainemedicijnen en sommige decongestiva de bloedtoevoer naar de huid verminderen, wat ook leidt tot warmteopbouw.

Wees voorbereid

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar het hebben van extra lagen voor warmte en handige hulpmiddelen om koel te blijven, kan je veel ongemak besparen.

Houd een warme deken en een jas in uw auto als u vatbaar bent voor koude rillingen, en misschien wilt u elke ochtend een ijspak of een bevroren fles water uit de vriezer halen, zodat u eventuele opvliegers die overdag toeslaan, kunt kalmeren.

Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.